Blauwe en zwarte zonnepanelen het verschil

Blauwe en zwarte zonnepanelen, het verschil

Wij zijn energiemakers

Als je zonnepanelen overweegt aan te schaffen, loop je tegen de nodige opties aan. Er zijn zeer veel verschillende merken en modellen van zonnepanelen beschikbaar. Een leverancier die ook de aanleg van zonnepanelen verzorgt, zal meestal een totaalpakket adviseren. Als consument hoef je niet alle merken en modellen te kennen om tot een goede keuze te komen. Maar wat algemene kennis kan zeker geen kwaad.

Het verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen

Wie goed op zonnepanelen let, ziet dat er twee kleuren panelen bestaan, blauwe en zwarte. Het verschil zit niet alleen in de kleur van de panelen, maar ook in de techniek.


Polykristallijne zonnepanelen zijn blauw van kleur. Het gebruikte silicium wordt in de vorm gegoten en wordt geleidelijk afgekoeld. Door dit procedé ontstaat er een meervoud aan kristallen. Deze kristallen zijn willekeurig gesorteerd met een natuurlijk resultaat. Dit geeft een oneffen kleur aan het geheel. Ook al wordt deze oneffenheid steeds minder dankzij nieuwe technieken.


Mono kristallijne zonnepanelen, de zwarte, worden op bijna gelijke wijze gemaakt. Hier wordt echter invloed uitgeoefend op het stollen van de kristallen. Daardoor komen de kristallen in dezelfde richting te liggen. Dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen een effen zwarte kleur krijgen.

Het praktische verschil tussen blauwe en zwarte
zonnepanelen

Het verschil tussen zwarte en blauwe zonnepanelen wordt vaak uitgelegd aan de te behalen opbrengst. Zo zijn blauwe zonnepanelen beter in het opwekken van indi-rect zonlicht in verhouding tot zwarte panelen. Het verschil in opbrengst tussen zwarte en blauwe zonnepanelen is echter zo minimaal dat het weinig tot geen praktisch effect heeft.


Bij Pure Energie verkopen we uitsluitend zwarte panelen. Wij testen onze zonnepanelen door en door en de zwarte zonnepanelen komen in de meeste situaties beter tot zijn recht. Daarnaast vinden veel mensen het optisch mooier om zwarte panelen in te zetten.