Header Daling Gasprijzen Pure Energie

Dalende gasprijzen: wat nu?

De laatste dagen lees je op verschillende nieuwsites dat de marktprijs voor gas aan het dalen is. Dat is opvallend als je kijkt naar de mate waarin de energieprijzen in Europa zijn gestegen. De marktprijs voor gas mag weliswaar gedaald zijn, maar de prijzen zijn nog altijd een stuk hoger dan we gewend waren. Het stijgen van de energieprijzen heeft voor veel huishoudens nog steeds gevolgen voor de energierekening. Begin december 2021 was er zelfs nog sprake van de hoogste piek ooit. Het dalen van de gasprijs betekent dus niet direct dat we minder gaan betalen voor energie. Wij leggen je uit hoe dat zit.

Redenen dalende gasprijzen

Verschillende factoren kunnen invloed hebben op de Europese energieprijzen. Denk hierbij aan internationale ontwikkelingen, de toenemende vraag of de weersomstandigheden. In de grafiek is duidelijk af te lezen dat we in december 2021 nog een piek bereikten. Op dat moment verbrak de gasprijs alle records van de maanden daarvoor. Daarna was er sprake van een korte daling.*

Gasprijzen 2021 2022 Pure Energie

1. Toenemend aanbod

Er zijn schepen met vloeibaar gas (LNG) op weg naar Europa in plaats van naar andere werelddelen. De gasprijs is Europa is nog steeds relatief hoog, waardoor het voor leveranciers juist aantrekkelijk is om vloeibaar gas aan Europa te verkopen in plaats van aan Azië. 

2. Weersomstandigheden

Een andere reden voor het dalen van de gasprijs is de relatief warme winter die we tot nu toe hebben. De maand december was geen extreem koude wintermaand, waardoor de vraag naar gas lager is dan normaal rond deze tijd van het jaar.

Beperkte voorraad

Met de lichte daling van de gasprijzen is het einde van de energiecrisis helaas nog niet in zicht. Het is logisch dat de daling gunstig is voor bedrijven en consumenten, maar het blijft spannend. Stel dat we alsnog een koude winter krijgen, dan neemt dus de vraag naar gas weer toe, waardoor ook de prijzen weer zullen stijgen. Andersom kan ook. Als het ergens anders op de wereld kouder wordt, zal de gasprijs in Europa weer stijgen. Dit komt doordat leveranciers dan eerst hun gas elders gaan leveren.

Bovendien zijn de voorraden in Europa nog steeds erg klein en het extra gas vanuit het buitenland is niet genoeg om de energievoorraden aan te vullen tot hetzelfde niveau als voorgaande winters.

Dit betekent het voor jou

Huishoudens zullen niet direct wat merken van de lichte daling van de gasprijzen. De verwachting is dat de energietarieven hoog zijn en dat het schommelingen in de energieprijzen voor gas en stroom in de toekomst nog veel gaan voorkomen. Consumenten met een vast contract blijven een vast termijnbedrag betalen. Voor consumenten met een variabel contract wordt het tarief minimaal 2 keer per jaar aangepast: 1 januari en 1 juli. Daardoor merken zij de daling van de gasprijs begin deze maand niet meteen.

Blijft de gasprijs dalen?

De gasprijs mag de afgelopen dagen weliswaar gedaald zijn, maar de prijzen zijn nog altijd een stuk hoger dan we gewend waren. De gasprijs in Europa is nog altijd veel hoger dan één jaar geleden. Wij verwachten dat het schommelen van de energieprijzen nog wel even aanhoudt. Doordat we van vele externe factoren afhankelijk zijn, is het lastig vast te stellen of de gasprijs blijft dalen.

* Laatste update: 12 januari. De energiemarkt fluctureert continu, waardoor de prijzen in dit artikel kunnen afwijken van de actuele markttarieven.