Wel of geen dynamisch energiecontract met zonnepanelen?

Dynamisch energiecontract en salderen

Heb jij zonnepanelen en twijfel je over een dynamisch energiecontract? Houd er rekening mee dat jouw zonnepanelen vooral groene stroom opwekken tijdens de uren waarin het aanbod hoger is dan de vraag naar energie, waardoor de uurprijs op dat moment laag is of zelfs negatief. Daardoor ontvang jij voor de opgewekte stroom een lager energietarief en betaal je ’s avonds voor de stroom die je verbruikt een hoger uurtarief. Wij leggen het je uit.

Salderen met een dynamisch energiecontract

Met een dynamisch energiecontract en zonnepanelen kun je niet de goedkoop teruggeleverde stroom van overdag afstrepen tegen de duurdere verbruikte stroom in de avond, waardoor er een prijsverschil ontstaat tussen de stroom die je teruglevert aan het net en de stroom die je verbruikt. De salderingsregeling kan dus minder voordelig uitpakken. We leggen het je uit aan de hand van een rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld salderen met een dynamisch energiecontract

Stel, de kale stroomprijs bedraagt tussen 14:00 en 15:00 uur € 0,07 per kWh. Je krijgt voor de teveel opgewekte stroom, de netto teruglevering, die je teruglevert binnen dat uur € 0,07 per kWh (Incl. Energiebelasting, inkoopvergoeding en btw). 

Als de stroomprijs per kWh tussen 19:00 en 20:00 uur vanwege de hoge vraag weer stijgt naar € 0,16 per kWh, dan betaal je op dat moment per verbruikte kWh € 0,16 per kWh (Incl. Energiebelasting en btw).Het prijsverschil per uur is het risico dat je als klant loopt bij een dynamisch energiecontract.Meer informatie

Salderen met een dynamisch energiecontract

Salderen met een dynamisch energiecontract

Voor de teruggeleverde stroom ontvang je het dan geldende uurtarief voor stroom. Voor de saldering van de energiebelasting wordt bij het opmaken van de jaarafrekening berekend of er volgens de geldende salderingsregeling sprake is van netto teruglevering, de teveel opgewekte stroom. Als je in een uur meer teruglevert dan verbruikt, dan ontvang je voor de netto teruggeleverde stroom het dan geldende uurtarief voor stroom, exclusief btw.

Voor de saldering van de energiebelasting wordt bij het opmaken van de jaarafrekening berekend of er totaal meer stroom is opgewekt dan verbruikt. Als er meer stroom is opgewekt dan verbruikt, dan hoef je geen energiebelasting te betalen. Heb je meer stroom verbruikt dan opgewekt, dan betaal je energiebelasting over het aantal kWh dat je meer hebt verbruikt dan opgewekt.

Terugleververgoeding bij een dynamisch energiecontract

Bij een vast of variabel energiecontract ontvang je een netto terugleververgoeding voor de teveel opgewekte groene stroom. Bij een dynamisch energiecontract met zonnepanelen werkt dit anders. Voor de teveel opgewekte teruggeleverde stroom ontvang je de op dat moment geldende uurprijs. Het kan dus ook voorkomen dat je moet betalen voor de teveel opgewekte kWh.

Terugleverbijdrage bij een dynamisch energiecontract

Heb je een dynamisch energiecontract met zonnepanelen? Dan betaal je geen terugleverbijdrage voor het terugleveren van de opgewekte stroom aan het net, omdat de vergoeding voor teruglevering altijd gelijk is aan de inkoopprijs op dat moment. 

Zonnepanelen uitschakelen bij een negatieve stroomprijs?

Bij een dynamisch energiecontract zijn de energietarieven afhankelijk van vraag en aanbod. Daardoor kan het soms voorkomen dat de prijs per kWh op sommige uren negatief is. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren op momenten waarop het hard waait én zonnig is. Een negatieve stroomprijs van een paar cent is niet direct een probleem, aangezien je per kWh wel gewoon energiebelasting moet betalen.

Sommige huishoudens kiezen ervoor om bij een negatieve stroomprijs de zonnepanelen uit te schakelen. Het uitschakelen van zonnepanelen bij een negatieve stroomprijs wordt niet aanbevolen. De omvormer krijgt hierdoor te maken met piekbelasting en dat kan de levensduur van jouw omvormer verkorten. Bovendien komt het in de praktijk zelden voor dat er een situatie ontstaat waarin je als klant moet betalen voor de stroom die je in dat uur teruglevert. 

Een andere optie is het pauzeren van je omvormer. Verschillende partijen en fabrikanten bieden deze mogelijkheid aan. Het pauzeren van je omvormer heeft geen impact op je omvormer of zonnepanelen.

Dynamisch energiecontract en zelf stroom opwekken

Een dynamisch energiecontract met zonnepanelen kan extra voordelig uitpakken wanneer jij jouw opgewekte energie direct verbruikt op het moment dat jouw zonnepanelen groene stroom opwekken. Laad bijvoorbeeld 's middags je elektrische auto of thuisaccu op, in plaats van 's avonds. Dan hoef je de stroom niet terug te leveren aan het net. Door slim om te gaan met je opgewekte stroom hoef je niet te betalen voor de teruggeleverde stroom tijdens de uren waarop de stroomprijs negatief is.

Dynamisch, vast of variabel energiecontract afsluiten met zonnepanelen?

Het is goed om te weten dat een dynamisch energiecontract met zonnepanelen minder voordelig kan uitpakken, doordat de stroomprijs per uur verschilt. Er zijn situaties waarbij een dynamisch energiecontract met zonnepanelen niet per se minder voordelig uitpakt. Bijvoorbeeld wanneer jouw zonnepanelen voornamelijk buiten de piekuren stroom opwekken (’s middags en ’s avonds) of wanneer je gebruikt maakt van een thuisaccu voor de opslag van jouw zelf opgewekte zonne-energie. Bovendien betaal je bij een dynamisch energiecontract geen terugleverbijdrage voor jouw teruggeleverde groene stroom

Bij een vast energiecontract of een variabel energiecontract krijg je altijd een vast tarief voor jouw zelf opgewekte stroom. Dat zorgt voor meer zekerheid over jouw energiekosten.

Vast, variabel of dynamisch energiecontract bij Pure Energie

Bij Pure Energie kun je kiezen tussen een vast, variabel of dynamisch energiecontract. Bereken zelf via onze website welk energiecontract het beste bij jouw situatie past.

Termijnbedrag berekenen Termijnbedrag berekenen
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer