light 1283795 1920

Energiebelasting 2021: wat verandert er?

Energierekening uitgelegd

Bijna de helft van jouw energiekosten bedraagt energiebelasting. Dit zijn heffingen die jij moet betalen per verbruikte kilowattuur (kWh) aan stroom en per kubieke meter (M³) aan gas. De overheid hoopt zo dat huishoudens bewuster en zuiniger omgaan met energie. Deze belastingtarieven veranderen in 2021. Onze experts leggen je uit waarom en wat de gevolgen zijn.

Energiebelasting op je energierekening

Een energierekening is opgebouwd uit verschillende kosten. Je betaalt naast leveringskosten ook heffingen als energiebelasting. De belasting op energie bestaat uit drie delen: de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) en vermindering energiebelasting. Daarovereen betaal je nog btw. Meer hierover lees je ons artikel over ‘energiebelasting’.

Meer lezen over energiebelasting

Energiebelasting 2021

Ondanks de gewijzigde belastingtarieven zal je energierekening in 2021 wat betreft belastingen ongeveer hetzelfde blijven als in 2020. Dit komt doordat de energiebelasting op stroom daalt, maar de energiebelasting op gas stijgt. Bovendien stijgen ook de ODE en de vermindering energiebelasting.

Energiebelasting voor gas

De komende jaren wordt de energiebelasting per M³ gas verhoogd. Hiermee hoopt de regering het gasverbruik onder huishoudens terug te dringen en huishoudens te stimuleren om te verduurzamen. Huishoudens die veel gas verbruiken, kunnen in de toekomst een hogere energierekening verwachten.

Energiebelasting voor stroom

Het tegenovergestelde geldt voor de energiebelasting per kWh stroom. Deze daalt namelijk met 3.5% voor een gemiddeld huishouden. Dat komt al snel neer op € 13 per huishouden, per maand. Doordat de energiebelasting voor gas wordt verhoogd en de energiebelasting voor stroom wordt verlaagd, zal de gemiddelde te betalen energiebelasting voor een gemiddeld huishouden in 2021 niet veel afwijken van de te betalen belasting in 2020.

De Opslag Duurzame Energie stijgt met 10%

Iedere energieverbruiker draagt bij aan investeringen in duurzame energie. Zowel particuliere als zakelijke energieverbruikers. Bedrijven gaan daar vanaf nu meer aan bijdragen, zoals beschreven in het klimaatakkoord. De ODE vormt namelijk de bron voor de uitgaven van de Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++). Het komende jaar stijgt de ODE op stroom en gas met bijna 10%.

Vermindering energiebelasting

Als energieverbruiker ontvang je heffingskorting. Dit is een vast bedrag dat ieder huishouden met een elektriciteitsaansluiting terugkrijgt van de Belastingdienst. Je kunt de vermindering energiebelasting zien als een korting op je energiebelasting. In 2021 is de vermindering energiebelasting vastgesteld op € 559,- euro. Je krijgt dus ruim € 31 euro meer terug dan in 2020.

Wat verandert er voor jou?

Een gemiddeld huishouden merkt weinig van de veranderde energiebelasting in 2021. De belastingtarieven wijzigen, maar de te betalen belasting blijft ongeveer gelijk. Dit komt met name door de stijging van de vermindering energie. Om je een duidelijk beeld te geven van de veranderingen hebben we 4 situaties voor je uitgerekend: het verschil voor bewoners van een rijtjeswoning vergeleken met bewoners van een vrijstaande woning.

 

kWh

Verschil belasting

2 personen

2.910

1.000

- €5,92

5 personen

3.970

1.180

- €1,79

Rijtjeswoning, 100-150 m², gebouwd na 2000, stroom en gas.

 

kWh

Verschil belasting

2 personen

3.930

1.790

€ 15,29

5 personen

5.320

2.040

€ 21,11

Vrijstaande woning, 150-250 m², gebouwd na 2000, stroom en gas

Verlaag je energieverbruik

Je kunt de kosten op je energierekening al snel verlagen door slim te investeren in duurzame oplossingen. Bijvoorbeeld door je huis goed te isoleren of door zonnepanelen op je dak te plaatsen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze specialisten staan voor je klaar. Vraag een gratis adviesgesprek aan en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Vraag een adviesgesprek aan

* De belastingtarieven over 2021 kunnen nog wijzigen en worden uiterlijk definitief bepaald op 31 december 2020.