Header Beste energieleverancier

Energiecontract 1 of 3 jaar

Is het slim om je energie vast te zetten, of niet? En zo ja, hoe lang moet je je energiecontract dan vastzetten? Het zijn vragen waarmee je kunt zitten als je gaat overstappen van energieleverancier. Of wanneer je huidige contractperiode afloopt en automatisch overgaat in een variabel energiecontract. In dit artikel leggen we je uit wat de voor- en nadelen zijn van je energie 1 of 3 jaar vastzetten. Zo kun je voor jezelf een goede keuze maken.

Energie 1 of 3 jaar vastzetten, waarom?

Bij een vast energiecontract sluit je een contract af voor een bepaalde tijd. Zo kun je bij Pure Energie kiezen tussen een looptijd van 1, 3 of 5 jaar. Bij zo’n vast contract zet je ook het energietarief vast. Alleen als de variabele kosten op je energierekening veranderen kan het zijn dat je nog iets meer of minder gaat betalen.

Het grote voordeel van energie 1 of 3 jaar vastzetten, is dat je voor die periode weet waar je aan toe bent. Op dit moment zijn de energieprijzen aan het stijgen en de verwachting is dat deze trend nog wel even doorzet. Daardoor kan het op dit moment interessant zijn om te kiezen voor zekerheid. 

Meer onzekerheid bij variabel energiecontract

Het tegenovergestelde van het vaste energiecontract voor 1 of 3 jaar, is een variabel energiecontract voor onbepaalde tijd. Dit contract kun je met inachtneming van de opzegtermijn elk gewenst moment opzeggen. Maar het belangrijkste verschil is dat het variabele energiecontract ook variabele tarieven kent. Variabele tarieven liggen meestal iets hoger en in veel gevallen krijg je bij het afsluiten van een variabel energiecontract geen korting. Dat is bij een vast contract wel het geval.

De prijs voor 1 kWh stroom kan twee keer per jaar wijzigen. In de meeste gevallen is dat op 1 januari én op 1 juli. Daardoor kun je te maken krijgen met onverwachte prijsstijgingen als je een variabel contract hebt. Maar je kunt net zo goed de vruchten plukken van een daling in de tarieven, zoals we dat zagen in 2020 tijdens de coronacrisis.

Energie vastzetten voor 1 of 3 jaar, of niet?

Als je een vast energiecontract niet tijdig verlengt, wordt het automatisch overgezet naar een variabel energiecontract. Op dit moment zijn de variabele energietarieven hoger dan de vaste energietarieven en daarom is het slim om je energiecontract vast te zetten. Twijfel je of kom je er niet helemaal uit? Bereken zelf je energiepakket of neem contact op met onze energieadviseurs. Zo weet je direct hoeveel jij voor energie betaalt en of je kunt besparen. 

Energietarief berekenen