• Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
  • CO2-gecompenseerd gas
  • Voordelige en scherpe energietarieven

De gasprijs per m3 in 2024

Gasprijs per m3

In mei 2024 is er een gemiddelde gasprijs van € 1,20 per m3 gemeten (inclusief energiebelasting en btw). De gasprijs is inmiddels weer gestabiliseerd, maar door diverse factoren blijft de gasprijs nog steeds erg onzeker en dus relatief hoog. In dit artikel vertellen we alles over de actuele gasprijs in 2024 en de gemiddelde gasprijs per m3.

Actuele gasprijs april 2024

De actuele gasprijs per 1 m3 verschilt per energieleverancier. In mei 2024 is er een gemiddelde gasprijs van € 1,20 per m3 gemeten (inclusief energiebelasting en btw). De exacte gasprijs van vandaag is afhankelijk van het type contract dat je kiest. Bekijk onze energietarieven voor de actuele prijs per m3 per type energiecontract op onze website.

Ontwikkeling van de gasprijs

De gasprijs per m3 in 2024 is nog steeds relatief hoog. Bij Pure Energie houden we de ontwikkeling van de energieprijzen nauwlettend in de gaten. In de zomer van 2022 steeg de gasprijs naar recordhoogte, maar inmiddels is de gasprijs op de handelsmarkt weer gedaald en is de inkoopprijs weer bijna op hetzelfde niveau als voor de energiecrisis (oktober 2021). Bekijk hieronder de ontwikkeling van de gasprijzen.

Gasprijs grafiek

Gasprijzen juli 2023

Grafiek ontwikkeling gasprijzen april 2024

Hoe de gasprijs zich verder gaat ontwikkelen blijft onzeker. De gasprijs is afhankelijk van veel verschillende factoren en daardoor erg veranderbaar.

CO2-gecompenseerd gas

Gasprijs per m3 bij Pure Energie

Geen gas gebruiken is het beste. Heb je gas nodig, kies dan voor CO2-gecompenseerd gas. Jouw gasverbruik compenseren we met een bijdrage aan duurzame projecten wereldwijd. Dat doen we volgens de Gold Standard, een keurmerk opgezet door onder andere het WWF, voor projecten die zorgen voor duurzame ontwikkeling met als doel CO2-uitstoot wereldwijd te verminderen. Bekijk hier ons tarief per m³ gas.

Bekijk tarieven Bekijk tarieven

Wat kost een kuub gas?

Er zit een prijsverschil tussen de gasprijs op de beurs en de prijs per m3 gas die de verbruiker betaald. Dit komt doordat je voor meer dan alleen 1 kuub gas betaalt. De gasprijs is als volgt opgebouwd: de kale gasprijs, de energiebelasting en de btw (21%). Elke energieleverancier mag zelf de marktprijs per 1 m3 gas bepalen. Het enige waar een leverancier geen invloed op heeft, is de Energiebelasting op gas. Die wordt door de overheid bepaald en zijn op gas een stuk hoger dan op stroom. 

Vaste, variabele of dynamische gasprijzen?

Wat precies de gasprijs per m3 gas is, kan per type energiecontract verschillen. Bij een vast energiecontract betaal je gedurende de looptijd van je energiecontract een vaste prijs per m3 gas. Hierdoor heb jij zekerheid over jouw energiekosten voor gas en heb jij geen last van eventuele prijsstijgingen. Bij een variabel energiecontract daarentegen, kan de gasprijs per m³ veranderen. Met een variabel energiecontract profiteer je van eventuele prijsdalingen en ben je vrij om op je energiecontract op elk moment op te zeggen. 

Huishoudens met een dynamisch energiecontract, betalen elke dag een andere gasprijs per m3. Bij een dynamisch energiecontract veranderen de gasprijzen dus elke dag. Een voordeel is dat je profiteert van prijsdalingen, maar andersom kan ook: bij hogere gastarieven, betaal je gelijk meer per m3 gas. 

Is gas duurder dan stroom?

De kosten voor 1 m3 gas zijn een stuk hoger dan de kosten voor 1 kWh stroom. Daar betaal je gemiddeld namelijk in mei 2024 per kWh € 0,26 voor. Toch ligt de vraag welke energiebron goedkoper is om bijvoorbeeld je huis te verwarmen wat genuanceerder. Zo moet je 1 m3 gas omrekenen naar 8 kWh stoom. Dat brengt de kosten al dichter bij elkaar.

Zo groen mogelijke oplossing

Geen gas verbruiken is niet alleen beter voor het milieu, je bespaart dan ook flink op je energierekening. Gasloos wonen is de beste oplossing, maar wij snappen dat het niet van de een op de andere dag mogelijk is. Daarom moeten we op zoek naar een zo groen mogelijke oplossing, zoals CO2-gecompenseerd gas

Gold Standard

Kies voor CO2-gecompenseerd gas

Wij compenseren jouw gasverbruik tegen de hoogst mogelijke standaard: Gold Standard van het WNF. Daarmee compenseren we de uitstoot van jouw gasverbruik én dragen we samen een steentje bij aan het milieu. Win-win.

Kies CO2-gecompenseerd gas Kies CO2-gecompenseerd gas
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer