• Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
  • Gastarieven Onder het prijsplafond
  • 100% CO2-gecompenseerd gas

De gasprijs per m3 in 2023

Gasprijs per m3

In november 2023 is er een gemiddelde gasprijs van € 1,35 per m3 gemeten (inclusief energiebelasting en btw). De gasprijzen zijn vorig jaar hard gestegen, maar inmiddels weer gestabiliseerd. Toch blijven de gasprijzen per m3 nog steeds hoog door diverse factoren. De verwachting is dat dit voorlopig nog even zo blijft. In dit artikel vertellen we alles over de gasprijs in 2023 en de gemiddelde gasprijs per m3.

Actuele gasprijs november 2023

De actuele gasprijs per 1 m3 verschilt per energieleverancier. In november 2023 is er een gemiddelde gasprijs van € 1,35 per m3 gemeten (inclusief energiebelasting en btw). De exacte gasprijs van vandaag is afhankelijk van het type contract dat je kiest. Bekijk onze tarieven voor de actuele prijs per m3 per type energiecontract op onze website.

Ontwikkeling van de gasprijs

De gasprijs per m3 in 2023 is nog steeds erg hoog. Bij Pure Energie houden we de ontwikkeling van de energieprijzen nauwlettend in de gaten. In de zomer van 2022 steeg de gasprijs naar recordhoogte, maar inmiddels is de gasprijs op de handelsmarkt weer gedaald. Inmiddels is de inkoopprijs weer bijna op hetzelfde niveau als voor de energiecrisis (oktober 2021). Bekijk hieronder de ontwikkeling van de gasprijzen.

Gasprijzen juli 2023

Gasprijzen november 2023

Hoe de gasprijs zich verder gaat ontwikkelen blijft onzeker. De gasprijs is afhankelijk van veel verschillende factoren en daardoor erg veranderbaar.

CO2-gecompenseerd gas

Gasprijs per m3 bij Pure Energie

Groen gas is schaars in Nederland. Daarom compenseren we jouw gasverbruik tegen de hoogst mogelijke standaard: Gold Standard van het WNF. Bekijk hier ons tarief per m³ gas.

Bekijk tarieven Bekijk tarieven

Gasleveringszekerheid november 2023

Ons kabinet houdt de gasmarkt nauwlettend in de gaten. Elke maand worden er nieuwe cijfers over de actuele zekerheid van de gaslevering gepubliceerd. De gasopslagen zijn in aanloop naar komende winter gevuld voor 99,9% en de seizoensbergingen zijn vol. De gasprijs in Nederland per MWh, schommelt rond de € 50,-.

Wat kost een kuub gas?

Er zit een prijsverschil tussen de gasprijs op de beurs en de prijs per m3 gas die de verbruiker betaald. Dit komt doordat je voor meer dan alleen 1 kuub gas betaalt. De gasprijs is als volgt opgebouwd: de kale gasprijs, de energiebelasting en de btw (21%). Elke energieleverancier mag zelf de marktprijs per 1 m3 gas bepalen. Het enige waar een leverancier geen invloed op heeft, is de Energiebelasting op gas. Die wordt door de overheid bepaald en zijn op gas een stuk hoger dan op stroom. 

Vaste, variabele of dynamische gasprijzen?

Wat precies de gasprijs per m3 gas is, kan per type energiecontract verschillen. Bij een vast energiecontract betaal je gedurende de looptijd van je energiecontract een vaste prijs per m3 gas. Hierdoor heb jij zekerheid over jouw energiekosten voor gas en heb jij geen last van eventuele prijsstijgingen. Bij een variabel energiecontract daarentegen, kan de gasprijs per m³ veranderen. Met een variabel energiecontract profiteer je van eventuele prijsdalingen en ben je vrij om op je energiecontract op elk moment op te zeggen. 

Huishoudens met een dynamisch energiecontract, betalen elke dag een andere gasprijs per m3. Bij een dynamisch energiecontract veranderen de gasprijzen dus elke dag. Een voordeel is dat je profiteert van prijsdalingen, maar andersom kan ook: bij hogere gastarieven, betaal je gelijk meer per m3 gas. 

Is gas duurder dan stroom?

De kosten voor 1 m3 gas zijn een stuk hoger dan de kosten voor 1 kWh stroom. Daar betaal je gemiddeld namelijk in september 2023 € 0,39 per kWh voor. Toch ligt de vraag welke energiebron goedkoper is om bijvoorbeeld je huis te verwarmen wat genuanceerder. Zo moet je 1 m3 gas omrekenen naar 8 kWh stoom. Dat brengt de kosten al dichter bij elkaar.

Duurzaam alternatief voor gas

Geen gas verbruiken is niet alleen beter voor het milieu, je bespaart dan ook flink op je energierekening. Gasloos wonen is de beste oplossing, maar wij snappen dat het niet van de een op de andere dag mogelijk is. Daarom moeten we op zoek naar een duurzaam alternatief, zoals CO2-gecompenseerd gas. Op dit moment is groen gas in Nederland schaars en daarom leveren wij 100% CO2-gecompenseerd gas. Jouw gasverbruik compenseren we dan tegen de hoogst mogelijke standaard: Gold Standard van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Prijsplafond voor gas in 2023

Net als voor stroom, geldt er in 2023 een prijsplafond voor gas. Het prijsplafond voor energie is een maatregel van de overheid om de hoge energierekening van huishoudens te compenseren. Inmiddels zijn de energieprijzen weer aan het dalen, maar er zijn nog steeds huishoudens met een energietarief boven het vastgestelde prijsplafond. Voor gas is het prijsplafond per m³ bepaald op € 1,45 euro tot een verbruik van 1.200 m³ per jaar. Voor de verbruikte m³ gas boven het verbruiksplafond betaal je het energietarief dat op je energiecontract staat.

Onder het prijsplafond

Kies voor CO2-gecompenseerd gas

Wij compenseren jouw gasverbruik tegen de hoogst mogelijke standaard: Gold Standard van het WNF. Daarmee compenseren we de uitstoot van jouw gasverbruik voor 100% en dragen we samen een steentje bij aan het milieu. Win-win.

Stap over naar CO2-gecompenseerd gas Stap over naar CO2-gecompenseerd gas
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer