Header groene energie vergelijken

Groene energie vergelijken

Wil je overstappen naar een groene energieleverancier of wil je gewoon weten welke leverancier de meest groene is? Wat de reden ook is dat je groene energie wilt vergelijken, wij vertellen je waar je op moet letten. Grote kans dat je eerst naar de stroomtarieven kijkt als je groene stroom wilt vergelijken, maar er zijn meerdere factoren waar je naar moet kijken als je groene energie wilt vergelijken.

Kijk niet alleen naar de prijs bij groene stroom vergelijken

In Europa kunnen stroomleveranciers groene stroom inkopen, terwijl ze zelf alleen maar grijze stroom produceren of afnemen. In Nederland is de vraag naar groene energie veel hoger dan het aanbod. In Scandinavische landen is dat juist andersom: zij wekken meer groene stroom op dan ze kwijt kunnen. Veel Nederlandse energieleveranciers kopen daarom hun GvO’s van buitenlandse energiemakers. Je denkt daardoor als consument dat je een maatschappelijk verantwoorde keuze maakt, maar in feite dragen deze zogenaamde groene energieleveranciers niets bij aan de energietransitie. Dit noemen we ook wel sjoemelstroom: grijze stroom in een groen jasje.

100% groene energie

Wij leveren alleen stroom die we opwekken met Nederlandse energiebronnenWij krijgen alleen meer GvO’s door meer te investeren in nieuwe windmolenparken en de aanleg van zonnepanelen bij onze klanten. De Garantie van Oorsprong (GvO) is een certificaat waarmee energieleveranciers kunnen bewijzen dat hun groene energie op een duurzame manier is opgewekt.

Factoren waarop je groene energie kunt vergelijken

Het heeft dus geen zin om alleen de prijzen van 1 kWh groene stroom te vergelijken bij de verschillende energieleveranciers in Nederland. Als je écht een bewuste keuze wilt maken, kun je beter groene stroom leveranciers vergelijken op basis van een aantal andere factoren: investeren ze zelf in de productie van groene stroom? Sluiten ze langjarige inkoopcontracten met groene producenten? En sluiten ze bijvoorbeeld kerncentrales om zo actief mee te werken aan de transitie naar een schone energievoorziening? Op basis daarvan kun jij een groene stroomleverancier kiezen. 

Groene stroom leveranciers vergelijken bij Consumentenbond

Elk jaar doen Consumentenbond, Natuur&Milieu en WISE onderzoek naar de Nederlandse energiemarkt. Daarin beoordelen zij hoe duurzaam de stroom van Nederlandse energieleveranciers nu écht is. Deze vertalen ze in een rapportcijfer dat ook in de Energievergelijker is meegenomen. Zo kun jij niet alleen de prijzen van groene stroomleveranciers vergelijken, maar ook de duurzaamheid. Bekijk de ranglijst hier onder.

Ranking Duurzaamheidsrapport 2020

De Consumentenbond beoordeelde onze groene energie voor het achtste jaar op rij met een 10. Dat maakt ons het meest groene energiebedrijf van Nederland en daar zijn we trots op.

Hoe groen is jouw 'groene energie'? 

Wil jij weten hoe groen jouw energieleverancier is? Dat kun je makkelijk berekenen met de rekentool op onze website. Zo weet jij direct of jouw energieleverancier wel écht groene energie levert. Als energiemaatschappij hoor je niet meer groene energie te leveren dan je zelf kunt opwekken. Dat is onze visie en daarom leveren wij alleen energie uit windmolens en zonnepanelen door heel Nederland. 

Overstappen naar groene energie