• Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
  • Energietarieven onder het prijsplafond
  • 100% Groene stroom uit Nederland

Groene energie vergelijken

Hier moet je op letten
Header Beste energieleverancier v2

Wil je overstappen naar een andere energieleverancier en eerst groene energie vergelijken? Dan zijn er heel wat dingen waar je naar kunt kijken bij het vergelijken van verschillende energieleveranciers. Denk bijvoorbeeld aan de stroom- en gasprijzen, maar ook aan de herkomst van energie. Er zit namelijk wel degelijk een verschil tussen groene en grijze energie. We geven je graag advies over hoe jij het beste gas en licht kunt vergelijken.

Groene energieleveranciers vergelijken

Grote kans dat je eerst naar de stroomtarieven kijkt als je groene energieleveranciers wilt vergelijken, maar er zijn meerdere factoren waar je naar moet kijken als je groene energie wilt vergelijken. In Nederland is de vraag naar groene energie veel hoger dan het aanbod. Daarom kopen veel energieleveranciers groene stroom in uit het buitenland. Ze kopen dan hun Garantie van Oorsprong (GvO) certificaten van buitenlandse energiemarkers. De ‘groene stroom’ die ze in Nederland verkopen wordt ook wel sjoemelstroom genoemd: grijze stroom in een groen jasje.

Wat is sjoemelstroom?

Niet alle groene stroom die we in Nederland gebruiken is écht groen. Dat zit zo: veel energieleveranciers die zelf geen groene stroom opwekken, kopen groene stroom certificaten in uit landen zoals Noorwegen en Zweden. Daar is de vraag naar groene stroom juist lager dan het aanbod. Nederlandse energieleveranciers gebruiken de certificaten uit het buitenland om aan te tonen dat ze groene stroom opwekken, maar in werkelijkheid is deze stroom grijs. Dit noemen we ook wel sjoemelstroom: grijze stroom in een groen jasje.

Wat is écht groene stroom?

Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Duurzame energiebronnen zijn hernieuwbaar en raken nooit op, zoals bijvoorbeeld zon, wind en water. Bij het opwekken van groene energie uit duurzame energiebronnen komt weinig tot geen CO2 vrij. Daarom wordt het steeds belangrijker dat we met zijn allen overstappen van fossiele en vervuilende energiebronnen naar duurzame alternatieven. Zo beperken we de impact op het milieu en kunnen we nog langer van deze aarde genieten.


Kies 100% groene stroom
Welke soorten groene stroom zijn er?

Er zijn verschillende soorten groene energie. Bij Pure Energie wekken we groene energie op uit zon, wind en water. Met onze Nederlandse zonnepanelen en windmolens wekken we zonne-energie en windenergie op. Sinds begin 2022 wekken we ook waterenergie op door middel van waterkracht. Ook dit is een vorm van groene energie. De stroom uit windenergie, zonne-energie en waterkracht noemen we groene stroom.

Hoe weet ik of mijn stroom groen is?

Energieleveranciers zijn verplicht om een stroometiket samen te stellen. Op het stroometiket meldt een energieleverancier wat de herkomst is van de energie en in welke mate de leverancier van iedere energiebron gebruik maakt om stroom aan zijn klanten te leveren. Dat moet elk jaar uiterlijk voor 1 mei gebeuren. Doel is dat klanten kunnen zien welke energie er precies wordt geleverd. Zodat zij de gegevens eenvoudig kunnen vergelijken met andere energieleveranciers.

 

Uit het stroometiket van Pure Energie lees je bijvoorbeeld af dat 97,7% van onze groene stroom in 2023 bestond uit windenergie. En dat de overige groene stroom afkomstig was van zonnepanelen (2,2%) en waterkracht (0,1%) Wij doen daar nog een schepje bovenop door te garanderen dat wij alleen stroom leveren die wij zelf opwekken uit hernieuwbare energiebronnen in eigen land.

Kies 100% groene stroom

Stel zelf je groene energie pakket samen. Vul je verbruik en je gegevens in en dan regelen wij de rest.

Bekijk tarieven Bekijk tarieven

Groene stroom leveranciers vergelijken Consumentenbond

Elk jaar doen Consumentenbond, Natuur&Milieu en WISE onderzoek naar de Nederlandse energiemarkt. Daarin beoordelen zij hoe duurzaam de stroom van Nederlandse energieleveranciers nu écht is. Deze vertalen ze in een rapportcijfer dat ook in de Energievergelijker is meegenomen. Zo kun jij niet alleen de prijzen van groene stroomleveranciers vergelijken, maar ook de duurzaamheid.

Particulier kort blauw 2021 Pure Energie v2

Onze stroom scoort al 9 jaar op rij een 10 voor duurzaamheid en daar zijn we trots op. Bekijk het hele duurzaamheidsrapport van de Consumentenbond op onze website. 

Prijzen energieleveranciers vergelijken

Steeds meer huishoudens kijken bij het energie vergelijken naar de herkomst van energie, maar er zijn ook huishoudens die juist kijken naar de prijs voor gas en licht. Logisch dat jij wilt weten hoeveel je voor energie gaat betalen. Het is daarom slim om de verschillende kosten op een energierekening te vergelijken.

Variabele kosten energie vergelijken

Vergelijk allereerst de variabele kosten. Dit is het kale bedrag dat je aan je energieleverancier betaalt per 1 kWh aan energie en 1 m³ gas. Deze kosten vormen de basis van je uiteindelijke energierekening en verschillen dus per energieleverancier.

Overige kosten energie vergelijken

Als je energieleveranciers gaat vergelijken is het goed om naast de variabele kosten ook te kijken naar overige kosten zoals de vaste leveringskosten, netbeheerkosten en energiebelasting. Deze zijn bijvoorbeeld oor je aansluiting, het transport van gas en stroom en onderhoud aan het net.

Hoe energieleveranciers vergelijken?

Een handige manier om je gas en licht tarieven te vergelijken, is door verschillende energievergelijkers op het internet te gebruiken. Bij de meeste energievergelijkers moet je jouw adresgegevens invullen, de samenstelling van je huishouden en je jaarlijkse verbruik aangeven. Wanneer jij al deze gegevens hebt ingevuld, toont de tool de beste aanbiedingen op basis van jouw verbruik. Daarbij zie je naast de maandelijkse kosten ook meteen andere aantrekkelijke voordelen. Zoals bijvoorbeeld welkomstkortingen, gratis producten of acties over de gehele looptijd van het contract.

Groene stroom van Pure Energie

Wij ontwikkelen, realiseren en beheren windmolens en zonnepanelen in Nederland. De 100% groene stroom die we daarmee opwekken, leveren we aan onze klanten. Bij Pure Energie heb je gegarandeerd 100% groene stroom en kun je zelfs je eigen windmolen kiezen. Zo weet je altijd waar je stroom vandaan komt.

Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer