Hoe lang van tevoren overstappen?

Overstapservice

Hoe lang van tevoren overstappen van energieleverancier?

Je wilt overstappen van energieleverancier, maar je weet niet waar je moet beginnen? Onze specialisten leggen het je graag uit en geven een aantal handige tips. In dit artikel lees je meer over de belangrijkste redenen om over te stappen, het beste moment om over te stappen én hoelang van tevoren je hiervoor een aanvraag moet indienen.

Waarom je wilt overstappen van leverancier

Jaarlijks stappen miljoenen Nederlanders over naar een andere energieleverancier, maar waarom wil je overstappen? Een belangrijke reden om over te stappen is de herkomst van energie. Uit recent klantonderzoek blijkt dat klanten naar Pure Energie overstappen vanwege onze écht groene energie opgewekt in Nederland, zoals zonne-energie en windenergie. Hier zijn we trots op! Een andere reden om over te stappen is het maandtarief. Vaak ben je bij een andere energieleverancier goedkoper uit. Met een klein prijsverschil per kilowattuur stroom kun je op jaarbasis al veel geld besparen.

Vanaf wanneer je kunt wisselen van energiecontract

Voordat je gaat overstappen, is het handig om te kijken naar de vorm en looptijd van je huidige contract. Een variabel contract kun je vaak zonder problemen opzeggen met een gebruikelijke opzegtermijn van 30 dagen. Het tussentijds opzeggen van een vast contract is iets ingewikkelder. Je moet dan rekening houden met de einddatum van je huidige contract. Vaak kan overstappen al vanaf 3 maanden van tevoren. Als je contract nog langer loopt dan 3 maanden kun je je contract afkopen, dit noemen we een opzegboete. Ondanks de opzegboete kan het interessant zijn om toch over te stappen op Pure Energie, onze specialisten rekenen het graag voor je uit.

Door de nieuwe privacywetgeving kunnen wij niet meer de einddatum van contracten bij een andere energieleverancier inzien. Daarom is het belangrijk om zelf de einddatum van je huidige contract door te geven als je overstapt. Hierbij is het goed om te kijken of de genoemde einddatum tot of tot-en-met is.

Het beste moment om over te stappen

Het beste moment om over te stappen is aan het einde van je contract met een vaste looptijd. Bij een variabel contract kun je altijd overstappen. Wij regelen je overstap en zeggen je contract op bij je oude energieleverancier. Je ontvangt dan een eindafrekening en hiermee is je overstap definitief geregeld. Bij je overstap kies je een contract uit met een bepaalde looptijd. Verwacht je dat de energieprijzen in de toekomst gaan dalen? Kies dan voor een contract met een korte looptijd. Wil je meer zekerheid en je energieprijzen vastzetten? Kies dan voor een looptijd van 3 of 5 jaar. 

Hoelang van tevoren je de overstap moet regelen

De standaard opzegtermijn is 30 dagen en na overstap heb je nog een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Daarom raden wij je aan om minimaal 6 weken voor de gewenste overstapdatum over te stappen. Na het overstappen hoef je niets meer te doen. Je hoeft niet bang te zijn dat je zonder stroom of gas komt te zitten. Zodra de gehele overstap is afgerond, stopt je vorige leverancier met energie leveren. 

Stap je later over dan de gewenste 6 weken van te voren? Dat kan. We houden dan nog steeds rekening met de opzegtermijn van 30 dagen en de wettelijke bedenktijd van 14 dagen. In dat geval zet je huidige leverancier je contract tijdelijk om naar een variabel contract om de tussenliggende periode te overbruggen. 

Hoe overstappen naar Pure Energie

Kies ook voor 100% groene energie! Overstappen naar Pure Energie is heel makkelijk. Wij regelen alles voor je. Stel zelf je energiepakket samen en bereken je termijnbedragGeef bij het aanvragen de juiste einddatum van je huidige contract door om te voorkomen dat je niet een onverwachte opzegboete krijgt. Verder gaat alles vanzelf en hoef je niets te doen. Je ontvangt van ons een mail zodra je kunt genieten van onze groene stroom.

Bereken je maandtarief