Hoe lang van tevoren overstappen?

Overstapservice
Laatst bewerkt op 17 november 2022 3 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Hoe lang van tevoren overstappen van energieleverancier?

Je wilt overstappen van energieleverancier, maar je weet niet waar je moet beginnen? Onze specialisten leggen het je graag uit en geven een aantal handige tips. In dit artikel lees je meer over de belangrijkste redenen om over te stappen, het beste moment om over te stappen én hoelang van tevoren je hiervoor een aanvraag moet indienen.

Waarom je wilt overstappen van leverancier

Jaarlijks stappen miljoenen Nederlanders over naar een andere energieleverancier, maar waarom wil je overstappen? Een belangrijke reden om over te stappen is de herkomst van energie. Uit recent klantonderzoek blijkt dat klanten naar Pure Energie overstappen vanwege onze écht groene energie opgewekt in Nederland, zoals zonne-energie en windenergie. Hier zijn we trots op! Een andere reden om over te stappen is het maandtarief. Vaak ben je bij een andere energieleverancier goedkoper uit. Met een klein prijsverschil per kilowattuur stroom kun je op jaarbasis al veel geld besparen.

Vanaf wanneer je kunt wisselen van energiecontract

Voordat je gaat overstappen, is het handig om te kijken naar de vorm en looptijd van je huidige contract. Een variabel contract kun je vaak zonder problemen opzeggen. Controleer goed of er bij jouw huidige energieleverancier sprake is van een opzegtermijn. Het tussentijds opzeggen van een vast contract is iets ingewikkelder. Je moet dan rekening houden met de einddatum van je huidige contract. Vaak kan overstappen al vanaf 3 maanden van tevoren. Als je contract nog langer loopt dan 3 maanden kun je je contract afkopen, dit noemen we een opzegboete. Ondanks de opzegboete kan het interessant zijn om toch over te stappen op Pure Energie, onze specialisten rekenen het graag voor je uit.

Door de nieuwe privacywetgeving kunnen wij niet meer de einddatum van contracten bij een andere energieleverancier inzien. Daarom is het belangrijk om zelf de einddatum van je huidige contract door te geven als je overstapt. Hierbij is het goed om te kijken of de genoemde einddatum tot of tot-en-met is.

Het beste moment om over te stappen

Het beste moment om over te stappen is aan het einde van je contract met een vaste looptijd. Bij een variabel contract kun je altijd overstappen. Wij regelen je overstap en zeggen je contract op bij je oude energieleverancier. Je ontvangt dan een eindafrekening en hiermee is je overstap definitief geregeld. Bij je overstap kies je een contract uit met een bepaalde looptijd. Verwacht je dat de energieprijzen in de toekomst gaan dalen? Kies dan voor een contract met een korte looptijd. Wil je meer zekerheid en je energieprijzen vastzetten? Kies dan voor een looptijd van 3 of 5 jaar. 

Hoelang van tevoren je de overstap moet regelen

Bij het bepalen van de ingangsdatum van je contract gaan wij standaard uit van de datum die je doorgeeft bij je aanmelding. Wel houden we rekening met de wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Stap je over naar een andere energieleverancier en selecteer je een ingangsdatum binnen 14 dagen dan passen wij automatisch de ingangsdatum voor je aan.

Wij houden geen rekening met een eventuele opzegtermijn bij je oude energieleverancier. Controleer daarom altijd goed de einddatum van je huidige contract als je gaat overstappen. De meeste energieleveranciers hanteren een opzegtermijn van 30 dagen. Daarom raden wij je aan om minimaal 6 weken voor de gewenste overstapdatum over te stappen. Je hoeft niet bang te zijn dat je zonder stroom of gas komt te zitten. Zodra de gehele overstap is afgerond, stopt je vorige leverancier met energie leveren.  

Hoe overstappen naar Pure Energie

Kies ook voor 100% groene energie! Overstappen naar Pure Energie is heel makkelijk. Wij regelen alles voor je. Stel zelf je energiepakket samen en bereken je termijnbedragGeef bij het aanvragen de juiste einddatum van je huidige contract door om te voorkomen dat je niet een onverwachte opzegboete krijgt. Verder gaat alles vanzelf en hoef je niets te doen. Je ontvangt van ons een mail zodra je kunt genieten van onze groene stroom.

Bereken je maandtarief