Hoe werkt het salderen en terugleveren van stroom?

Wij zijn de energiemaker

Hoe werkt het salderen en terugleveren van stroom?

Salderen staat voor de stroom die je terugverkoopt aan de energiemaatschappij. Dat is de stroom die je wel op-wekt maar niet verbruikt. Hoe salderen en terugleveren van stroom werkt, is afhankelijk van verschillende zaken. Onder andere heeft het te maken met je meter, je net-werkbeheerder en de overheid.

Salderen en terugleveren van stroom, hoe werkt dat?

Of je meter wel of niet geschikt is voor het salderen en het terugleveren van stroom is de verantwoordelijkheid van je netbeheerder. Nog voor je de zonnepanelen op het dak hebt liggen, is het belangrijk om dat met hen te bespreken. Zij zorgen ervoor dat je alle kans hebt om te salderen.
Het is ook belangrijk om te kijken welke vergoeding je mag verwachten bij het terugleveren van stroom. Er kan een groot verschil in zitten en shoppen kan je meer opleveren dan je misschien zou verwachten.

Salderen en het terugleveren van stroom na 2023

Helaas zijn er een aantal onduidelijkheden over salderen en terugleveren van stroom. Op het moment van schrij-ven lijkt het erop dat de overheid de regelgeving qua salderen gaat afbouwen. Er wordt nu voorgesteld dat in 2023 het salderen wordt afgebouwd tot aan 2031. Dit is nog niet definitief en zou nog kunnen wijzigen, maar we raden je aan dit in de gaten te houden.

De reden waarom de overheid het salderen en terugleve-ren van stroom wil afbouwen heeft te maken met nieuwe technieken. De opkomst van thuisaccu’s en andere syste-men zou kunnen betekenen dat er geen reden meer is om te stroom terug te leveren.