Hoeveel CO₂ bespaar je met zonnepanelen?

Wij zijn energiemakers

Samen dragen we de verantwoordelijkheid dat de aarde ook een geschikte plek blijft voor toekomstige generaties. Met zonnepanelen dragen we daar aan bij door CO2 te besparen.

Helaas zijn er nog zeer veel onterechte vooroordelen als het gaat om het opwekken van groene stroom. Misschien is de meest hardnekkige misvatting over zonnepanelen wel dat ze meer CO2 kosten dan besparen.

Je bespaart zeker CO2 dankzij zonnepanelen

Het idee dat een zonnepaneel meer CO2 kost dan bespaart komt vanuit een achterhaald standpunt. De eerste lichting zonnepanelen zijn namelijk niet meer te vergelijken met huidige opties.

In slechts enkele jaren is de effectiviteit en de levensduur van zonnepanelen enorm toegenomen. Dit betekent onder andere dat de opbrengst van een paneel vele malen efficiënter is dan slechts 10 jaar geleden. Dit in combinatie met een langere levensduur staat voor een aanzienlijke besparing op je energiekosten en ook op de CO2 uitstoot.

De fabricatie, het vervoer en de installatie van zonnepanelen besparen geen CO2-uitstoot. Dit is, tot een bepaalde mate, onvermijdelijk. Maar dankzij een langere levensduur van de panelen wordt de CO2 uitstoot verhoudingsgewijs nu een stuk lager. Daar komt nog eens bij dat het productieproces van zonnepanelen dankzij de groeiende populariteit ervan sterk verbeterd is.

Zijn zonnepanelen de juiste keuze voor jou

Dat je met je zonnepanelen op CO2-uitstoot bespaart, mag je als een feit zien. Per kWh bespaar je 0,46 kg op CO2 uitstoot. Dat is aanzienlijk. Zelfs de CO2 die vrijkomt tijdens de productie, het vervoer en de installatie zijn dan gauw gecompenseerd. In de komende jaren is de verwachting dat nieuwe opties, zoals een thuisaccu of bijvoorbeeld een wasmachine die alleen draait bij vol-doende zon, gangbaar worden en hier nog meer aan bij dragen.