• Vrijblijvend adviesgesprek
  • Deskundig advies
  • Persoonlijke energieadviseur

Hoeveel CO2 bespaar je met zonnepanelen?

Wij zijn energiemakers
Laatst bewerkt op 04 september 2023 3 min
Artikel delen

Tegenwoordig zie je op steeds meer daken zonnepanelen. Een mooie ontwikkeling, vinden wij. Samen dragen we de verantwoordelijkheid dat de aarde ook een geschikte plek blijft voor toekomstige generaties. Met zonnepanelen dragen we daar aan bij door CO2 te besparen. Toch zijn er nog zeer veel onterechte vooroordelen als het gaat om het opwekken van groene stroom met zonnepanelen. Waarom is het zo belangrijk om minder CO2 uit te stoten? Onze specialisten vertellen je alles wat je moet weten over CO2 besparing met zonnepanelen.

CO2-uitstoot bij grijze stroom

Als jij thuis een kop koffie zet, komen er bij dat stroomverbruik geen gassen vrij. Wel veroorzaakt de opwek van de grijze energie die jij verbruikt CO2-uitstoot. Grijze stroom wordt namelijk opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals gas, aardolie en steenkool. Daarbij komt er wel 0,649 kilo CO2 per opgewekte kWh vrij. Als een gemiddeld huishouden stroom en gas afneemt van een grijze, niet-duurzame energieleverancier veroorzaakt dit een uitstoot van maar liefst 4339 tot 4725 kilo CO2 per jaar. Door het overstappen naar groene energie, kun je deze uitstoot terugbrengen naar 0. Op deze manier kun je jouw CO2-footprint aanzienlijk verkleinen.

CO2-uitstoot zonnepanelen

Voordat de zonnepanelen op jouw dak zijn geplaatst en energie opwekken, moeten deze natuurlijk eerst worden geproduceerd en vervoerd. Bij de productie van zonnepanelen komt nog wel CO2 vrij. Door verbeterde productieprocessen van de fabrikant en de kwaliteit van zonnepanelen, is jouw installatie steeds sneller CO2-neutraal. De CO2 die vrijkomt bij de productie en plaatsing van zonnepanelen, wordt gemiddeld binnen 1 jaar al gecompenseerd door de opwek van zonne-energie

CO2-reductie zonnepanelen

Dankzij zonnepanelen hoef je geen gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Voor de opwek van zonne-energie uit zonnepanelen is namelijk geen brandstof nodig. De zon doet haar werk en deze is onuitputbaar. In slechts enkele jaren is de effectiviteit en de levensduur van zonnepanelen enorm toegenomen. Dit betekent onder andere dat de opbrengst van een paneel vele malen efficiënter is dan slechts 10 jaar geleden. Dit in combinatie met een langere levensduur staat voor een aanzienlijke besparing op je energiekosten en ook op de CO2 uitstoot. Vergeleken met grijze stroom, bespaar je per zelf opgewekt kWh met eigen zonnepanelen 0,46 kg CO2. 

Belang CO2-reductie zonnepanelen

Wij hebben als mensen invloed op de klimaatverandering. Deze klimaatverandering heeft ook invloed op de leefomgeving van ons én dat van de flora en fauna wereldwijd. Een van de belangrijkste broeikasgassen die dat effect veroorzaakt is CO2. Daarom is het van belang dat we met zijn allen die totale CO2-uitstoot onder andere middels zonnepanelen proberen terug te dringen. Samen dragen we de verantwoordelijkheid voor het milieu.

Besparing zonnepanelen

Naast dat je met zonnepanelen op CO2-uitstoot bespaart, bespaar je ook nog eens maandelijks op je energiekosten. Win-win dus. Ben jij er klaar voor om je woning te verduurzamen? Onze adviseurs helpen je graag. Samen met jou kijken we naar de mogelijkheden en naar hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt voor een optimaal rendement. Voor elke situatie is er een passende oplossing. Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan en ontdek hoeveel jij kunt besparen.

Adviesgesprek aanvragen