Hoeveel energie is groene energie? Het is één van de vele dingen die je kunt aflezen uit het zogenaamde stroometiket van energieleveranciers. We leggen je graag uit hoe dat precies zit, wat het certificaat groene stroom hier nog over zegt en hoe het stroometiket zich verhoudt tot de gemiddelde energiemix in Nederland.
Stroometiket geeft energiemix aan in Nederland
Sinds 1 januari 2020 zijn energieleveranciers verplicht om een stroometiket samen te stellen. Op het stroometiket meldt een energieleverancier wat de herkomst is van de energie en in welke mate de leverancier van iedere energiebron gebruik maakt om stroom aan zijn klanten te leveren. Dat moet elk jaar uiterlijk voor 1 mei gebeuren. Doel is dat klanten kunnen zien welke energie er precies wordt geleverd. Zodat zij de gegevens eenvoudig kunnen vergelijken met andere energieleveranciers.
Stroometiket Pure Energie
Uit het stroometiket van Pure Energie lees je bijvoorbeeld af dat 98% van onze groene energie in 2021 bestond uit windenergie. En dat de overige 2% groene energie afkomstig was van zonnepanelen. Wij doen daar nog een schepje bovenop door te garanderen dat wij alleen stroom leveren die wij zelf opwekken uit hernieuwbare energiebronnen in eigen land. Om te kunnen groeien, moeten wij dus blijven investeren in het opwekken van groene stroom.
Let op: certificaat groene stroom zegt niet alles
Energieleveranciers in Nederland zijn verplicht om voor iedere megawatt aan elektriciteit uit groene energiebronnen een Garantie van Oorsprong (GvO) in te leveren. Dit certificaat voor groene stroom geeft de garantie dat elektriciteit is opgewekt uit wind, water, zon of biomassa. Maar deze certificaten voor groene stroom kunnen in heel Europa worden ingekocht.
Het percentage groene stroom dat je afleest op het stroometiket, garandeert dus niet dat alle energieleveranciers - net als wij - zelf investeren in hernieuwbare energiebronnen voor het opwekken van groene energie. Wil je los van het standaard certificaat voor groene stroom weten hoe groen jouw energieleverancier echt is? Dan kun je het beste het Duurzaamheidsrapport van de Consumentenbond raadplegen. Hierin worden allerlei factoren meegenomen, die een beter beeld geven bij groene energieleveranciers.
Energiemix Nederland
Het is relevant om te weten hoe de energiemix in Nederland er uitziet. Het aandeel hernieuwbare energie in Nederland in 2020 was 11.1% van het totale energieverbruik. In 2019 was dit nog 8,8%. De toename komt grotendeels door de grotere capaciteit voor zonnestroom en windenergie. Houd er wel rekening mee dat 6% van dit percentage biomassa betreft. Zonder biomassa staat het percentage hernieuwbare energie op 5,1%. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Het verbruik van hernieuwe energie is in 2020 met 19% gestegen.
Zelf energie opwekken
Wil jij ons helpen het aandeel duurzame energie nóg groter te maken? Word dan energiemaker en plaats zonnepanelen op je dak. Grote kans dat jouw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Je bespaart met zonnepanelen niet alleen op je energierekening, je levert ook nog een bijdrage aan een beter milieu. Waar wacht je nog op?