Header Veenendaal Pure Energie

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Zelf groene energie opwekken

Hoeveel zonnepanelen moet je hebben op je dak om een optimaal rendement te behalen? Zonnepanelen zijn een flinke investering, dus het is belangrijk om deze vraag eerst te beantwoorden voor je deze grote investering doet. Het totaal aantal zonnepanelen hangt af van een aantal factoren: het stroomverbruik, de opbrengst van de zonnepanelen, de grootte van je dak, de hoek waarin je dak staat en eventuele schaduwplekken. In dit artikel vertellen we hoe je kunt berekenen hoeveel zonnepanelen je op je dak nodig hebt.

Bepaal je verwachte energieverbruik

Het is natuurlijk handig om te weten hoeveel stroom je per jaar verbruikt. Zonnepanelen gaan circa 25 jaar mee en daarom is het belangrijk om ook alvast vooruit te kijken naar je toekomstige woonsituatie. Verwacht je gezinsuitbreiding, wil je gasloos wonen, ga je een elektrische auto kopen of overweeg je jouw cv-ketel te vervangen door een warmtepomp? Dan zal je stroomverbruik ongetwijfeld gaan stijgen. Ga dus niet zomaar uit van je verbruiksgeschiedenis, maar bepaal juist je te verwachten energieverbruik in de toekomst en neem dat als uitgangspunt.

Onderzoek de capaciteit van zonnepanelen

Ga op onderzoek uit en inventariseer welke zonnepanelen er op de markt zijn. Let er hierbij vooral op hoeveel deze zonnepanelen naar schatting kunnen opbrengen. Dat moet je natuurlijk weten om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je verbruik mee te dekken. Even voor je beeldvorming: één zonnepaneel van 335 Wattpiek (Wp) kan op jaarbasis tot zo’n 295 kilowattuur (kWh) per jaar aan stroom opwekken. Wij verkopen verschillende Wp zonnepanelen, bekijk ze hier

Bereken het dakoppervlak

Bereken de oppervlakte van je dak en houd daarbij rekening met zowel de stand van de zon, als eventuele plekken die regelmatig in de schaduw liggen. Ligt een deel van je dak soms in de schaduw, dan is het handig om daar rekening mee te houden tijdens het plaatsen van je zonnepanelen. Als je er voor kiest om zonnepanelen te plaatsen op een stuk dak met schaduw, dan is het slim om de opbrengst te optimaliseren met bijvoorbeeld power optimizers.

Bekijk de richting van je dak

Zonnepanelen gericht op het zuiden leveren de hoogste capaciteit. Als je een dak op het westen of oosten hebt, wekken je zonnepanelen ongeveer 20% minder stroom op. Voor het zuidwesten en zuidoosten gaan we bij onze berekening uit van ongeveer 10% minder stroom. De ideale hellingshoek van een dak voor het plaatsen van zonnepanelen is 35 graden. Bij die hoek wekken zonnepanelen de meeste groene energie op. 

Berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Met al die gegevens kun je een redelijke inschatting maken van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt op je dak. Houd hierbij rekening met het formaat zonnepanelen. Een veel voorkomende afmeting is 165 x 100 centimeter. Stel, je verbruikt net als een gemiddeld huishouden zo’n 3000 kWh stroom per jaar, dan is dat dus ook wat je wil dat je zonnepanelen minimaal opleveren. Via onze rekentool kun je eenvoudig berekenen hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt voor een optimaal rendement. 

Stel zelf je zonnepanelen pakket samen

Wil je zeker weten hoeveel je zonnepanelen opbrengen en of jouw dak geschikt is? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan nadat je een berekening hebt gedaan op onze website. Onze adviseurs kunnen precies berekenen in welke hoek en aan welke kant je de zonnepanelen het best kunt plaatsen. Zo zit er bijvoorbeeld een groot verschil tussen het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt op een plat dak tegenover een schuin dak. We stellen graag een installatie voor je samen die past bij jouw verbruik. 

Stel je pakket samen