Header Meterstanden

Kilowatt, megawatt & gigawatt

Alles over de eenheid van energie

Als eenheid voor energie gebruiken we verschillende termen: watt, kilowatt, megawatt, gigawatt en joules. Deze termen worden ook regelmatig verward met de termen kilowattuur en wattuur. Wij snappen dat het verwarrend kan zijn als je niet precies weet waar deze eenheden voor staan. Daarom leggen we in dit artikel uit wat de eenheden inhouden en wanneer we welke eenheden gebruiken.

Watt: de eenheid van vermogen en energie

Watt (W) is de eenheid die we gebruiken om het vermogen van een apparaat aan te geven. Op de doos van een nieuw apparaat staat het vermogen altijd aangegeven in het aantal watt. Eén watt is één joule per seconde. Bij een stofzuiger met het vermogen van 640 watt, weet je dus dat het 640 watt energie per uur verbruikt. Hoewel joules tegenwoordig vaker bij voeding gebruikt wordt, is het dus ook nog steeds gekoppeld aan het vermogen van een lamp of een apparaat in huis.

Ontstaan van de energie-eenheid watt

Om erachter te komen waarom we watt als energie-eenheid gebruiken, moeten we een eeuw of vier terug in de tijd. De term is namelijk gelinkt aan James Watt. Een Schotse wetenschapper die tussen 1736 en 1819 leefde en onder andere de moderne stoommachine en het eerste kopieerapparaat heeft uitgevonden. Hij bedacht ook de term 'paardenkracht' om het trekvermogen van zijn stoomtrein uit te drukken. Tot op de dag van vandaag gebruiken wij nog steeds watt om vermogen of verbruik van een apparaat uit te drukken. 

Wat is kilowatt? (kW)

Omdat rekenen met watt al snel oploopt tot getallen in de duizenden, maken we in de praktijk vaker gebruik van kilowatt, oftewel kW. 1 kilowatt staat gelijk aan 1000 watt. Als het om grote hoeveelheden gaat, is het dus makkelijker om kilowatt als eenheid te gebruiken. Je kunt dit vergelijken met de eenheden meter en kilometer. Als een afstand 1000 meter is, zeggen we dat de afstand 1 kilometer is. Hetzelfde geldt dus voor de eenheden watt en kilowatt. 

Wat is kilowattuur? (kWh)

De afkorting kWh staat voor kilowattuur. Dit is de meeteenheid wat je op je energierekening ziet staan. Het geeft aan hoeveel energie je hebt gebruikt. Dit is dus het gemiddelde verbruik in kW (kilowatt) per uur. Een apparaat met een vermogen van 400 watt (0,4 kilowatt) verbruikt dus 0,4 kilowattuur (kWh) als het apparaat een uur lang wordt gebruikt. Door de kWh van je apparaat te bereken, weet je wat de kosten voor het gebruik van een apparaat kunnen zijn. 

Wat is megawatt? (MW)

Nu je weet hoeveel 1 kilowatt aan stroom bedraagt, vraag je jezelf misschien ook af: hoeveel watt is 1 megawatt (MW)? 1 megawatt staat gelijk aan 1.000.000 (1 miljoen) watt en aan 1.000 (duizend) kilowatt. Deze eenheid voor energie wordt dan ook vooral gebruikt voor grootverbruikers en apparaten met veel capaciteit. Zoals een windmolen of bij zonnepanelen. Een windmolen kan in één uur bijvoorbeeld wel 6 megawattuur aan energie opwekken. Dit is dus 6.000.000 Watt.

Wat is megawattuur? (MWh)

Eén megawattuur staat gelijk aan 1 miljoen wattuur en duizend kilowattuur. Denk bijvoorbeeld aan een windmolen. Als een windmolen de hele dag draait (24 uur) en het produceert 7 megawatt, produceert de windmolen in totaal 7 x 24 uur = 122 MWh elektriciteit. Megawattuur is de hoeveelheid stroom die in een uur geproduceerd kan worden door een generator met een capaciteit van een megawatt (MW). Eén megawattuur staat gelijk aan 1 miljoen wattuur en duizend kilowattuur. Denk bijvoorbeeld aan een windmolen. 

Wat is een Gigawatt? (GW)

De overtreffende trap van al deze eenheden is een gigawatt. Een gigawatt (GW) staat gelijk aan 1.000 (duizend) megawatt, 1.000.000 (1 miljoen) kilowatt, of 1.000.000.000 (1 miljard) watt. Deze eenheid wordt vaak enkel gebruikt als het gaat om de capaciteit van energiecentrales.

1 kWh stroom

Energieleveranciers rekenen altijd met kWh, jouw energieverbruik drukken we dus uit in kWh. Alleen bij de opwek van windmolens en zonneparken gebruiken we de eenheid MW om de opwek uit te drukken. Ben je benieuwd hoeveel 1 kWh aan stroom kost? Lees dan ons kennisbank artikel over de kosten van 1 kWh stroom. 

Wat kost 1 kWh stroom