Btw op zonnepanelen terugvragen

Negatieve spaarrente, wat kan je doen?

De spaarrente blijft maar dalen. Volgens een onderzoek van de Consumentenbond gaat sparend Nederland massaal haar spaargeld verplaatsen als banken negatieve rente gaan rekenen. In buurland Duitsland hebben ze al een tijdje negatieve spaarrente. 

Waarom vergoeden banken geen rente meer? 

Dit komt voornamelijk door de Europese Centrale Bank. De ECB is verantwoordelijk voor het bancaire beleid in de Europese Unie. Zij bepalen daarmee de hoogte van de rente. Deze rente is al langere tijd erg laag. De ECB wil stimuleren dat mensen hun geld uitgeven in plaats van sparen. Hiermee boosten ze de economie.

Banken hebben behoorlijk last van deze negatieve rente. Zo veel last zelfs dat ze aangeven verlies te maken op het stallen van spaargeld van hun particuliere klanten. Hierom daalt de spaarrente al voor langere tijd. 

Krijgen we in Nederland ook te maken met negatieve spaarrente?

Dit is moeilijk te zeggen. Volgens experts in het Financieel Dagblad lijkt het onafwendbaar. Het geld dat banken verplicht moeten stallen bij de ECB kost de banken, vanwege de negatieve depositorente, veel geld. Omdat deze kosten gemaakt worden denken banken er over na om deze kosten door te belasten op de consument. De verwachting is tevens dat de negatieve rente die de banken moeten betalen aan ECB in 2020 alleen maar meer wordt. 

Wat kan je doen aan negatieve spaarrente?

De negatieve spaarrente lijkt onvermijdelijk. Echter kan je er wel voor kiezen om je spaargeld in te zetten op plekken waar het voor meer rendement zorgt. Al tijden zijn zonnepanelen een goede optie. Het rendement voor zonnepanelen loopt op tot 15% afhankelijk van je situatie. In de onderstaande afbeelding zie je jouw rendement in de loop van de jaren. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Je ziet dat de zonnepanelen gemiddeld binnen 6 tot 7 jaar terugverdiend zijn. Daarna loopt het netto-rendement snel op.

Rendement

Ben jij benieuwd wat zonnepanelen in jouw situatie betekenen? Vraag dan hier een offerte aan. Wil je eerst wat meer informatie over zonnepanelen? Download dan ons gratis magazine