Negatieve stroomprijzen

Overschot groene stroom

Negatieve stroomprijzen komen steeds vaker voor. Dit komt vooral doordat we in Nederland steeds meer groene stroom opwekken met zonnepanelen en windmolens. Huishoudens met een dynamisch energiecontract betalen per uur een ander energietarief voor stroom. Dit stroomtarief beweegt mee met de prijzen op de energiemarkt en wordt een dag van te voren vastgesteld.

Wat is een negatieve stroomprijs?

Op dagen dat de zon veel schijnt of de wind hard waait, produceren we in Nederland veel groene stroom. Onze zon- en windparken en jouw zonnepanelen wekken juist groene stroom op tijdens de uren waarin het aanbod hoger is dan de vraag naar energie, waardoor de uurprijs per kWh op dat moment laag is of zelfs negatief.

Negatieve stroomprijzen

Negatieve stroomprijzen

Geld ontvangen bij negatieve stroomprijs

Heel af en toe komt het voor dat je geldt krijgt voor de verbruikte stroom tijdens uren waarin de stroomprijzen negatief zijn. Dit komt zelden voor en dat komt door de Energiebelasting. Ook tijdens de uren waarin de stroomprijs negatief is, betaal je € 0,13165 Energiebelasting per kWh. Je ontvangt dus pas geld bij negatieve stroomprijzen als de prijs lager is dan - € 0,13165 euro.Energiebelasting tarieven van 2024.

Zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijs

Sommige huishoudens met zonnepanelen en een dynamisch energiecontract kiezen ervoor om de zonnepanelen uit te schakelen bij een negatieve stroomprijs. Een negatieve stroomprijs van een paar cent is niet direct een probleem, aangezien je per kWh wel gewoon energiebelasting moet betalen. Pas als de stroomprijs lager is dan - € 0,13165 kan je met het uitschakelen van zonnepanelen voorkomen dat je moet betalen voor de teruggeleverde stroom. Dit komt zelden voor.

Zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijs wordt niet aanbevolen, omdat de omvormer hierdoor te maken krijgt met piekbelasting en dat heeft invloed op de levensduur van jouw zonnepanelen.

Toekomst energietransitie

Negatieve stroomprijzen kunnen een negatieve invloed hebben op de energietransitie, omdat het opwekken van windenergie en zonne-energie hierdoor minder rendabel is. Door slim met onze groene stroom om te gaan kunnen we er voor zorgen dat het interessant blijft om nieuwe projecten te realiseren om Nederland verder te verduurzamen. Denk hierbij aan energieopslag, cable pooling en curtailment. Zo kan bijvoorbeeld bij een overschot aan groene stroom kan de capaciteit van grote zonneparken of windmolens worden beperkt. Dat klinkt misschien gek, maar hiermee kan overbelasting van het energienet worden voorkomen. 

Dynamische energietarieven

Huishoudens met een dynamisch energiecontract kunnen energiekosten besparen door hun stroomverbruik af te stemmen op de uurtarieven voor stroom. Laad bijvoorbeeld je elektrische auto op of zet je wasmachine aan tijdens de uren waarin de stroomprijs laag of zelfs negatief is.

Vast, variabel of dynamisch energiecontract

Bij Pure Energie kun je kiezen tussen een vast energiecontract, een variabel energiecontract of een dynamisch energiecontract. Bereken zelf via onze website welk energiecontract het beste bij jouw situatie past.

Energiecontract kiezen Energiecontract kiezen
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer