• Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
  • Energietarieven onder het prijsplafond
  • 100% Groene stroom uit Nederland

Verwachting energieprijzen 2024

Ontwikkeling energieprijzen

Logisch dat jij benieuwd bent naar de ontwikkeling van de energieprijzen in 2024. De energieprijzen veranderen continu en ook dit jaar is er weer het een en ander gewijzigd op onze energierekening. Ben je benieuwd naar de energieprijzen in 2024 en de veranderingen op jouw energierekening? In deze blog vertellen we je alles over de veranderingen en de verwachting energieprijzen voor 2024.

Jouw energierekening in 2024

Per 1 januari 2024 is er het een en ander veranderd op jouw energierekening. De energiebelasting en netbeheerkosten zijn gewijzigd en het prijsplafond voor energie is gestopt. Op onze website lees je alles over deze wijzigingen en de gevolgen voor jouw energiecontract.

Ontwikkeling energieprijzen

De stijgende energieprijzen in 2022 waren een gevolg van het snelle economische herstel na de coronacrisis en een tekort aan gas. Door de oorlog in Oekraïne en de spanningen tussen Europa en Rusland stegen de energieprijzen nog verder. Wat er in 2022 precies aan de hand was, lees je in onze blog over de stijgende energieprijzen.

Ontwikkeling energieprijzen 2023

In 2023 was er een dalende trend te zien in de energieprijzen. Op maandag 20 maart 2023 is de gasprijs weer gezakt tot onder de € 40 euro per MWh. Dat is de laagste prijs sinds augustus 2021. Toch zagen we in juni 2023 weer een stijging in de energieprijzen voor zowel stroom als gas. De stijging was een gevolg van de blijvende onzekerheid op de energiemarkt.

Ontwikkeling van de stroomprijs

Bekijk hieronder de ontwikkeling van de stroomprijs van de afgelopen 12 maanden. Een groot deel van de stroom in Nederland wordt nog opgewekt met fossiele brandstoffen. Daardoor heeft de eventuele prijsontwikkeling van fossiele brandstoffen grote invloed op de stroomprijs.

Begin 2024 waren er geen gebeurtenissen die grote invloed hebben op de actuele stroomprijs. Mede door de productie van groene stroom, werd op sommige dagen de stroomprijs gedrukt. 

Ontwikkeling energieprijzen grafiek

Nederlandse stroomprijzen januari 2024

Nederlandse stroomprijzen januari 2024

Ontwikkeling van de gasprijs

Bekijk hieronder de ontwikkeling van de gasprijs van de afgelopen 12 maanden. Net als de stroomprijs wordt de gasprijs sterk beïnvloed door vraag en aanbod en andere belangrijke factoren zoals de weersomstandigheden en de olieprijzen. De gasprijs is altijd in beweging. Daarom houden onze energieadviseurs altijd de ontwikkelingen in de gaten, zodat we onze klanten een zo scherp mogelijk aanbod kunnen doen.

Ontwikkeling gasprijzen grafiek

Nederlandse gasprijzen januari 2024

Nederlandse gasprijzen januari 2024

Verwachting energieprijzen

Bij Pure Energie houden we de verwachting van de energieprijzen dagelijks nauwlettend in de gaten. Hoe de energieprijzen zich begin 2024 gaan ontwikkelen is afhankelijk van de winter. Als het een zachte winter wordt, dan blijven de gasopslagen goed gevuld. In dat geval is er geen directe reden voor een flinke stijging van de energieprijzen. Aan de andere kant verwachten we ook niet dat er veel ruimte is voor een verdere daling. Veel landen hebben zich al verzekerd van flinke hoeveelheden LNG ter vervanging van het gas uit Rusland. De verwachting is dat de energieprijzen rond de huidige prijsniveaus blijven schommelen.

De prijs voor stroom wordt sterk beïnvloed door de gasprijs en zal de komende periode waarschijnlijk ook niet hard stijgen. In Europa lijken we ons deze winter minder zorgen te hoeven maken in vergelijking tot vorig jaar. De Franse kerncentrales draaien beter en er is voldoende gas voor centrales. Pas in het voorjaar zal de zon mogelijk weer invloed krijgen op de dagprijzen. Dan zullen we op bepaalde uren weer (zeer) lage uurprijzen gaan zien.

Verwachting energieprijzen lange termijn

Op dit moment is er nog steeds veel onzekerheid op de energiemarkt en daardoor is het lastig te voorspellen of de prijzen in de toekomst verder gaan dalen of juist stijgen. De gas- en stroomprijzen zijn afhankelijk van verschillende factoren en daardoor erg veranderbaar. Er zijn altijd risico’s die kunnen zorgen voor tijdelijke pieken in de stroom- en gasprijzen.

Jouw energiekosten in 2024

Hoeveel jij in 2024 voor energie gaat betalen is afhankelijk van jouw netbeheerder, je energieverbruik en jouw energietarief. Log na 1 januari 2024 in op Mijn Pure Energie of onze app om jouw exacte energiekosten te bekijken. Je vindt vanaf dan alle energietarieven inclusief de gewijzigde energiebelasting en netbeheerkosten onder ‘mijn gegevens’.

100% zekerheid

Vast energiecontract afsluiten

Gezien de aanhoudende onzekerheid op de energiemarkt, kan het verstandig zijn om je energiecontract vast te zetten. Met een vast energiecontract heb jij zekerheid over je energiekosten en krijg je niet te maken met eventuele prijsstijgingen. Dat is slim!

Bekijk energietarieven Bekijk energietarieven
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer