• Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
  • Energietarieven onder het prijsplafond
  • 100% Groene stroom uit Nederland

Ontwikkeling energieprijzen in 2023

Verwachting energieprijzen
Header business controller - project assistent

Logisch dat je benieuwd bent naar de ontwikkeling van de energieprijzen in 2023. De energiemarkt is continu in beweging. Na de coronacrisis zijn de energieprijzen het afgelopen jaar hard gestegen. Begin 2023 zagen we dat de energiemarkt weer langzaam normaliseert en er was een dalende trend te zien in de energieprijzen. In juni 2023 bleek dat er nog veel onzekerheid is over de ontwikkeling van de energieprijzen in 2023. Deze onzekerheid zorgde voor nieuwe ontwikkeling en stijgende energieprijzen op de energiemarkt.

Stijgende energieprijzen in 2022

De stijgende energieprijzen in 2022 waren een gevolg van het snelle economische herstel na de coronacrisis en een tekort aan gas. Door de oorlog in Oekraïne en de spanningen tussen Europa en Rusland stegen de energieprijzen nog verder. Wat er in 2022 precies aan de hand was, lees je in onze blog over de stijgende energieprijzen.

Waarom dalen de energieprijzen?

De afgelopen maanden las je steeds vaker in het nieuws over de dalende energieprijzen. Op maandag 20 maart 2023 is de gasprijs weer gezakt tot onder de € 40 euro per MWh. Dat is de laagste prijs sinds augustus 2021. De ontwikkeling van de energieprijzen wordt voornamelijk bepaald door vraag en aanbod. Dat de energieprijzen de afgelopen maanden bleven dalen, komt door verschillende factoren:

Gasvoorraden zijn aangevuld

Door de zachte winter zijn gasvoorraden nog goed gevuld. Er hoeft dus minder gas worden ingekocht om de gasopslagen weer te vullen.

We besparen veel energie

Door de hoge energieprijzen zijn we veel energie gaan besparen om de stijging van de energierekening zoveel mogelijk te beperken. Hierdoor nam de vraag naar energie af, waardoor de prijzen dalen.

Voldoende vloeibaar gas

Op dit moment is er voldoende aanvoer van vloeibaar gas uit het buitenland. Veel gas dat in Europa kwam, was oorspronkelijk voor China bedoeld. Maar deze gasvoorraden kwamen richting Europa, omdat er door de coronamaatregelen minder vraag naar gas was in China.

Steeds meer groene energie

We wekken steeds meer groene energie op omdat het aantal windmolens en zonnepanelen in Nederland toeneemt. Hierdoor is er een groter aanbod van stroom, waardoor de stroomprijzen dalen.

De energieprijs ontwikkeling

In juni 2023 zagen we weer een stijging in de energieprijzen voor zowel stroom als gas. De gas- en stroomprijzen zijn afhankelijk van verschillende factoren en daardoor erg veranderbaar. De stijging is een gevolg van de blijvende onzekerheid op de energiemarkt.

Ontwikkeling van de stroomprijs

Bekijk hieronder de ontwikkeling van de stroomprijs per 1 kWh van de afgelopen 12 maanden. Een groot deel van de stroom in Nederland wordt nog opgewekt met fossiele brandstoffen. Daardoor heeft de eventuele prijsontwikkeling van fossiele brandstoffen grote invloed op de stroomprijs.

Stroomprijzen maart 2023

Stroomprijzen juli 2023

Ontwikkeling van de gasprijs

Bekijk hieronder de ontwikkeling van de gasprijs per m³ van de afgelopen 12 maanden. Net als de stroomprijs wordt de gasprijs sterk beïnvloed door vraag en aanbod en andere belangrijke factoren zoals de weersomstandigheden en de olieprijzen. De gasprijs is altijd in beweging. Daarom houden onze energieadviseurs altijd de ontwikkelingen in de gaten, zodat we onze klanten een zo scherp mogelijk aanbod kunnen doen.

Gasprijzen juli 2023

Gasprijzen juli 2023

Wanneer wijzigen mijn tarieven weer?

Ons nieuwe variabele energietarief per 1 maart 2023 is in principe geldig tot 1 juli 2023. In verband met de sterk fluctuerende marktomstandigheden, kan het zijn dat we het tarief tussentijds moeten wijzigen. Dit kan betekenen dat je tarief omlaag of omhoog gaat. We informeren je altijd minimaal 30 dagen van te voren over een eventuele wijziging.

Kan ik een vast energiecontract afsluiten?

Ja, dat kan! Bij Pure Energie is het mogelijk om een vast energiecontract af te sluiten voor 1 jaar. Bekijk onze energietarieven op onze website of stel direct je energiecontract samen. Twijfel je tussen een vast of variabel energiecontract? We leggen aan je uit wat een variabel energiecontract is, wat een vast energiecontract precies inhoudt en welk energiecontract het beste bij jou past.


Verschil vast en variabel energiecontract
Waarom merk ik de daling nog niet op mijn energierekening?

Omdat veel energieleveranciers van te voren energie inkopen, duurt het vaak even voordat prijswijzigingen merkbaar zijn voor de energieverbruikers. Dat heeft te maken met de inkoopstrategie van energieleveranciers. Hierdoor kan het zijn dat de leveringskosten per energieleverancier sterk verschillen. Daarom is het slim van te voren energie te vergelijken. Energie vergelijken kun je op verschillende manieren doen.


Bekijk onze energietarieven
Hoe is de energieprijs opgebouwd?

Het grootste deel van de prijs per 1 kWh of de gasprijs per 1 m³ bestaat uit variabele leveringskosten. Deze bestaan uit het kale energietarief per kWh of m³, de Energiebelasting en de btw. Het totaal aan variabele kosten is dus volledig afhankelijk van jouw energieverbruik en het tarief van je energieleverancier.

Verwachting energieprijzen 2023

De ontwikkeling van de energieprijzen blijft onzeker omdat deze wordt beïnvloed door vraag en aanbod. Als de vraag naar energie toeneemt, stijgen de energieprijzen omdat het aanbod daalt. En andersom. De balans tussen vraag en aanbod kan op elk moment veranderen, bijvoorbeeld als het onverwachts toch kouder wordt of als de vraag naar gas in Azië weer toeneemt. Wij houden de energieprijzen dagelijks nauwlettend in de gaten. 

Energietarieven Pure Energie

Bij ons kun je kiezen tussen een variabel energiecontract of een vast energiecontract met energietarieven onder het prijsplafond voor energie. Bekijk onze scherpe energietarieven en kies ook voor 100% groene stroom.

Bekijk energietarieven Bekijk energietarieven
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer