sunburn

Onze 7 tips voor een duurzame zomer

Wij zijn energiemakers

Wat een weertje! De terrassen zitten weer vol, de blote benen laten zich weer zien en ook de airco's worden weer massaal ingekocht. Ook douchen we vaak langer in de zomer. In de koude maanden zie je vaak blogs voorbij komen hoe je duurzaam de winter doorkomt. Maar hoe zit dat in de zomer? Lees deze 7 tips om de zomer duurzaam door te brengen.

Smeer verstandig

We krijgen allemaal van jongs af aan al mee dat we ons goed in moeten smeren tegen verbranding. Goed voor onze huid, maar minder voor het milieu. Als je de zee induikt verdwijnt de crème in de zee of komt het via het putje van het zwembad terecht in onze leefomgeving. De zonnebrandcrème die in de zee terecht komt kan de koraalriffen aantasten. In Hawaii is het koraal al verbleekt daarom is er een verbod op zonnebrandcrème op het eiland. Kijk daarom goed naar een zonnebrandcrème die hand in hand gaat met onze wereld.

Skip het vliegtuig, ga voor een 'groene' reis

We weten en lezen steeds meer over het onderwerp vliegen. Vliegen is één van de grootste bronnen van CO2-uitstoot. Conclusie: slecht voor het milieu. Leuke en groene manieren om op reis te gaan is een woningruil of ga logeren bij een boer.

Reizen draait natuurlijk niet alleen om milieu. Er zijn nu ook reisorganisaties die zich specifiek richten op mens, dier en locatie. Zij bieden groepsreizen op maat aan. Samen met de lokale instanties zorgen ze voor werk en winst bij de lokale bevolking.

Ga voor een gerecycled zwempak

Kan jouw zwemkleding echt niet meer? Kijk dan eens op OneWorld. Zij hebben badkleding van gerecyclede materialen op hun pagina staan. In je oude zwemkleding zitten deeltjes van plastic die vrijkomen tijdens het wassen en kunnen zo in het water van dieren en mensen terecht komen. 

Barbecueën op houtskool

Houtskool is een besparing op gas en elektra, maar het is wel lucht vervuilend. De stoffen die hierbij vrijkomen zijn niet alleen slecht voor het milieu maar ook voor je eigen gezondheid. Je kan daarom beter barbecueën op elektriciteit. Naast dat je minder overlast hebt hiervan is het ook gezonder.

Wil je echt all the way gaan... er zijn ook barbecues die grillen op zonne-energie. Dat is pas 'schoon' koken en je mag deze barbecue overal gebruiken.

Gun je droger ook vakantie

Hang je was in de zomer lekker buiten. Dit droogt sneller en kost minder energie. 

Ga naar een "groen" festival

Het zomerseizoen staat voor veel mensen in het teken van festivals. Op festivals verbruik je veel stroom en er gaat veel plastic in omloop. Er zijn nu ook festivals waar je duurzamer kunt feesten. Bijvoorbeeld DGTL, hier kun je genieten van electro en groene innovaties. Ze kregen niet voor niets de Greener Festival Award. Ze serveren hier vegetarisch eten en ze gebruiken geen plastic wegwerp bekers. 

Nog een voorbeeld is Welcome To The Village, zij willen laten zien hoe onze wereld er over vijf of vijftig jaar uitziet. Ze denken mee in oplossingen voor de toekomst. Het festival werk daarnaast ook alleen samen met met lokale boeren en cateraars. 

Laat de zon het werk doen

In de zomer draait de zon op volle touren. Een ideaal moment om energie op te wekken met zonnepanelen. Gemiddeld wek je per jaar 2.100 kWh op per huishouden. Dit is relatief veel omdat we gemiddeld 3.500 kWh verbruiken. Je kunt zelfs geld besparen of verdienen met zonnepanelen.