Kennisbank Thuiswerken en je energierekening

Thuiswerken en je energierekening

Thuiswerken en je energierekening: zo houd je grip op je nutskosten

Waar we eerst zo’n vijf dagen in de week op kantoor zaten en daar gebruikmaakten van de computers, het internet en de verwarming op kosten van de baas, doen we dat nu veel thuis. Het kan haast niet anders dan dat dit invloed heeft op de nutskosten. Hoe houd je onder deze omstandigheden tóch grip op je energierekening? Wij geven een aantal handige tips.

Blijf in beweging

Wie een hele dag relatief stil zit achter de laptop, krijgt al snel koude handen. Dat komt doordat je vingers, polsen, armen, schouders en nek meer worden belast en de doorbloeding juist vermindert. Het lijkt verleidelijk om in dit geval de verwarming omhoog te draaien. Het is slimmer om af en toe te bewegen. Loop eens een klein rondje tussen de werkzaamheden door of ga naar buiten voor een frisse neus. Dat scheelt in de stookkosten én frisse lucht is goed voor je gezondheid. Heb je het nog steeds koud? Dan kun je natuurlijk ook altijd een dikke trui aantrekken.

Sluit de tussendeuren

Tijdens de koude maanden heb je de verwarming simpelweg nodig om comfortabel te kunnen thuiswerken. Zet je de cv aan? Verwarm dan alleen de ruimte waarin je thuiswerkt. Je zult zien dat een afgesloten kamer sneller opwarmt en zo voorkom je onnodige stookkosten aan ruimtes waar overdag toch niemand is. Houd de tussendeuren in huis gesloten en let erop dat de warmte uit radiatoren niet wordt geblokkeerd door grote meubels.

Wees zuinig met apparatuur

Wanneer je thuiswerkt, kun je niet zonder een laptop en een mobiele telefoon. Maar moeten deze ook echt de hele tijd aan het stroomnetwerk verbonden zijn? In veel gevallen is dat niet zo. Deze apparaten hebben niet voor niets een accu. Laad je apparatuur daarom alleen op als de batterij leeg is en wijzig de instellingen bij draadloos gebruik naar 'energiebesparing'. In bespaarmodus wordt je beeldscherm minder fel, gaat de sluimerstand eerder aan en gaat de batterij nóg langer mee.

Haal stekkers uit het stopcontact

Klaar met werken? Haal dan álle stekkers uit het stopcontact. Op die manier voorkom je sluipverbruik. Dit is de energie die 'wegsluipt' via apparatuur in de stand-by stand. Per huishouden kan dit wel € 100,- op jaarbasis kosten en dat is natuurlijk niet nodig. Wie geen zin heeft om elke dag alle stekkers af te gaan kan gebruikmaken van een stekkerdoos. Zo hoef je aan het einde van je werkdag nog maar één stekker uit het stopcontact te trekken.

Investeer in zonnepanelen

Werk je veel thuis en wil je flink besparen op je energiekosten? Word dan zelf energiemaker en investeer in zonnepanelen! Voor de aanschaf van zonnepanelen kun je een beroep doen op subsidieregelingen en de zelf geproduceerde stroom salderen. Daardoor zal je energierekening een stuk lager uitvallen. En met het gemiddelde aantal zonuren van de afgelopen jaren wordt de terugverdientijd van zonnepanelen verkort.

Wil je meer informatie of gratis advies over zonnepanelen? Laat het ons dan weten. Onze specialisten onderzoeken graag of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. De Consumentenbond noemt ons niet voor niets het meest groene energiebedrijf van Nederland: we helpen je graag!

Vraag een adviesgesprek aan