Van het gas af: wanneer en hoe?
Gasloos wonenHeel Nederland moet van het gas af en de reden daarvoor is simpel: bij de verbranding van aardgas komt CO2 vrij en dat heeft als gevolg dat de aarde te snel opwarmt. De zonnewarmte blijft gevangen in een dampkring en houdt de temperatuur vast. Met als gevolg: klimaatverandering. Om dat effect tegen te gaan, moeten we van het gas af. Met van het gas af bedoelen we dat je gasloos gaat wonen. In dit artikel lees je wanneer we van het gas af moeten zijn en welke stappen je zelf kunt nemen.
Wanneer van het gas af?
Het is de bedoeling dat Nederland in 2050 volledig van het gas af is. Huizen die nu worden gebouwd, zijn niet voorzien van een gasaansluiting en wanneer bestaande bouw toe is aan groot onderhoud wordt deze transitie er vaak in meegenomen. Huiseigenaren doen dat vaak op eigen initiatief, of op advies van de gemeente. Die maken bijvoorbeeld gebruik van grootschalige werkzaamheden in de buurt om de aardgasleidingen te verwijderen en zo kosten en tijd te besparen.
Nederland is natuurlijk niet van de een op de andere dag gas vrij. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven, bijvoorbeeld een warmtenet of duurzame energiebronnen die mogelijk maken dat elektrische technologieën je huis en water kunnen blijven verwarmen.
Van het gas af in 5 stappen
Als huiseigenaar vraag je je wellicht af: hoe kan ik zelf van het gas af? Het liefst op zo’n manier dat de kosten gespreid zijn en je er ook weer wat voor terug krijgt in de vorm van besparingen. Daar hebben wij een aantal handige tips voor. Lees hier 5 stappen voor gasloos wonen:
1. Verbeter je isolatie
Minder gas verbruiken begint met een goede isolatie van je huis. Controleer de isolatie van je buitenmuren, dak, vloer van de begane grond én de ramen. Vervang enkel of dubbelglas door triple of HR++ glas en zorg voor een betere isolatie. Breng een isolatielaag aan in je dak om de warmte beter vast te houden en isoleer je vloer om de kou buiten te houden. Je verbruik zal direct omlaag gaan en dat maakt een alternatief voor cv op elektriciteit ook direct een stuk interessanter. Doe de vrijblijvende isolatiescan en om te weten wat isolatie voor jouw woning kost, wat je bespaart en wat de subsidiemogelijkheden zijn.
2. Verbeter de ventilatie
Af en toe een raampje open zetten is goed voor je gezondheid. Maar het kost ook energie. Want de buitenlucht is vaak kouder dan binnen en moet dus worden opgewarmd. Laat het raam lekker dicht en kies in plaats daarvan voor een energiezuinig ventilatiesysteem. Denk bijvoorbeeld aan zelfregelende roosters, of een ventilatie-unit die zorgt voor de aanvoer van precies genoeg verse lucht. Zo bespaar je niet alleen op gas, maar zorg je ook voor een comfortabeler huis zonder tocht.
3. Vervang de radiatoren
Overweeg je de cv-ketel op aardgas te vervangen door een duurzame warmtepomp? Of schakelt jouw wijk over op een warmtenet? Dan is het belangrijk dat je radiatoren groot genoeg zijn om warmte te verspreiden met relatief lage temperaturen. Vervang je kleine radiatoren daarom door grotere radiatoren, dikkere radiatoren of voeg er een aantal radiatoren aan toe. Zo weet je zeker dat je huis ook na de vernieuwing lekker warm wordt.
4. Kook elektrisch
Kook je nog steeds op aardgas? Vervang je gasfornuis dan door een elektrische kookplaat. Zoals inductie bijvoorbeeld. Koken op aardgas is slechts goed voor 2 tot 3 procent van je jaarlijkse gasverbruik. En dat lijkt niet veel. Maar als heel Nederland van het gas af zou gaan om te koken en in plaats daarvan zou kiezen voor een energiezuinig alternatief: dan maakt het opeens een heel groot verschil. Dus als je een nieuwe keuken neemt, kies dan voor een fornuis zonder gas.
5. Vervang je cv-ketel
Hoe dan ook moet je ergens voor 2050 een keer je cv-ketel verwijderen. Gelukkig zijn er nu al een aantal hele goede alternatieven voor op de markt. Zo kun je bijvoorbeeld van het gas af door te kiezen voor een warmtepomp. Dit is een elektrische installatie die warmte uit de lucht, bodem of grondwater haalt. En daarmee je huis verwarmt en warm water kan leveren. Voor een optimaal resultaat kun je dit ook nog combineren met infraroodpanelen voor extra verwarming en een zonneboiler voor warm water.
Gasaansluiting verwijderen
Op het moment dat je van het gas af gaat, wil je natuurlijk de gasaansluiting verwijderen. Tot voor kort moest je afsluitkosten aan de netbeheerder betalen voor het verwijderen van je gasaansluiting. Dat is vanaf februari 2021 niet meer het geval. Adressen met een kleinverbruikaansluiting kunnen kosteloos een gasaansluiting laten verwijderen door de netbeheerder. Hiervoor moet je een verwijderverzoek in dienen bij jouw eigen netbeheerder, bijvoorbeeld via mijnaansluiting.nl. De netbeheerder geeft de eindstanden en het verwijderen door aan de energieleverancier. Zelf hoef je verder niets te doen.
Verduurzaam je huis met zonnepanelen
Zodra je gasloos gaat wonen, ga je natuurlijk meer groene stroom verbruiken. Om te voorkomen dat je energierekening flink omhoog gaat kun je zonnepanelen plaatsen. Zo draag je bij aan een groenere wereld en bespaar je flink op je energiekosten. Benieuwd wat de mogelijkheden voor jouw dak zijn? Met de gratis zonnepanelen scan op onze website ontvang je direct een 3D-model van jouw woning inclusief installatieplan en informatie over de kosten en terugverdientijd.