Vast of variabel energiecontract in 2022?

Vraag een gratis adviesgesprek aan
Laatst bewerkt op 17 november 2022 3 min
Artikel delen

Je wilt een nieuw energiecontract afsluiten en twijfelt of je moet kiezen voor een vast of variabel energiecontract. Het verschil tussen een vast en een variabel energiecontract is niet voor iedereen duidelijk. Daarom leggen onze experts graag aan je uit wat een variabel energiecontract is en wat een vast energiecontract precies inhoudt. 

Wat is een variabel energiecontract? 

Een variabel energiecontract is een contract voor onbepaalde tijd en maandelijks opzegbaar. Bij een variabel energiecontract horen ook variabele energietarieven. De variabele tarieven wijzigen 2 keer per jaar, namelijk op 1 januari en op 1 juli. Naast deze 2 vaste momenten mag een energieleverancier de tarieven tussentijds vaker wijzigen, mits daar een goede reden voor is zoals bijvoorbeeld bijzondere ontwikkelingen op de energiemarkt. Klanten worden hierover uiterlijk 30 dagen van tevoren geïnformeerd.  

Voor- en nadelen van een variabel energiecontract 

Een voordeel van een variabel energiecontract is dat je het kunt opzeggen wanneer je wilt. Je hoeft geen opzegboete te betalen als je wilt overstappen naar een andere energieleverancier. Je zit dus eigenlijk nergens aan vast. Ook kun je dankzij de variabele tarieven profiteren van eventuele prijsverlagingen, wanneer die zich voordoen. Dat is tegelijkertijd ook het nadeel, want de ontwikkeling van energieprijzen is onzeker en de prijzen kunnen ook stijgen. 

Een variabel energietarief kan hoger, of juist lager zijn dan de vaste energietarieven bij een energieleverancier. De energietarieven veranderen namelijk met enige regelmaat. Het is dus belangrijk om voor het afsluiten van een nieuw energiecontract goed de variabele en vaste tarieven te vergelijken. Kies je voor het variabele tarief? Kijk dan van tevoren goed na wanneer deze tarieven bij de betreffende energieleverancier mogelijk kunnen wijzigen.  

Wat is een vast energiecontract? 

Bij een vast energiecontract sluit je een contract af voor een bepaalde tijd. Je zet dan je leveringstarief vast voor een bepaalde periode. Vaak kan dit voor 1, 2 of 3 jaar. De energietarieven wijzigen niet gedurende de looptijd van je vaste energiecontract. Alleen wanneer jaarlijks de energiebelasting, netbeheerkosten en de ODE (Opslag Duurzame Energie) wijzigen, kunnen de in rekening gebrachte kosten afwijken. Dat zijn kosten op je energierekening die bij elke energieleverancier gelijk zijn en elk jaar op 1 januari wijzigen. Hoe dit precies zit lees je in ons artikel 'energierekening uitgelegd'.  

Voor- en nadelen van een vast energiecontract 

Het voordeel van een vast energietarief is dat je gedurende de looptijd van je energiecontract weet waar je aan toe bent. Hiermee ben je verzekerd van een vaste prijs en krijg je niet te maken met een onverwachte prijsstijging. Een nadeel is daarentegen dat áls de prijzen dalen, je ook geen beroep kunt doen op een voordeliger tarief. Ook is het lastiger om een vast energiecontract vroegtijdig op te zeggen. Vaak moet je deze dan afkopen in de vorm van een boete. 

Voor en nadelen vast of variabel 2

Vast energiecontract afsluiten tijdelijk niet mogelijk 

Door de blijvende onzekerheid op de energiemarkt zijn de energieprijzen nog steeds historisch hoog. Deze hoge energietarieven en sterke marktfluctuaties zorgen voor onberekenbare risico's. Daarom is het afsluiten van een nieuw vast energiecontract tijdelijk niet mogelijk. Dit vinden we uiteraard erg vervelend. Zodra de markt stabiliseert, is aanmelden weer mogelijk. 

Grote prijsverschillen tussen vast en variabel 

De energieprijzen zijn op dit moment ongekend hoog. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft op dit moment een variabel energiecontract. Een groot nadeel voor huishoudens met een energiecontract, want zij krijgen te maken met prijsstijgingen doordat een energieleverancier het tarief twee keer of vaker per jaar kan aanpassen. De hoge energieprijzen worden dus doorberekend via de nieuwe en lopende variabele energiecontracten.  

Het tarief voor vaste energiecontracten en variabele energiecontracten kan enorm verschillen. Huishoudens met een vast contract waarvan het energiecontract afloopt hebben de pech dat zij ook een variabel contract moeten afsluiten, maar energieleveranciers bieden geen vaste contracten meer aan vanwege de huidige situatie. Hun contract wordt daardoor automatisch omgezet naar een variabel energiecontract voor de geldende tarieven van dat moment. Hierdoor zijn er grote verschillen ontstaan in hoeveel een huishouden voor energie betaalt. 

Wanneer kan ik een vast energiecontract afsluiten? 

Dat kunnen we helaas niet voorspellen. Door de hoge energieprijzen en de onzekere energiemarkt is het afsluiten van een vast energiecontract nu niet mogelijk. Als de prijzen op de groothandelsmarkten dalen en op een lager prijsniveau terecht komen, dan kunnen we mogelijk in de toekomst weer vaste energiecontracten aanbieden.  

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 12 september 2022.