• Zekerheid over je energietarief met een vaste looptijd
  • Energietarieven onder het prijsplafond
  • 100% Groene stroom uit Nederland

Vast of variabel energiecontract

De voor- en nadelen van een vast en variabel energiecontract

Twijfel je of je bij een nieuw energiecontract moet kiezen voor een vast of variabel energiecontract? Moet je nu je contract juist vastzetten of kun je beter nog even wachten? Sinds het voorjaar van 2023 kun je bij energieleveranciers weer kiezen voor een energiecontract met een vaste looptijd. Na het lezen van dit artikel weet je wat een vast energiecontract is, een variabel energiecontract en welk energiecontract uiteindelijk het beste bij jou past.

Het verschil tussen een vast- en variabel energiecontract

Het verschil tussen een vast en variabel energiecontract zit hem in verschillende dingen. Denk aan de looptijd van het contract, de opzegtermijn en de bijbehorende energietarieven. Zo heeft een variabel energiecontract een looptijd voor onbepaalde tijd en kunnen de variabele leveringstarieven van stroom en gas meerdere keren per jaar veranderen. Bij een vast energiecontract profiteer je juist van zekerheid over je energietarief. Tim legt het je uit:

Vast of variabel energiecontract kiezen? Pure Energie legt het uit.

Wat is een vast energiecontract?

Bij een vast energiecontract sluit je een contract af bij een energieleverancier voor een bepaalde tijd. Jouw energietarief staat voor die bepaalde periode vast. De in rekening gebrachte kosten bij een vast contract kunnen alleen afwijken wanneer jaarlijks de energiebelasting, netbeheerkosten en de vaste leveringskosten wijzigen. Deze kosten wijzigen ieder jaar op 1 januari.

Vast energiecontract afsluiten

Voor- en nadelen van een vast energiecontract

Het voordeel van een vast energiecontract is dat je tijdens de looptijd van je energiecontract weet waar je aan toe bent. Hiermee ben je zeker van een vaste prijs voor energie en krijg je niet te maken met onverwachte prijsstijgingen. Een nadeel is dat als de prijzen dalen, je ook geen beroep kunt doen op een goedkoper tarief. Ook is het lastiger om een vast energiecontract vroegtijdig op te zeggen. Vaak moet je deze dan afkopen in de vorm van een opzegvergoeding.

Voor- en nadelen vast energiecontract

Voor- en nadelen vast energiecontract

Waarom een vast energiecontract?

Kies je voor een vast energiecontract, dan kies je voor zekerheid. Met een vast energiecontract heb jij zekerheid over je energietarieven en hoef jij daar een tijdje niets mee te doen. Verwacht je dat de energieprijzen gaan stijgen? Zet dan je energietarieven vast, zodat je geen last hebt van eventuele prijsstijgingen.

Wat is een variabel energiecontract?

Een variabel energiecontract is een contract voor onbepaalde tijd en is maandelijks opzegbaar. Bij een variabel energiecontract horen ook variabele energietarieven. De variabele tarieven wijzigen normaal gesproken 2 keer per jaar, namelijk op 1 januari en op 1 juli. Naast deze 2 vaste momenten mag een energieleverancier de tarieven tussentijds vaker wijzigen. Alleen als daar een goede reden voor is, bijvoorbeeld ontwikkelingen op de energiemarkt. Klanten worden hierover uiterlijk 30 dagen van tevoren geïnformeerd.

Variabel energiecontract afsluiten

Voor- en nadelen van een variabel energiecontract

Een voordeel van een variabel energiecontract is dat je het kunt opzeggen wanneer je wilt. Je hoeft geen opzegvergoeding te betalen als je wilt overstappen naar een andere energieleverancier. Je zit dus nergens aan vast. Ook kun je als klant met variabele tarieven profiteren van eventuele prijsverlagingen. Dat is tegelijkertijd ook het nadeel, want de ontwikkeling van energieprijzen is onzeker en de prijzen kunnen ook stijgen.

Een variabel energietarief kan hoger, of juist lager zijn dan de vaste energietarieven bij een energieleverancier. Het is dus belangrijk om voor het afsluiten van een nieuw energiecontract goed de variabele en vaste energietarieven te vergelijken. Kies je voor het variabele energietarief? Kijk dan van tevoren goed na wanneer deze tarieven bij de betreffende energieleverancier mogelijk kunnen wijzigen.

Voor- en nadelen variabel energiecontract

Voor- en nadelen variabel energiecontract

Waarom een variabel energiecontract?

Kies je voor een variabel energiecontract, dan kies je voor vrijheid. Als jij op elk moment je energiecontract wilt kunnen opzeggen, dan is een variabel energiecontract een interessant energiecontract voor jou.

Prijsverschil tussen vast en variabel energiecontract

Over het algemeen is een vast energietarief lager dan een variabel energietarief. Toch kan het tarief voor vaste energiecontracten en variabele energiecontracten enorm verschillen. Je energietarief is afhankelijk van de startdatum van je energiecontract. We leggen het uit aan de hand van 3 verschillende situaties:

Langdurig vast energiecontract

Langdurig vast energiecontract

Heb je vóór 2022 een langdurig vast energiecontract afgesloten? Dan betaal je aanzienlijk minder voor energie. Dit komt doordat de energieprijzen op dat moment nog historisch laag waren.

Begin van de energiecrisis

Begin van de energiecrisis

Heb je vanaf 2022 een energiecontract afgesloten? Dan betaal je een stuk meer voor energie dan vóór 2022. Eind 2021 stegen de energieprijzen als gevolg van grote tekorten en onzekerheden op de energiemarkt. Na het begin van de oorlog in Oekraïne werd de een na de andere piek bereikt. Op dat moment was het nog mogelijk om een vast energiecontract af te sluiten tegen de hoge energietarieven. Huishoudens die toen een vast energiecontract hebben afgesloten, betalen op dit moment nog steeds een hoog energietarief. Ondanks dat energiemarkt weer langzaam normaliseert.

Dalende energieprijzen

Dalende energieprijzen

De energietarieven zijn op dit moment nog steeds relatief hoog, maar zijn weer langzaam aan het dalen. Daardoor zijn veel klanten met een variabel energiecontract op dit moment goedkoper uit dan klanten die vlak voor, of tijdens de energiecrisis een vast contract hebben afgesloten. Bovendien is het inmiddels weer mogelijk om een vast energiecontract af te sluiten. Onze actuele vaste energietarieven zijn op dit moment lager dan de variabele energietarieven, waardoor je met een vast energiecontract voordeliger uit bent.

Twijfel je of het verstandig is om over te stappen van energieleverancier? Of twijfel je over de vorm van je energiecontract? We helpen je met kiezen in ons artikel: 'Is overstappen van energieleverancier verstandig?'

Vast of variabel energiecontract afsluiten

Bij Pure Energie kun je kiezen voor zowel een vast- als een variabel energiecontract voor groene stroom en/of CO2-gecompenseerd gas. Bekijk onze energietarieven en bereken direct je termijnbedrag. 

Kies energiecontract Kies energiecontract

Dynamisch energiecontract

Naast een vast- en variabel energiecontract bestaan er ook dynamische energiecontracten. Bij een dynamisch energiecontract verandert de stroomprijs per uur en de gasprijs per dag. Dit type energiecontract kun je dagelijks opzeggen. Bij Pure Energie bieden we op dit moment nog geen dynamische energiecontracten aan. Wel zijn we de mogelijkheden aan het onderzoeken.

Wanneer wijzigen mijn variabele tarieven weer?

Normaal wijzigen de variabele energietarieven 2 keer per jaar, namelijk op 1 januari en op 1 juli. In verband met de sterk fluctuerende marktomstandigheden, kan het zijn dat we het tarief tussentijds moeten wijzigen. Dit kan betekenen dat je tarief omlaag of omhoog gaat. We informeren je altijd minimaal 30 dagen van te voren over een eventuele wijziging. Wij hanteren geen opzegtermijn, zodat variabele klanten op ieder gewenst moment kunnen overstappen.

Wat zijn de vaste en variabele kosten?

Het verschil in de kosten bij een vast- of variabel energiecontract zit hem in de leveringskosten voor stroom en gas. De overige kosten, zoals energiebelasting, netbeheerkosten en de vaste leveringskosten zijn hetzelfde voor vaste en variabele energiecontracten.


Energierekening uitgelegd
Wat is goedkoper, een variabel of een vast energiecontract?

Dat verschilt per situatie en is erg afhankelijk van de startdatum van je energiecontract. Over het algemeen is het vaste energietarief lager dan het variabele energietarief. Toch zijn er op dit moment huishoudens met een vast energiecontract die meer betalen voor energie. Dit betreft de huishoudens die vlak voor de energiecrisis hun energiecontract tegen, toen al, hoge energieprijzen hebben vastgezet.

Gaan de energieprijzen verder stijgen of dalen?

Het is niet mogelijk om hier voorspellingen over te doen. Mede door de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen op dit moment erg onzeker. Verder spelen ook andere factoren een grote rol, zoals bijv. de levering van gas uit andere landen. Deze factoren zijn niet te voorspellen en daardoor zijn prijsontwikkelingen lastig in te schatten. Doordat de energieprijs wordt beïnvloed door veel factoren, kan niemand dit van tevoren precies weten.

Wordt mijn termijnbedrag aangepast?

We gaan jouw termijnbedrag niet wijzigen naar aanleiding van de tariefswijziging. Wel is het slim om regelmatig te controleren of je termijnbedrag nog past bij je energieverbruik en actuele energietarieven. Zo weet je of je te veel of juist te weinig betaalt voor jouw energie. Pas indien nodig je termijnbedrag eenvoudig aan. Je termijnbedrag controleren en wijzigen kan eenvoudig via onze app of Mijn Pure Energie.

Heb je een conventionele meter en wil je weten of jouw termijnbedrag na 1 april 2024 nog past bij de nieuwe variabele energietarieven? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag. 

 

Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer