- Het verschil tussen een vast en variabel energiecontract
- Prijsverschil tussen vast en variabel energiecontract
- Kies zelf je energiecontract bij Pure Energie
- Voor- en nadelen van een variabel energiecontract
- Voor- en nadelen van een vast energiecontract
- Kiezen uit een vast- of variabel energiecontract
Vast of variabel energiecontract in 2023
Voor- en nadelen vast en variabel energiecontract- Het verschil tussen een vast en variabel energiecontract
- Prijsverschil tussen vast en variabel energiecontract
- Kies zelf je energiecontract bij Pure Energie
- Voor- en nadelen van een variabel energiecontract
- Voor- en nadelen van een vast energiecontract
- Kiezen uit een vast- of variabel energiecontract

Je wilt een nieuw energiecontract afsluiten en twijfelt of je moet kiezen voor een vast of variabel energiecontract. Vanwege de energiecrisis was het een lange tijd niet mogelijk om een vast energiecontract af te sluiten. Inmiddels zien we dat de energiemarkt weer langzaam normaliseert en inmiddels kun je weer kiezen uit twee soorten energiecontracten: een vast energiecontract of een variabel energiecontract. We leggen aan je uit wat een variabel energiecontract is, wat een vast energiecontract precies inhoudt en welk energiecontract het beste bij jou past.
Het verschil tussen een vast en variabel energiecontract
Het verschil tussen een vast en variabel energiecontract zit hem in verschillende dingen, denk aan de looptijd van het contract, de opzegtermijn en de bijbehorende energietarieven. Zo heeft een variabel energiecontract een looptijd voor onbepaalde tijd en kunnen de variabele leveringstarieven van stroom en gas meerdere keren per jaar veranderen. Dat is bij een vast energiecontract niet het geval. Tim legt het uit:
Wat is een variabel energiecontract?
Een variabel energiecontract is een contract voor onbepaalde tijd en maandelijks opzegbaar. Bij een variabel energiecontract horen ook variabele energietarieven. De variabele tarieven wijzigen normaal gesproken 2 keer per jaar, namelijk op 1 januari en op 1 juli. Naast deze 2 vaste momenten mag een energieleverancier de tarieven tussentijds vaker wijzigen, mits daar een goede reden voor is. Zoals bijvoorbeeld ontwikkelingen op de energiemarkt. Klanten worden hierover uiterlijk 30 dagen van tevoren geïnformeerd.
Wat is een vast energiecontract?
Bij een vast energiecontract sluit je een contract af voor een bepaalde tijd. Je zet dan je leveringstarief vast voor een bepaalde periode. De energietarieven wijzigen niet gedurende de looptijd van je vaste energiecontract. Alleen wanneer jaarlijks de energiebelasting, netbeheerkosten en de vaste leveringskosten wijzigen, kunnen de in rekening gebrachte kosten bij een vast energiecontract afwijken. Dat zijn kosten op je energierekening die elk jaar op 1 januari wijzigen.
Prijsverschil tussen vast en variabel energiecontract
Lange tijd was het niet mogelijk om een vast energiecontract af te sluiten, waardoor veel energiecontracten van huishoudens automatisch werden omgezet naar een variabel energiecontract met duurdere, hoge variabele tarieven. Een groot nadeel, want zij kregen het afgelopen jaar te maken met prijsstijgingen doordat een energieleverancier het tarief minstens twee keer per jaar kon aanpassen. De hoge energieprijzen werden dus doorberekend via de nieuwe en lopende variabele energiecontracten.
Over het algemeen is het vaste energietarief lager dan het variabele energietarief. Toch kan het tarief voor vaste energiecontracten en variabele energiecontracten enorm verschillen. Je energietarief is namelijk sterk afhankelijk van de startdatum van je energiecontract. We leggen het uit aan de hand van 3 verschillende situaties:

Langdurig vast energiecontract
Huishoudens die in 2021 of nog eerder een langdurig vast energiecontract hebben afgesloten, betalen aanzienlijk minder voor energie. Dit komt doordat de energieprijzen op dat moment historisch laag waren en het afsluiten van een langdurig energiecontract nog mogelijk was.

Begin van de energiecrisis
Eind 2021 stegen de energieprijzen als gevolg van grote tekorten en onzekerheden op de energiemarkt en na het begin van de oorlog in Oekraïne werd de een na de andere piek bereikt. Op dat moment was het nog mogelijk om een vast energiecontract af te sluiten tegen de (toen al) hoge energietarieven. Huishoudens die destijds een vast energiecontract hebben afgesloten, betalen op dit moment nog steeds een hoog energietarief. Ondanks dat energiemarkt weer langzaam normaliseert.

Dalende energieprijzen
De energietarieven zijn op dit moment nog steeds relatief hoog, maar weer langzaam aan het dalen. Daardoor zijn veel klanten met een variabel energiecontract op dit moment goedkoper uit dan klanten die vlak voor, of tijdens de energiecrisis een vast contract hebben afgesloten. Bovendien is het inmiddels weer mogelijk om een vast energiecontract af te sluiten. Onze actuele vaste energietarieven zijn op dit moment lager dan de variabele energietarieven, waardoor je met een vast energiecontract voordeliger uit bent.
Kies zelf je energiecontract bij Pure Energie
Bij Pure Energie kun je kiezen voor zowel een vast- als een variabel energiecontract. Bekijk onze energietarieven en stel zelf je energiecontract samen.
Voor- en nadelen van een variabel energiecontract
Een voordeel van een variabel energiecontract is dat je het kunt opzeggen wanneer je wilt. Je hoeft geen opzegboete te betalen als je wilt overstappen naar een andere energieleverancier. Je zit dus eigenlijk nergens aan vast. Ook kun je als klant met variabele tarieven profiteren van eventuele prijsverlagingen. Dat is tegelijkertijd ook het nadeel, want de ontwikkeling van energieprijzen is onzeker en de prijzen kunnen ook stijgen.
Een variabel energietarief kan hoger, of juist lager zijn dan de vaste energietarieven bij een energieleverancier. Het is dus belangrijk om voor het afsluiten van een nieuw energiecontract goed de variabele en vaste energietarieven te vergelijken. Kies je voor het variabele energietarief? Kijk dan van tevoren goed na wanneer deze tarieven bij de betreffende energieleverancier mogelijk kunnen wijzigen.

Voor- en nadelen variabel energiecontract
Waarom een variabel energiecontract?
Kies je voor een variabel energiecontract, dan kies je voor vrijheid. Als jij op elk moment je energiecontract wilt kunnen opzeggen, dan is een variabel energiecontract een interessant energiecontract voor jou.
Voor- en nadelen van een vast energiecontract
Het voordeel van een vast energiecontract is dat je gedurende de looptijd van je energiecontract weet waar je aan toe bent. Hiermee ben je verzekerd van een vaste prijs voor energie en krijg je niet te maken met onverwachte prijsstijgingen. Een nadeel is daarentegen dat áls de prijzen dalen, je ook geen beroep kunt doen op een voordeliger tarief. Ook is het lastiger om een vast energiecontract vroegtijdig op te zeggen. Vaak moet je deze dan afkopen in de vorm van een opzegvergoeding.

Voor- en nadelen vast energiecontract
Waarom een vast energiecontract?
Kies je voor een vast energiecontract, dan kies je voor zekerheid. Met een vast energiecontract heb jij zekerheid over je energietarieven en hoef jij daar een tijdje niets mee te doen. Verwacht je dat de energieprijzen gaan stijgen? Zet dan je energietarieven vast, zodat je geen last hebt van eventuele prijsstijgingen.
De variabele tarieven wijzigen doorgaans 2 keer per jaar, namelijk op 1 januari en op 1 juli. Naast deze 2 gebruikelijke jaarlijkse momenten kunnen de variabele tarieven ook op andere momenten in het jaar wijzigen. Dit geldt ook voor klanten met een lopend variabel contract voor onbepaalde tijd. Bij lopende variabele contracten wordt deze tariefwijziging doorgevoerd indien marktomstandigheden daartoe aanleiding geven. Klanten worden hierover uiterlijk 30 dagen van te voren geïnformeerd. Wij hanteren geen opzegtermijn, zodat variabele klanten op ieder gewenst moment kunnen overstappen.
Het verschil in de kosten bij een vast- of variabel energiecontract zit hem in de leveringskosten voor stroom en gas. De overige kosten, zoals energiebelasting, netbeheerkosten en de vaste leveringskosten zijn hetzelfde voor vaste en variabele energiecontracten.
Energierekening uitgelegd
Dat verschilt per situatie en is erg afhankelijk van de startdatum van je energiecontract. Over het algemeen is het vaste energietarief lager dan het variabele energietarief. Toch zijn er op dit moment huishoudens met een vast energiecontract die meer betalen voor energie. Dit betreft de huishoudens die vlak voor de energiecrisis hun energiecontract tegen, toen al, hoge energieprijzen hebben vastgezet.
Het is niet mogelijk om hier voorspellingen over te doen. Mede door de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen op dit moment erg onzeker. Verder spelen ook andere factoren een grote rol, zoals bijv. de levering van gas uit andere landen. Deze factoren zijn niet te voorspellen en daardoor zijn prijsontwikkelingen lastig in te schatten. Doordat de energieprijs wordt beïnvloed door veel factoren, kan niemand dit van tevoren precies weten.
Kiezen uit een vast- of variabel energiecontract
Of je nu kiest voor een vast of variabel energiecontract, onze energietarieven zijn altijd lager dan het prijsplafond voor energie. We helpen je graag bij het maken van een keuze. Stel zelf je energiecontract samen via onze website en bereken hoeveel jij in 2023 voor energie gaat betalen.