Kennisbank Vast of variabel contract

Vast of variabel energiecontract?

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Je wilt een nieuw energiecontract afsluiten en twijfelt of je moet kiezen voor een vast of variabel energiecontract. Begrijpelijk. De verschillen tussen  deze twee varianten zijn niet voor iedereen even duidelijk. Daarom leggen onze experts graag aan je uit wat een variabel energiecontract is en wat een vast energiecontract precies inhoudt. Ook lichten we de voor- en nadelen van beide contractvormen toe.

Wat is een variabel energiecontract?

Een variabel energiecontract is een contract voor onbepaalde tijd. Het contract loopt in principe door, maar jij kunt het op elk gewenst moment opzeggen. Je hoeft in dit geval geen boete te betalen als je wilt overstappen naar een andere energieleverancier of wilt wijzigen van contractvorm bij dezelfde maatschappij. Aan het variabele energiecontract zitten ook variabele energietarieven verbonden. Wat je betaalt voor een kilowattuur aan stroom, kan dus wijzigen gedurende de looptijd van je contract. Meestal vindt zo’n wijziging twee keer per jaar plaats, maar het kan zijn dat een energieleverancier hier van afwijkt. Een vast contract gaat na de afgesproken looptijd automatisch over in een variabel energiecontract. Daarom hebben veel Nederlanders deze contractvorm.

Voor- en nadelen van een variabel energiecontract

Een voordeel van een variabel energiecontract is dat je het kunt opzeggen wanneer je wilt. Je zit in principe nergens aan vast. Ook kun je dankzij de variabele tarieven profiteren van eventuele prijsverlagingen, wanneer die zich voordoen. Dat is tegelijkertijd ook het nadeel, want de ontwikkeling van energieprijzen is onzeker en de prijzen kunnen ook stijgen.

Een variabel energietarief kan hoger, of juist lager zijn dan de vaste energietarieven bij een energieleverancier. De energietarieven veranderen namelijk maandelijks. Het is dus belangrijk om voor het afsluiten van een nieuw energiecontract goed de variabele en vaste tarieven te vergelijken. Kies je voor het variabele tarief? Kijk dan van te voren goed na wanneer deze tarieven bij de betreffende energieleverancier kunnen wijzigen. 

Wat is een vast energiecontract?

Bij een vast energiecontract sluit je een contract af voor een bepaalde tijd. Bij ons kun je een 1-jarig energiecontract afsluiten. Alleen wanneer bijvoorbeeld de belastingtarieven of netbeheerkosten aangepast worden of de ODE (opslag duurzame energie) wijzigt, kunnen de in rekening gebrachte kosten afwijken. Hoe dit precies zit lees je in ons artikel 'energierekening uitgelegd'. 

Voor- en nadelen van een vast energiecontract

Het voordeel van een vast energietarief is dat je gedurende de looptijd van je energiecontract weet waar je aan toe bent. Hiermee ben je verzekerd van een vaste prijs en krijg je geen onverwachte prijsstijging. Een nadeel is daarentegen dat áls de prijzen dalen, je ook geen beroep kunt doen op een voordeliger tarief. Ook is het lastiger om een vast energiecontract vroegtijdig op te zeggen. Vaak moet je deze dan afkopen in de vorm van een boete.

Vast of variabel energiecontract: wat te kiezen?

In de praktijk blijkt dat vaste tarieven vaak voordeliger zijn. Hoewel dit geen garantie biedt voor de toekomst, is dat nu al jaren wel het geval. De kosten voor variabele tarieven in combinatie met dagelijks opzegbare energiecontracten zijn gemiddeld genomen het hoogst. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan het toch interessant zijn om te kiezen voor een variabel energiecontract. Bijvoorbeeld als je een woning tijdelijk gaat bewonen. Heb je hulp nodig bij het maken van een keuze? Onze specialisten helpen je graag. 

Neem contact op