Een slimme meter heeft veel voordelen en daarom hangt er tegenwoordig in bijna elke meterkast een slimme meter. Steeds meer energieverbruikers wekken zelf energie op, bijvoorbeeld met eigen zonnepanelen. Om ons energienet overzichtelijk te houden en de energievoorziening betrouwbaar zijn slimme meters nodig. Maar wat is een slimme meter precies en wat zijn de voordelen? Onze specialisten leggen het uit, zodat je beter begrijpt wat er in je meterkast gebeurt.
Wat is een slimme meter?
Een slimme meter is een digitale energiemeter die je gas- en elektriciteitsverbruik registreert. Deze meter registreert precies hoeveel stroom wordt teruggeleverd aan het net en hoeveel stroom wordt verbruikt. Een traditionele meter kan dit niet. Een slimme meter kan digitaal communiceren met andere apparaten. Daardoor kan een slimme meter bijvoorbeeld automatisch de meterstanden doorgeven aan de netbeheerder. En dat is fijn, want zo heb jij daar zelf geen omkijken meer naar.
Voordelen van een slimme meter
Een slimme meter heeft meer voordelen. Behalve dat je nooit meer zelf de meterstanden moet opnemen, weet je ook altijd zeker dat je jaarafrekening klopt. De energieleverancier hoeft dankzij de slimme meter geen schatting meer te maken van je verbruik, maar kan op afstand bij je verbruiksgegevens.
Verder kunnen wij je dankzij jouw slimme meter een Maandelijks Energierapport toesturen. Zo kun jij je verbruik gemakkelijk vergelijken met andere jaren of maanden. Indien nodig kun je eenvoudig je termijnbedrag wijzigen. Dit voorkomt dat je aan het einde van het jaar voor onverwachte kosten komt te staan. Bovendien geeft een slimme meter realtime inzicht in je verbruik, waardoor je makkelijker kunt achterhalen welke apparaten veel energie verbruiken en waarop je dus kunt besparen.
Nadelen van een slimme meter
Je vraagt je misschien af of er tegenover al die voordelen ook nog nadelen staan? Eigenlijk niet. Maar we weten dat sommige mensen het een vervelend idee vinden dat hun energieleverancier op afstand bij hun verbruiksgegevens kan. Gelukkig is dat probleem heel makkelijk te verhelpen door de communicatieve mogelijkheden uit te zetten. In dat geval moet je zelf nog wel de meterstanden doorgeven. Let op dat je dit niet vergeet.
Er is ook een verschil tussen een traditionele en een slimme meter als het gaat om zonnepanelen. Op zonnige dagen wek je soms meer stroom op dan je verbruikt. Een slimme meter registreert dat overschot apart, maar een ouderwetse meter draait de teller direct terug. De slimme meter kan daardoor financieel nadeliger uitpakken als de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd. Vanaf 2023 is het verplicht om een meter in huis te hebben die levering en teruglevering afzonderlijk kan meten. Een meter met terugdraaitelwerk is dan niet meer toegestaan voor klanten met een zonnepanelen installatie.
Slimme meter plaatsen
Soms kan het voorkomen dat het lijkt alsof jouw verbruik na het plaatsen van een slimme meter is toegenomen. Dat komt vaak niet omdat de slimme meter niet goed werkt, maar omdat de oude meter niet meer goed functioneerde. Veel meters in Nederland zijn toe aan vervanging. Heb jij een meter die ongeschikt is voor teruglevering? Vraag dan de netbeheerder om kosteloos de meter te vervangen. Hangt er al een geschikte meter, maar wil je deze vervangen door een slimme meter? Dan kan het zijn dat er kosten aan worden verbonden. Neem hiervoor contact op met je netbeheerder.
Pure Energie App
Via Mijn Pure Energie vind je alle informatie over je energiecontract, zoals je meterstanden, facturen, verbruiksoverzichten en je termijnbedrag. Klanten zonder slimme meter kunnen eenvoudig via de meterstanden doorgeven. Heb je wel een slimme meter? Zorg er dan voor dat je een P4-machtiging afgeeft. Daarmee geef je ons toestemming om jouw slimme meterstanden meerdere keren per uur uit te lezen. Je gebruiksgegevens worden dan weergegeven in een mooi overzicht waarin je kan zien wat je per maand, per week, per dag en zelfs per uur verbruikt.