• Nederlandse wind- en zonenergie
  • 100% groene stroom uit Nederland
  • Groenste energieleverancier van Nederland

Is overstappen van energieleverancier verstandig?

Overstappen energie

Twijfel je of overstappen van energieleverancier verstandig is? Jaarlijks stappen er veel huishoudens en bedrijven over naar een andere energieleverancier. De belangrijkste reden om over te stappen is duurzaamheid en de herkomst van energie. Een mooie ontwikkeling! Daarnaast zien we dat de prijs en een welkomstkorting ook een belangrijke rol spelen bij de overweging om over te stappen. We leggen je uit waar je op moet letten als je gaat overstappen.

Waarom overstappen van energieleverancier?

In de meeste gevallen kun je met het overstappen van energieleverancier of het aanpassen van je energiecontract geld besparen. Maar naast de lagere energiekosten, zien we ook dat huishoudens steeds vaker bewust kiezen voor groene stroom.

Met je keuze voor groene stroom belast je het milieu niet of nauwelijks. De 100% groene stroom die jij verbruikt, helpt je ons als energieleverancier om nog meer duurzame energie in Nederland op te wekken. Zo maken we samen Nederland duurzamer.

Gebruik maken van welkomstkorting

Veel energieleveranciers bieden welkomstkortingen en actietarieven aan. Kijk niet alleen naar kortingen en acties, maar controleer ook altijd met veel aandacht de energietarieven. Vergelijk deze tarieven voordat je overstapt met de energiekosten die je nu betaald en bekijk of je ook écht goedkoper uit bent. 

Wanneer kan ik overstappen van energieleverancier?

Wanneer je kunt overstappen van energieleverancier is afhankelijk van je huidige energiecontract. Bij een vast energiecontract staan je energietarieven vast voor een afgesproken looptijd. Je kunt dan niet zomaar overstappen van energieleverancier. Als je vaste energiecontract bijna afloopt, kun je er voor kiezen om je energiecontract te verlengen of om over te stappen naar een andere energieleverancier. Wil je eerder overstappen dan de afgesproken loopt? Dan betaal je in de meeste gevallen een opzegvergoeding.

Met een variabel energiecontract of een dynamisch energiecontract kun je jouw energiecontract dagelijks opzeggen en overstappen naar een andere energieleverancier. Je hoeft dan geen opzegvergoeding te betalen. 

Opzegboete bij tussentijds overstappen

Als je tussentijds wil overstappen van energieleverancier kan het zijn dat je een overstapboete moet betalen. Dit wordt ook wel een opzegvergoeding genoemd. De hoogte van de opzegvergoeding verschilt per situatie. Kijk daarom eerst goed naar jouw actuele energiecontract voordat je gaat overstappen.

Is overstappen van energieleverancier op dit moment verstandig?

Of overstappen van energieleverancier verstandig is op dit moment, is afhankelijk van het type contract dat je hebt afgesloten.

Vast energiecontract met hoge tarieven
Wil je overstappen met een vast energiecontract, maar liggen de energietarieven op dit moment lager dan afgesproken in je contract? Dan kun je te maken hebben met een opzegvergoeding. Sinds 1 juni 2023 zijn de regels voor de opzegvergoeding voor energie veranderd. De hoogte van de boete verschil per situatie. Met de nieuwe berekening kun je uitrekenen of overstappen voor jou verstandig is.

Vast energiecontract met lage tarieven
Wil je overstappen met een vast contract en heb je lagere tarieven afgesproken dan de huidige energietarieven? Als dit contract nog lang niet afloopt dan is het verstandig om niet overstappen omdat de kans groot is dat je na het overstappen meer voor energie gaat betalen. 

Aflopend vast energiecontract
Loopt jouw vaste contract bijna af? Dan ontvang je een persoonlijk verlengingsaanbod voor een nieuw energiecontract. Je kunt er dan voor kiezen om een nieuw energiecontract af te sluiten bij je huidige energieleverancier of om over te stappen naar een andere groene energieleverancier. Als je niets doet, wordt je vaste energiecontract op de einddatum van je contract automatisch omgezet naar een variabel energiecontract.

Variabel energiecontract
Met een variabel energiecontract kun je altijd overstappen naar een andere energieleverancier of je energiecontract wijzigen naar een vast energiecontract. Je maakt dan zelf de keuze of je kiest voor zekerheid over je energieprijzen of voor prijswijzigingen. 

Dynamisch energiecontract
Ook met een dynamisch contract kun je altijd overstappen naar een andere energieleverancier of je energiecontract laten aanpassen naar een vast- of variabel energiecontract

Waarom overstappen naar Pure Energie?

Door over te stappen naar Pure Energie, en dus 100% groene stroom, zetten we samen de energietransitie in beweging. Stap jij ook over op groene stroom? Dan regelen wij alles voor je, inclusief het opzeggen van je huidige contract. Zo is je overstap binnen 3 minuten geregeld. Niet voor niets wordt onze gratis overstapservice door onze klanten beoordeeld met een 8.6. 

Overstappen in 3 minuten

Hoe werkt overstappen?

Overstappen naar Pure Energie is heel makkelijk, want wij regelen alles voor je. Kies je energiecontract en bereken je termijnbedrag. Heb je nog een contract bij een andere leverancier? Geen probleem! Wij zeggen het contract bij je huidige leverancier op en zorgen ervoor dat je nooit zonder energie komt te zitten. Geef bij het aanvragen de juiste einddatum van je huidige contract door om te voorkomen dat je niet een onverwachte opzegboete krijgt. Verder hoef je niets te doen. 

Stap nu over Stap nu over
Geschreven door
Mariël
Mariël Content Marketeer