Wel of geen slimme meter?

Wij zijn energiemakers
Laatst bewerkt op 17 november 2022 3 min
Artikel delen

Een slimme meter meet je stroom- en gasverbruik en communiceert digitaal met andere apparaten. Daardoor kan een slimme meter automatisch meterstanden doorgeven aan de netbeheerder of bijvoorbeeld aan een applicatie op je telefoon. Steeds meer Nederlanders vervangen hun traditionele meter door een slimme meter, omdat het veel voordelen biedt. Twijfel je nog of je wel of geen slimme meter moet nemen?

Voordelen slimme meter

Een slimme meter heeft veel voordelen en daarom hangt er tegenwoordig in bijna elke meterkast een slimme meter. Steeds meer energieverbruikers wekken zelf energie op, bijvoorbeeld met eigen zonnepanelen. Dan is het handig om een slimme meter te hebben. Maar wat zijn de voordelen van een slimme meter?

1. Meterstanden automatisch doorgeven

Je energieleverancier heeft toegang tot je meterstanden. Deze worden dan automatisch doorgegeven en zo heb jij er geen omkijken meer naar. Alles gaat automatisch. Je hoeft dus zelf niet meer handmatig je meterstanden door te geven. Dat scheelt een hoop tijd en moeite.

2. Realtime inzicht in je verbruik

Een slimme meter kan ook communiceren met een app op je telefoon, bijvoorbeeld onze Pure Energie App. Op die manier heb je realtime inzicht in je verbruik en kun je ook heel gemakkelijk achterhalen welke apparatengroepen in huis veel energie besparen. Zo ontdek je ook waarop je kunt besparen.

3. Registratie van opgewekte zonne-energie

Als je zonnepanelen hebt, registreert een slimme meter niet alleen hoeveel energie je verbruikt, maar ook hoeveel groene stroom je teruglevert aan het net. Een traditionele meter kan dit niet. Vanaf 2023 is het verplicht om een slimme meter in huis te hebben als je zonnepanelen hebt, die afzonderlijk kan meten wat je verbruikt en teruglevert. Extra handig dus om nu alvast je traditionele meter te vervangen door een slimme meter.

4. Geen verrassingen op de jaarrekening

Omdat jij altijd inzicht hebt in je energieverbruik via de slimme meter, kom je aan het einde van het jaar nooit voor verrassingen te staan. Wij sturen je automatisch een maandelijks energierapport, waarmee jij je verbruik met andere jaren of maanden kunt vergelijken (VKO). Als op basis daarvan blijkt dat het verstandig is om je termijnbedrag te wijzigen, kun je die wijziging heel eenvoudig doen via Mijn Pure Energie.

Nadelen slimme meter

Veel mensen denken dat een slimme meter je direct helpt met energie besparen. Dat is niet helemaal waar. Als je minder energie wilt verbruiken, kun je het beste je woning verduurzamen. Ondanks dat een slimme meter niet echt nadelen heeft, is het wel goed om onderstaande punten te overwegen als je kiest voor een slimme meter. 

1. Zorgen over privacy

Sommige mensen vinden het een vervelend idee dat de energieleverancier altijd de verbruiksgegevens kan inzien. Het voelt als inbreuk op hun privacy en ze vrezen dat de gegevens misbruikt worden. Energieleveranciers gaan hier zeer zorgvuldig mee om en de gegevens worden alleen gebruikt om jouw een verbruiksoverzicht te bieden. Wil je de administratieve status van je meter toch uitzetten? Dan kan je energieleverancier je meterstanden niet uitlezen. Je kiest er dan voor om handmatig de meterstanden door te geven zoals je dat altijd gedaan hebt.

2. Zonne-energie

Een voordeel van de slimme meter is dat zowel je verbruik als je teruglevering aan het net wordt gemeten. Een traditionele meter kan dit niet. Op zonnige dagen, waarop je meer zonne-energie opwekt dan verbruikt, draait hij de teller direct terug. Je kunt dus denken dat een oude meter financieel voordeliger uitpakt dan de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd, maar dat is niet waar. Zoals eerder aangegeven is een slimme meter vanaf 2023 verplicht als je zonnepanelen hebt.

Wel of geen slimme meter plaatsen?

Als je de voordelen van een slimme meter opweegt tegen de nadelen van een slimme meter, kun je stellen dat het verstandig is om een slimme meter te plaatsen. Heb jij een meter die ongeschikt is voor teruglevering? Vraag dan de netbeheerder om kosteloos de meter te vervangen. Hangt er al een geschikte meter, maar wil je deze vervangen door een slimme meter? Dan kan het zijn dat er kosten aan worden verbonden. Neem hiervoor contact op met je netbeheerder.