Een derde op jouw stroomverbruik besparen

Wij zijn energiebespaarders

De meeste apparaten bij je thuis hebben een eco-stand. Je hebt ze vast wel op de wasmachine en de vaatwasser gezien. Toch gebruiken veel mensen deze knop niet. We raden het je aan om dit in het vervolg toch te doen. In dit artikel lees je waarom.

Waarom zou ik de eco-stand gebruiken?

Met de eco-stand bespaar je gemiddeld 30% energie terwijl het apparaat hetzelfde functioneert als in de normale-stand. Sommige apparaten doen er in de eco-stand wel langer over maar als je daarmee geld en stroom kunt besparen kun je voor jezelf de afweging maken wat voor jou belangrijker is.

Waar zit dan de winst?

De winst behaal je door bijvoorbeeld je vaatwasser langer te laten draaien op een lagere temperatuur. Het verwarmen van het water is de grootste energieslurper. In het geval van de eco-stand hoeft het verwarmingselement dus minder moeite te doen.

Voorbeeld:

Je wilt een was doen op een eco-stand van 40 graden, dan wast de machine eigenlijk op een lagere temperatuur dan 40 graden. Een lage temperatuur = minder energie om het water te verwarmen = besparing op de kosten.

Is je was dan minder schoon? Het antwoord hierop is nee. Doordat de eco-stand er langer over doet werkt het water en het wasmiddel beter in. Het resultaat is dus hetzelfde.

Ga jij voortaan voor de eco-knop? Laat het ons weten!

Bron: Milieucentraal