Salderingsregeling voor zonne-energie blijft

Laatst bewerkt op 14 februari 2024 2 min
Bericht delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Op dinsdag 13 februari stemde de Eerste Kamer over het wetsvoorstel om de salderingsregeling in stappen af te bouwen. Een meerderheid stemde tegen en daarmee is het plan voorlopig van de baan. Eigenaren van zonnepanelen kunnen 100% blijven salderen na 1 januari 2025. 

Wat is salderen? 

Sinds 2004 is de salderingsregeling van kracht. Deze is bedoeld om kleinverbruikers te stimuleren zelf groene stroom op te wekken met zonnepanelen. Als je zelf meer energie opwekt dan je op dat moment verbruikt, lever je die terug aan het stroomnet. De opgewekte stroom wordt bij je jaarafrekening verrekend met jouw verbruikte energie. Dat noemen we salderen. Je kunt daarmee in de zomer (veel zonne-energie) stroom opwekken en in de winter (weinig zonne-energie) stroom verbruiken.  

Effect van salderen 

De salderingsregeling werkt. Eind 2023 hebben 2,6 miljoen woningen in Nederland zonnepanelen en hebben veel mensen daarmee een lagere energierekening door eigen opwek van groene stroom. Het kabinet wilde de salderingsregeling onder meer afbouwen, omdat het ook zonder deze regeling interessant is om zonnepanelen te kopen. Zonnepanelen zijn immers steeds goedkoper en efficiënter. Ook worden mensen zonder de salderingsregeling meer gestimuleerd om hun zonnestroom juist slim te gebruiken op het moment dat deze wordt opgewekt. 

Stroom terugleveren 

Wanneer je met jouw zonnepanelen jaarlijks méér groene stroom opwekt dan je verbruikt lever je dit terug aan het elektriciteitsnet. Voor die opgewekte groene stroom die je niet verbruikt, ontvang je van je energieleverancier een terugleververgoeding. Die berekenen we op jaarbasis en volgens het teruglevertarief in jouw energiecontract.  

Vragen?

Heb jij zonnepanelen of overweeg je deze aan te schaffen? Voorlopig kun jij dus gewoon blijven salderen. Heb je nog vragen over salderen of terugleveren? Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. We zijn goed, snel en op veel manieren bereikbaar. We spreken je graag!