Series kijken minder schadelijk voor het milieu

Wij zijn energiemakers

Velen van ons proberen tegenwoordig onze klimaatafdruk te verkleinen door rekening te houden met minder lang douchen, minder vlees eten of minder vliegen. Vorig jaar dachten we ook dat het kijken van series ook milieuvervuilend was.

Het kijken van series op Netflix zou evenveel CO2 uitstoten als heel Frankrijk bij elkaar. Deze conclusie werd getrokken door the shift project en de resultaten hiervan kun je in deze link lezen. Een half uur Netflixen zou leiden tot een uitstoot van 1,6 kilo CO2, vergelijkbaar met 6,4 kilometer rijden in een benzine-auto.

Dit onderzoek is snel opgepakt door de media en in no-time is de term ‘’Netflixschaamte’’ ontstaan. Gelukkig blijkt uit een nieuw onderzoek van klimaatexpertsite Carbon Brief dat dit wel meevalt. De klimaatimpact van Netflix en andere online videodiensten blijken 25 tot 53 keer lager dan veel media hebben beweerd. Om het tastbaar te maken; een uur Netflixen is even vervuilend als 400 meter autorijden. Tenzij je in Frankrijk woont waar kernenergie de belangrijkste elektriciteitsbron is.