Zo bespaar je energie als je thuiswerkt

Wij zijn energiemakers

Velen van ons werken door de huidige situatie inmiddels thuis. Dit brengt in jouw werkstructuur waarschijnlijk een hoop verandering teweeg. Maar ook je energieverbruik verandert.

Wij hebben een aantal handige tips om jouw energieverbruik te beperken;

Tip 1: De verwarming lager draaien

Ben je overdag weg dan hoeft de temperatuur in huis niet zo hoog te zijn. Maar nu je thuis werkt vindt je het wel plezierig om in een aangename temperatuur te werken. Trek een extra trui of vest aan en draai de verwarming wat lager. Zo hoef je ook nu je thuiswerkt geen kachel aan te zetten. Daarbij maakt een hoge temperatuur je minder productief. Dus win-win. Een minder hogere energierekening en een betere concentratie.

Tip 2: Werk op een laptop

Werk met een laptop want die verbruikt veel minder dan een computer. Een laptop gaat namelijk zuiniger met de energie om. De batterij van de laptop kan gerust twee uur zonder energie. Is de laptop leeg dan kun je deze weer opladen. Een computer zit de gehele tijd in de stroom.

Tip 3: Bespaar op verlichting

Schakel lampen uit in de ruimten waar je niet bent. Behalve je bureaulamp of je LED spotjes in je werkruimte. Laat de rest niet onnodig branden. Verlichting lijkt misschien maar een klein detail op de energierekening, maar kost je uiteindelijk toch enkele tientallen euro’s per jaar. Zeker de moeite dus.

Tip 4: Let op sluipverbruik

Veel apparaten die op stand-by staan, verbruiken gewoon energie. Bij sommige apparaten is dit zelfs ookal zet je ze helemaal uit. Trek bij voorkeur stekkers uit het stopcontact om dit sluipverbruik te voorkomen. Volgens Milieucentraal is een huishouden per jaar gemiddeld 450 kilowattuur kwijt aan sluipverbruik, dat is ongeveer € 100 per jaar.

Tip 5: Zet een grote kan koffie en giet het in een thermoskan

De grote energieslurper van het koffiezetapparaat is de warmhoudplaat. Van alle filterapparaten is het type met een thermoskan een stuk energiezuiniger dan zijn broertjes met een warmhoudplaat.

Je padapparaat of espressomachine lang aan laten staan kost relatief ook veel stroom. Zet hem dus uit zodra je kopje klaar is. Of kies een apparaat dat zichzelf uiteindelijk helemaal uitschakelt: dat kan per jaar 100 kWh stroom schelen (bijna 25 euro). Of zet in een keer een grote hoeveelheid koffie en houd deze warm in een thermoskan.

Heb jij nog tips om energie te besparen als je thuiswerkt? Geef ze dan hier door.