Header foto vacature

Compensatie energie voor bedrijven

Hoge energieprijzen

Ontwikkeling energieprijzen: dit is er aan de hand

De energiemarkt is continu in beweging. Het afgelopen jaar zijn de energieprijzen hard gestegen. De stijgende energieprijzen waren een gevolg van het snelle economische herstel en een tekort aan gas. Door de oorlog in Oekraïne en de spanningen tussen Europa en Rusland stegen de energieprijzen nog verder. Vanaf 1 januari 2023 gelden er nieuwe maatregelen om de hoge energierekening verder

te compenseren. Denk aan korting op je energiecontract een prijsplafond voor energie en een speciale regeling voor energie intensieve mkb' ers. Met deze aanvullende maatregelen wil de overheid de impact van de stijgende energieprijzen op de energierekening van bedrijven zoveel mogelijk beperken.

CTA Klantenservice

Maatregelen voor zzp'ers en het mkb

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor zakelijke kleinverbruikers. In dat geval betaal je jouw actuele energietarieven alleen voor de kWh stroom en m³ gas die je verbruikt boven het vastgestelde energieplafond. Deze grens is bepaald op 2.900 kWh stroom en 1.200 m³ gas. Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023.

Meer informatie
CTA P4 machtiging

Maatregel voor het energie-intensief mkb

Voor energie-intensieve MKB-bedrijven waar minimaal 7% van de omzet bestaat uit energiekosten, komt er een tegemoetkoming-energiekosten-regeling (TEK). Je kunt de tegemoetkoming met terugwerkende kracht aanvragen (1 november 2022 tot 31 december 2023) vanaf 21 maart 2023 09:00 uur tot en met 2 oktober 2023 17:00 uur.

www.rijksoverheid.nl

Prijsplafond voor bedrijven: dit gaat er veranderen

Elke kleinverbruiker met een verbruik boven het vastgestelde plafond, komt automatisch in aanmerking voor het prijsplafond. Het prijsplafond voor energie is één van de compensatie maatregelen van de overheid om de hoge energierekening in 2023 te compenseren.

Het prijsplafond is niet voor grote ondernemingen. Wanneer is een onderneming een grote onderneming?

Het prijsplafond is niet bedoeld voor organisaties die volgens de definitie van de Europese Unie een grote onderneming zijn. Maar wanneer is een organisatie een grote onderneming of groep verbonden ondernemingen? De RVO geeft hiervoor de volgende criteria:

  • meer dan 250 fte in dienst (meerdere medewerkers kunnen 1 fte vervullen) of;
  • een netto omzet van meer dan € 50 miljoen en een balanstotaal van meer dan € 43 miljoen.

Het gaat hierbij om alle partner- en verbonden ondernemingen in Nederland en het buitenland. Ben je een grote onderneming? Vul dan het meldingsformulier prijsplafond in voor grote ondernemingen.


Wanneer ben ik een kleinverbruiker?

Je bent een kleinverbruiker als je een aansluiting hebt met een grootte van maximaal 3x80 Ampère en met een gasmeter tot het type G25. De meeste huishoudens hebben een elektriciteitsaansluiting van 1x35 of 3x25 Ampère en een gasmeter van het type G4 of G6. Een standaard huishouden valt binnen de categorie kleinverbruikers. Of je als bedrijf een kleinverbruiker bent, is afhankelijk van je aansluitcapaciteit. Je kunt je type aansluiting terugvinden door in te loggen op Mijn Pure Energie.


Meer informatie
Komen alle zakelijke kleinverbruikers in aanmerking voor het prijsplafond?

De compensatie maatregelen gelden voor alle kleinverbruikers. Naast huishoudens gaat het dus ook om zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb. Denk eraan dat het prijsplafond alleen voor jou van toepassing is wanneer jouw huidige energietarief hoger is dan het vastgestelde prijsplafond.

 

Voor energie-intensieve MKB-bedrijven komt er een andere regeling. Namelijk de tegemoetkoming-energiekosten-regeling (TEK). Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de Rijksoverheid.


Waar vind ik mijn jaarverbruik?

Je jaarverbruik vind je terug op de jaarafrekening of onder het kopje ‘verbruik’ via Mijn Pure Energie


Ik heb zonnepanelen, wat betekent dat voor het prijsplafond?

Huishoudens met zonnepanelen leveren stroom terug aan het net op momenten dat de zon schijnt, terwijl ze de opgewekte stroom niet of nauwelijks verbruiken. Je krijgt alleen een rekening voor de hoeveelheid stroom die je meer hebt afgenomen dan je hebt terug geleverd. Dat heet salderen.

 

Dat werkt met het prijsplafond precies hetzelfde. Voor het verrekenen van het prijsplafond wordt er eerst gesaldeerd en wat er dan nog overblijft aan verbruik reken je af tegen het maximumtarief van € 0,40 per kWh. Alleen de teveel verbruikte energie na saldering wordt afgetrokken van het maximumverbruik onder het prijsplafond. Dus ook met zonnepanelen kun je in 2023 gewoon gebruik maken van het prijsplafond.


Mijn energietarief is voordeliger dan het prijsplafond, wat betekent dit voor mijn energiecontract?

Je profiteert in 2023 alleen van het energieplafond wanneer jouw energietarief voor stroom hoger is dan € 0,40 per kWh en voor gas hoger dan € 1,45 per m³. Als je op dit moment een energietarief betaalt dat lager is dan het vastgestelde prijsplafond verandert er weinig voor jouw energierekening. Wel kom je in aanmerking voor de €190,- korting in november en december 2022. 


Moet ik als zzp'er mijn energiecontract omzetten naar een particulier contract?

Nee dit hoeft niet. Voor zover het nu bekend is zijn alle maatregelen van toepassing voor alle kleinverbruikers. Het maakt dus niet uit of je een zakelijk of een particulier energiecontract hebt. Het onderscheid zit hem in het type aansluiting.


Het prijsplafond voor energie uitgelegd per situatie

Voorbeeld 1: Mijn vaste energiecontract loopt af in 2023

Indien je een aflopend vast energiecontract hebt met energietarieven lager dan het prijsplafond, dan geldt voor jou het prijsplafond vanaf het moment dat jouw energiecontract in 2023 afloopt. Om het duidelijk te houden rekenen we in dit voorbeeld met het verbruiksplafond voor gas.

 

Dat ziet er zo uit:

Je vaste energiecontract met lagere energietarieven loopt af op 1 mei 2023. Omdat je in de maanden januari, februari, maart en april nog een voordelig vast energietarief hebt, heb jij in deze maanden gelukkig het prijsplafond nog niet nodig. Je nieuwe afrekenperiode begint dan op 1 mei 2023 en loopt door tot 1 mei 2024.

 

Prijsplafond Situatie 1 Pure Energie

 

Op 1 mei 2023 wordt jouw energiecontract omgezet naar een variabel energiecontract met de op dat moment geldende groene energietarieven. Vanaf dan gaat ook het prijsplafond voor jou gelden. Het prijsplafond is geldig t/m 31 december 2023, dus je kunt nog 8 maanden gebruik maken van het prijsplafond.

 

Prijsplafond Situatie 1.3 Pure Energie

 

Stel je verbruikt tussen 1 mei en 31 december 2023 650 m³. Je maximale verbruiksplafond voor deze periode is 546 m³. Dit is een optelsom van het verbruiksplafond voor de maanden mei t/m december 2023. Het prijsplafond is op dit moment alleen geldig in het jaar 2023. 

 

Voor je energieverbruik onder het verbruiksplafond voor deze periode betaal je € 1,45 per m³. Voor de energie daarboven betaal je in 2023 dus nog jouw reguliere energietarief, namelijk 104 m³ (650 van je verbruik min de 547 uit van het verbruiksplafond) x (actuele energieprijs) per m³.

 

 

Prijsplafond Situatie 1.2 Pure Energie

  

Disclaimer: Bij dit rekenvoorbeeld wordt er geen rekening gehouden met mogelijke tussentijdse tariefswijzigingen in 2023. Aan deze berekeningen kunnen geen rechten worden ontleend.


Voorbeeld 2: Ik heb een variabel contract

In 2023 ontvang jij een jaarafrekening, omdat er weer een contractjaar voorbij is. Voor dit voorbeeld gaan we ervan uit dat je in mei 2023 je jaarrekening ontvangt. Om het duidelijk te houden rekenen we in dit voorbeeld met het verbruiksplafond voor gas.

 

We verrekenen in dat geval je energieverbruik van 1 mei 2022 tot 1 mei 2023 met de termijnbedragen die je elke maand hebt betaald. We verrekenen het prijsplafond voor energie over een afrekeningsperiode, dus tot het moment van je jaarafrekening.

 

Van 1 mei 2022 t/m 31 december 2022 was er nog geen sprake van een prijsplafond. Je verbruik voor deze periode wordt op je jaarafrekening verrekend zoals je van ons gewend bent. Voor de maanden januari, februari, maart en april 2023 komt je wel in aanmerking voor het prijsplafond.

 

Prijsplafond Situatie 2 Pure Energie

 

Stel je verbruikt 700 m³ tussen 1 januari en 1 mei 2023. Je maximale verbruiksplafond voor deze periode is 654 m³. Dit is een optelsom van het verbruiksplafond voor de maanden januari t/m april 2023.

 

Tot dit verbruiksplafond betaal je de lagere prijs van € 1,45 per m³. Voor het verbruik boven 654 m³ betaal je jouw actuele energietarief. Voor de periode van 1 januari tot 1 mei 2023 betaal je dus:

 

(654 m³ x € 1,45) + ( 46 m³ x je contracttarief)

 

Prijsplafond Situatie 2.2 Pure Energie

 

Heb je tot 1 mei 2023 minder verbruikt dan het verbruiksplafond? Dan kun je het verbruiksplafond dat je over hebt tot aan je jaarafrekening, niet meenemen. Dit heeft de overheid bepaald. Na je jaarafrekening begin je aan de rest van het verbruiksplafond.

 

Prijsplafond Situatie 2.3 Pure Energie

 

Op 1 mei 2024, één contractjaar later, ontvang je dan opnieuw een jaarafrekening over je verbruik van 1 mei 2023 tot 1 mei 2024. Het overige verbruiksplafond van 1 mei tot 31 december 2023, wordt dan op je volgende jaarafrekening verrekend.

 

Disclaimer: Bij dit rekenvoorbeeld wordt er geen rekening gehouden met mogelijke tussentijdse tariefswijzigingen in 2023. Aan deze berekeningen kunnen geen rechten worden ontleend.


voorbeeld 3: Je gaat in 2023 overstappen

Als je in 2023 gaat verhuizen of overstapt naar een andere energieleverancier, ontvang je een eindafrekening. Voor dit voorbeeld gaan we ervan uit dat je op 1 mei 2023 overstapt of verhuist.

 

We verrekenen dan je energieverbruik vanaf de startdatum van je contract tot 1 mei 2023 met de termijnbedragen die je elke maand hebt betaald. We berekenen het verbruiksplafond over een afrekeningsperiode, dus tot het moment van je eindafrekening.

 

Vóór 31 december 2022 was er nog geen sprake van een prijsplafond. Het verbruik voor 1 januari 2023 wordt op je jaarafrekening verrekend zoals je van ons gewend bent. Voor de maanden januari, februari, maart en april 2023 kom je wel in aanmerking voor het prijsplafond.

 

Prijsplafond Situatie 3 Pure Energie

 

Stel je verbruikt 700 m³ tussen 1 januari en 1 mei 2023. Je maximale verbruiksplafond voor deze periode is 654 m³. Dit is een optelsom van het verbruiksplafond voor de maanden januari t/m april 2023.

 

Tot dit verbruiksplafond betaal je de lagere prijs van € 1,45 per m³. Voor het verbruik boven 654 m³ betaal je jouw actuele energietarief. Voor de periode van 1 januari tot 1 mei 2023 betaal je dus: (654 m³ x € 1,45) + ( 46 m³ x je contracttarief).

 

Prijsplafond Situatie 3.2 Pure Energie

 

Heb je tot 1 mei 2023 minder verbruikt dan het verbruiksplafond? Dan kun je het verbruiksplafond dat je over hebt tot aan je jaarafrekening, niet meenemen naar je nieuwe energiecontract (bij een andere energieleverancier). Dit heeft de overheid bepaald. Na je eindafrekening begin je aan de rest van het verbruiksplafond. Dit kan bij Pure Energie zijn, maar ook bij een andere energieleverancier als je overstapt.

 

Prijsplafond Situatie 3.3 Pure Energie

 

Disclaimer: Bij dit rekenvoorbeeld wordt er geen rekening gehouden met mogelijke tussentijdse tariefswijzigingen in 2023. Aan deze berekeningen kunnen geen rechten worden ontleend.