Header foto vacature

Compensatie energie voor bedrijven

Hoge energieprijzen

Maatregelen om de hoge energierekening voor bedrijven te compenseren

Door de onzekerheid op de energiemarkt zijn de energieprijzen in 2022 nog verder gestegen. Daarom komt de overheid met aanvullende maatregelen om in 2023 de hoge energierekening van bedrijven te compenseren. Eerder dit jaar werden er al meerdere maatregelen getroffen en op dit moment ligt er een plan voor

verschillende maatregelen, denk aan korting op je energiecontract een prijsplafond voor energie en een speciale regeling voor energie intensieve mkb' ers. Met deze aanvullende maatregelen verwacht de overheid de impact van de stijgende energieprijzen op de energierekening te beperken.

CTA Klantenservice

Maatregelen voor zzp'ers en het mkb

Er ligt een plan om per 1 januari 2023 een prijsplafond voor zakelijke kleinverbruikers vast te stellen tot een bepaald vast niveau van stroom- en gasverbruik. Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023. Verder ontvangen kleinverbruikers in november en december 2022 € 190,- korting op de energierekening. We maken de korting over naar onze zakelijke klanten, dus je hoeft zelf niets te doen.

Meer informatie
CTA P4 machtiging

Maatregel voor het energie-intensief mkb

Voor energie-intensieve MKB-bedrijven waar minimaal 7% van de omzet bestaat uit energiekosten, komt er een tegemoetkoming-energiekosten-regeling (TEK). De TEK-regeling is voor de periode 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. De hoogte van de TEK is 50% van de kostenstijging van uw energieverbruik. Wel moeten de huidige tarieven hoger zijn dan de drempelprijs van € 1,19/m³ gas en € 0,35/kWh elektriciteit.

www.rijksoverheid.nl

Prijsplafond voor bedrijven: dit gaat er veranderen

Het kabinet heeft een prijsplafond aangekondigd voor de energierekening van kleinverbruikers per 1 januari 2023. Elke kleinverbruiker met een verbruik boven het vastgestelde plafond, komt automatisch in aanmerking voor het prijsplafond. Het prijsplafond voor energie is één van de compensatie maatregelen van de overheid om de hoge energierekening in 2023 te compenseren.

Wat houdt het prijsplafond voor energie in?

De overheid garandeert voor het gemiddelde gebruik van een kleinverbruiker de maximumprijs van energie. De hoogte van dit prijsplafond voor energie wordt bepaald door de overheid en is voor elke kleinverbruiker hetzelfde. Indien je meer verbruikt dan het basisverbruik, dan betaal je daarvoor nog steeds het markttarief. Het basisverbruik is door het kabinet vastgesteld op 2.900 kWh stroom en 1.200 m³ gas.

 

Voor gas geldt dat het plafond naar verwachting maximaal € 1,45 per m³ wordt en voor stroom zal een maximaal tarief gelden van € 0,40 per kWh. Die prijzen zijn inclusief de belastingen die de overheid heft op gas en stroom (Energiebelasting en 21% btw). Het prijsplafond gaat heel 2023 gelden. Zodra er meer duidelijkheid is over de daadwerkelijke kosten, dan laten wij dat aan onze klanten weten.


Wanneer gaat het prijsplafond voor energie in?

Het prijsplafond voor energie betreft een tijdelijke maatregel die op 1 januari 2023 ingaat en tot het einde van het jaar 2023 doorloopt. Inmiddels zijn de tarieven en de verbruiken bekend. Op dit moment zijn we aan de achterkant druk bezig om alles goed in te richten. Op dit moment houden we bij onze termijnbedrag adviezen nog geen rekening met het aankomende prijsplafond. Betreffende klanten ontvangen van ons een persoonlijk bericht over een geschikt termijnbedrag.


Komen alle zakelijke kleinverbruikers in aanmerking voor het prijsplafond?

Tot zover bekend gelden de aangekondigde maatregelen voor alle kleinverbruikers. Naast huishoudens gaat het dus ook om zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb. Denk eraan dat het prijsplafond alleen voor jou van toepassing is wanneer jouw huidige energietarief hoger is dan het vastgestelde prijsplafond.

 

Voor energie-intensieve MKB-bedrijven komt er een andere regeling. De overheid werkt hiervoor op dit moment aan een tegemoetkoming-energiekosten-regeling (TEK). Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de Rijksoverheid.


Wanneer ben ik een kleinverbruiker?

Je bent een kleinverbruiker als je een aansluiting hebt met een grootte van maximaal 3x80 Ampère en met een gasmeter tot het type G25. De meeste huishoudens hebben een elektriciteitsaansluiting van 1x35 of 3x25 Ampère en een gasmeter van het type G4 of G6. Een standaard huishouden valt binnen de categorie kleinverbruikers. Of je als bedrijf een kleinverbruiker bent, is afhankelijk van je aansluitcapaciteit. Je kunt je type aansluiting terugvinden door in te loggen op Mijn Pure Energie.


Meer informatie
Mijn energietarief is voordeliger dan het prijsplafond, wat betekent dit voor mijn energiecontract?

Je profiteert in 2023 alleen van het energieplafond wanneer jouw energietarief voor stroom hoger is dan € 0,40 per kWh en voor gas hoger dan € 1,45 per m³. Als je op dit moment een energietarief betaalt dat lager is dan het vastgestelde prijsplafond verandert er weinig voor jouw energierekening. Wel kom je in aanmerking voor de €190,- korting in november en december 2022. 


Moet ik als zzp'er mijn energiecontract omzetten naar een particulier contract?

Nee dit hoeft niet. Voor zover het nu bekend is zijn alle maatregelen van toepassing voor alle kleinverbruikers. Het maakt dus niet uit of je een zakelijk of een particulier energiecontract hebt. Het onderscheid zit hem in het type aansluiting.


Wat wordt mijn termijnbedrag?

Heb je een slimme meter? Dan staat er begin januari een nieuw termijnbedragadvies klaar in Mijn Pure Energie en de Pure Energie App. Hierbij houden we rekening met het prijsplafond, de overheidsheffingen van 2023 en de btw die weer teruggaat naar 21%. Controleer in januari je advies en pas zelf je termijnbedrag aan als dat nodig is. Zo voorkom je een onverwacht hoge eindafrekening.

Heb je een conventionele meter en wil je weten of jouw termijnbedrag in januari nog past bij de nieuwe variabele energietarieven? Neem dan contact met ons op. We rekenen het graag voor je uit.


Mijn Pure Energie
Waar vind ik mijn jaarverbruik?

Je jaarverbruik vind je terug op de jaarafrekening of onder het kopje ‘verbruik’ via Mijn Pure Energie


€ 190,- korting voor bedrijven in november en december

Het is de bedoeling dat kleinverbruikers in november en december 2022 al profiteren van het toekomstige prijsplafond. Alle kleinverbruikers ontvangen deze maanden een gemiddelde korting van €190,- per maand op de energierekening.

Hoe kan ik mijn rekeningnummer doorgeven?

Je kunt eenvoudig je rekeningnummer wijzigen of doorgeven via Mijn Pure Energie. Lukt dat niet? Geen probleem. Het is ook mogelijk om je rekeningnummer telefonisch of per mail aan ons door te geven. Dan verwerken wij je gegevens. 


Ik wil afzien van de 190 euro korting, kan dat?

Nee, dat is helaas niet mogelijk. We zijn vanuit de overheid verplicht om dit bedrag uit te keren aan onze klanten. Wel kun je natuurlijk zelf beslissen wat je er mee doet. Je kunt bijvoorbeeld een donatie doen aan een goed doel naar keuze.


Krijg ik de korting per energieaansluiting?

Iedereen krijgt in november en december € 190,- korting per elektriciteitsaansluiting met verblijfsfunctie. Deze maatregel is alleen van toepassing op stroomaansluitingen met een verblijfsfunctie. Voor aansluitingen zonder verblijfsfunctie ontvang je geen tegemoetkoming, zoals bijvoorbeeld een garagebox, ketelhuis of een aanlegsteiger.


Hoe wordt de €190,- korting in november en december verrekend?

Alle zakelijke kleinverbruikers met een verblijfsfunctie ontvangen rond de 25e van de maand de tegemoetkoming van € 190,- op het rekeningnummer dat bij ons bekend is. Je ontvangt hierover van ons een persoonlijk bericht.


Wanneer ontvang ik de € 190,- korting?

In de laatste week van november en december wordt de korting van € 190,- overgemaakt. Je ontvangt deze korting indien je op de eerste dag van de betreffende maand klant bij ons bent. Dus als je op 1 november klant van ons bent, dan ontvang je eind november € 190,-.


Ik betaal per factuur, hoe ontvang ik de korting?

Zakelijke klanten die per factuur betalen, ontvangen van ons persoonlijk bericht met daarin het verzoek het rekeningnummer door te geven. Deze e-mail ontvang je begin november. Voor deze klanten geldt dus ook dat we de tegemoetkoming van € 190,- overmaken.