Header terugleverbijdrage en zonnepanelen voor bedrijven

Alles over de terugleverbijdrage

Terugleverbijdrage en zonnepanelen

Terugleverbijdrage voor zakelijke klanten met zonnepanelen

In Nederland wekken we steeds meer groene stroom op met windmolens en zonneparken. Dat is goed nieuws als we kijken naar de energietransitie. Huishoudens en bedrijven met zonnepanelen wekken op zonnige dagen vaak meer stroom op dan er verbruikt wordt, waardoor er veel groene stroom wordt teruggeleverd aan het net. Het terugleveren van deze stroom brengt uitdagingen met zich mee. Om er voor te zorgen dat alle klanten kunnen blijven

profiteren van voordelige groene stroom, introduceren we de terugleverbijdrage voor consumenten en zakelijke kleinverbruikers met zonnepanelen. Dit is een transparante oplossing om de rekening voor het terugleveren van stroom aan het energienet eerlijk te verdelen. Zo blijft groene stroom voordelig voor klanten met en zonder zonnepanelen en kunnen we samen verder bouwen aan onze duurzame missie: schone energie voor iedereen.

CTA terugleverbijdrage voor zakelijke kleinverbruikers

Wat is de terugleverbijdrage?

Stroom terugleveren

De terugleverbijdrage is een bijdrage die consumenten en zakelijke kleinverbruikers met zonnepanelen betalen voor het terugleveren van stroom aan het energienet. Hoeveel je bijdraagt, is afhankelijk van het aantal kWh dat je jaarlijks aan het net teruglevert. De terugleverbijdrage is een nieuw onderdeel op de energierekening en wordt maandelijks verrekend in je termijnbedrag.

Meer informatie

Waarom een terugleverbijdrage?

Bij schone energie hoort een eerlijke prijs. En daarom moeten we de rekening voor terugleveren aan het energienet eerlijk verdelen. Om te begrijpen waarom de terugleverbijdrage er is, moeten we even terug in de tijd. Jeroen van de afdeling Klantgeluk legt het uit in deze video.

Wat betekent dit voor mij?

Ben jij een zakelijke kleinverbruiker met zonnepanelen en lever je stroom terug aan het energienet? Dan is het afhankelijk van de startdatum van je energiecontract of je een terugleverbijdrage moet betalen.

Terugleverbijdrage Nieuw Vast Contract Pure Energie Zakelijk

Een nieuw vast energiecontract

Vanaf 9 april 2024 betaal je bij een nieuw vast energiecontract een terugleverbijdrage. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van hoeveel stroom je teruglevert aan het net. Hoe minder je teruglevert, hoe lager de bijdrage.

Meer informatie
Terugleverbijdrage Lopend Vast Contract Pure Energie Zakelijk

Een lopend vast energiecontract

Met een lopend vast energiecontract verandert er niets tijdens de looptijd van je huidige contract. Je betaalt pas een terugleverbijdrage op het moment dat je jouw vaste energiecontract bij ons verlengd.

Meer informatie
Terugleverbijdrage Variabel Contract Pure Energie Zakelijk v2

Een nieuw of lopend variabel energiecontract

Uiterlijk 1 juli 2024 gaat de terugleverbijdrage voor zonnepanelen ook gelden voor zakelijke klanten met een variabel contract. Je krijgt hierover minimaal 30 dagen van tevoren bericht van ons met daarin meer informatie.

Meer informatie
Terugleverbijdrage Dynamisch Contract Pure Energie Zakelijk

Een dynamisch energiecontract

Klanten met een dynamisch energiecontract hoeven geen terugleverbijdrage te betalen, omdat de vergoeding voor teruglevering altijd gelijk is aan de inkoopprijs op dat moment. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Neem contact op
CTA Terugleverschalen Pure Energie Zakelijk

De terugleverbijdrage bij Pure Energie

Eerlijk verdelen

De terugleverbijdrage is opgedeeld in 9 schalen. De hoogte van de terugleverbijdrage is afhankelijk van hoeveel je jaarlijks teruglevert aan het net. Op deze manier betaalt iedereen een eerlijke prijs voor zijn verbruik en teruglevering. Hoe minder je teruglevert, hoe lager de terugleverbijdrage. Bekijk hier de terugleverbijdrage per schaal exclusief btw voor zakelijke kleinverbruikers met zonnepanelen.

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de terugleverbijdrage

Wij snappen dat je misschien vragen hebt. Daarom hebben we de meest gestelde vragen over de terugleverbijdrage op een rij gezet.

Wanneer ben ik een kleinverbruiker?

Je bent een kleinverbruiker als je een aansluiting hebt met een grootte van maximaal 3x80 Ampère en met een gasmeter tot het type G25. De meeste huishoudens hebben een elektriciteitsaansluiting van 1x35 of 3x25 Ampère en een gasmeter van het type G4 of G6. Een standaard huishouden valt binnen de categorie kleinverbruikers. Of je als bedrijf een kleinverbruiker bent, is afhankelijk van je aansluitcapaciteit. Je kunt je type aansluiting terugvinden door in te loggen op Mijn Pure Energie.


Meer informatie
Hoe werkt de terugleverbijdrage in combinatie met salderen?

De terugleverbijdrage heeft geen invloed op salderen. Voor de berekening van de terugleverbijdrage gaan we uit van alle stroom die je teruglevert aan het elektriciteitsnet. De stroom die je direct zelf verbruikt uit je zonnepanelen telt daarom niet mee. Probeer dus zoveel mogelijk stroom zelf te verbruiken op het moment dat de zon schijnt.


Hoe weet ik welke terugleverbijdrage ik moet betalen?

Bij de terugleverbijdrage werken we met 9 schalen en bij iedere schaal hoort een ander tarief. Hoe meer stroom je teruglevert aan het net, hoe hoger de terugleverbijdrage per maand is. Via de berekening op onze website zie je direct welke schaal bij jouw teruglevering hoort en hoe hoog de terugleverbijdrage voor jou is ingeschat.

 

Op de jaarafrekening - of aan het einde van je energiecontract - kan blijken dat je meer of minder hebt teruggeleverd dan van tevoren is ingeschat. Het verschil wordt dan altijd automatisch met je verrekend. Daar hoef je zelf niets voor te doen.

 

Ben je al klant bij Pure Energie? Dan kun je via Mijn Pure Energie alle gegevens van je energiecontract inzien bij "Contracten". Daarin vind je ook de schaal die hoort bij jouw teruglevering.


Wat als ik meer of minder stroom teruglever dan verwacht?

Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract maken we een schatting van jouw verwachte teruglevering op basis van de historische teruglevering op jouw adres. Als op je jaarafrekening blijkt dat je daadwerkelijke teruglevering afwijkt van de schaal waarin je ingedeeld bent, dan verrekenen we het verschil op je jaar- of eindafrekening. 


Blijven mijn zonnepanelen rendabel?

Met zonnepanelen op je dak draag je bij aan de energietransitie. Zonnepanelen zijn nog steeds een goede investering, ondanks dat je een terugleverbijdrage moet betalen voor de teruggeleverde stroom aan het energienet. Je wekt zelf groene stroom op die je voor een deel direct ook weer gebruikt. Hierdoor neem je minder stroom af van je energieleverancier. Het is slim om zoveel mogelijk stroom te verbruiken op de momenten waarop je zelf stroom opwekt met zonnepanelen. Hierdoor lever jij minder stroom terug aan het net, waardoor de terugleverbijdrage zo laag mogelijk blijft.

 

Bovendien kun je nog steeds je opgewekte stroom salderen en ontvang je een terugleververgoeding voor de te veel opgewekte stroom. Door de terugleverbijdrage af te trekken van je opbrengsten, kun je direct uitrekenen hoeveel je overhoudt aan de stroom die je zelf opwekt met zonnepanelen.


Wat als ik in de toekomst zonnepanelen op mijn dak plaats?

Kies je ervoor om gedurende je energeriecontract zonnepanelen te kopen, dan betaal je vanaf dat moment een terugleverbijdrage voor de stroom die je teruglevert aan het net. We maken dan op basis van je verwachte verbruik en het aantal zonnepanelen een schatting van hoeveel stroom jij teruglevert. Als aan het einde van je contract blijkt dat je meer of minder teruglevering had, wordt het verschil verrekend bij de jaarafrekening.


Waarom moeten juist bedrijven die investeren in duurzame energie hier nu voor betalen?

Wij snappen deze vraag heel goed en daarom leggen we het graag aan je uit. Door de salderingsregeling kun je de opwek van jouw zonnepanelen in de zomer wegstrepen tegen je energieverbruik in de winter. Terwijl stroom in de zomer, op zonnige dagen, veel goedkoper is dan in de winter. Om ervoor te zorgen dat groene stroom voordelig blijft voor iedereen hebben we nu de terugleverbijdrage.

 


Door de terugleverbijdrage moedigen we onze klanten ook aan om de zelf opgewekte stroom direct zelf te verbruiken. Zelfconsumptie noemen we dat. Zo zetten we samen de volgende stap in de energietransitie. 

 


Klanten met zonnepanelen profiteren bovendien nog steeds van hun zelf opgewekte energie. Ook met de terugleververgoeding blijven zonnepanelen nog steeds een hele rendabele investering.


Geldt de terugleverbijdrage ook voor consumenten?

Ja, ook huishoudens met zonnepanelen krijgen straks een terugleverbijdrage op de energierekening. Voor consumenten gelden dezelfde regels en voorwaarden als bij zakelijke kleinverbruikers.


Meer informatie