Puur Matthijs

#jezelfzijn

Puur Matthijs

Vacatures
4 vacatures
4
CTA WerkenBij Pure Energie Matthijs

“Soms sta je in de frontlinie, maar dat is juist de plek om impact te maken.”

Omgevingsmanager Matthijs

Jarenlang schreef hij erover. Als journalist van een regionale krant verdiepte Matthijs zich in veel thema’s. Hij beet zich vast in het onderwerp klimaatverandering. Het schrijven over dit onderwerp voelde niet goed genoeg en wilde hij écht duurzaam bijdragen. Hij werd omgevingsmanager bij duurzame energieprojecten. In wind- en zonneparken maakt Pure Energie een verschil. Die projecten hebben effect om de omgeving.

Dit is waarom puur werkt voor Matthijs

Het is ongetwijfeld een uitdaging de omgeving daarin te betrekken?

Dat is een uitdaging, maar heel belangrijk voor de slaagkans van een wind- of zonnepark. Wij noemen projecten ook wel avonturen. Zeker in het begin was het spannend. In mijn eerste week ging ik met een projectleider naar een informatiebijeenkomst voor een beoogd windpark. Daar was veel weerstand vanuit de omgeving en stond ik eerlijk gezegd met mijn mond vol tanden. Daar leer je veel van. We zijn gaan focussen op wat haalbaar is, blijven altijd optimistisch en ervaarden bij verschillende projecten wat wel en niet werkte. Nu weet ik beter wat er leeft. Er zijn oprechte zorgen in de omgeving, daar heb ik begrip voor en geef ik volop aandacht aan. Tegelijk staat onze stip op de horizon. We weten dat deze projecten met de opwek van groene stroom flink bijdragen aan de energietransitie. 

Hoe verloopt zo’n ‘avontuur’? 

De weg naar een vergund project is steeds anders, de wijze waarop we de omgeving betrekken krijgt steeds meer structuur, een vaste en herkenbare werkwijze en organisatie. Daarmee proberen we onrust of zorgen waar mogelijk weg te nemen, mensen te betrekken en de omgeving ook op verschillende manieren te laten profiteren van het wind- of zonnepark in hun buurt. Nog steeds geeft elke omgevingsmanager eigen invulling aan zijn of haar projecten. Die eigenheid werkt. Daarmee blijven we elkaar ook inspireren en worden we als team sterker.  

Van korte deadlines naar langlopende procedures? 

Klopt, de ontwikkeling van een duurzaam energieproject vereist geduld en vooral doorzettingsvermogen. In mijn vorige werk, ik ben bijna tien jaar journalist geweest, leverden we met de krant elke dag een concreet eindproduct op. Bij Pure Energie probeer ik vandaag de dag bij te dragen aan een toekomstig doel, een stip op de horizon die jaren verder ligt. Bij een eerste stap denken we al enkele zetten vooruit en brengen we in beeld wat nodig is om een fase goed af te ronden. Was ik vroeger de vlieg op de muur, ben ik nu de spin in het web. Er zijn ook gelijkenissen met de journalistiek. Ik moet weten wat er in een gebied gebeurt, of het nu voor de krant was of in mijn huidige werk. Van niets iets maken, is wat ik leuk vind. Ook deel ik graag zelf mijn tijd in en dat is meestal niet van negen tot vijf.  Bij Pure Energie kan ik mij wederom bezighouden met de inhoud. 

Ben je al lang klimaatbewust?

Tijdens mijn middelbareschooltijd groeide de interesse voor het onderwerp. Misschien wel wat ingegeven door angst. In de media kwamen de eerste berichten: opwarming van de aarde, extremer weer op komst, opraken fossiele brandstof, droogte... Dat we de wereld en elkaar zo in de penarie helpen, gaat er bij mij niet in. Dat laat ik niet zomaar gebeuren. Daar wil en kan ik iets tegen doen. Hoopvol ben ik zeker, maar urgentie is nodig. Duurzame energie biedt kansen. Groene stroom is goedkoper en stabieler dan grijze stroom en maakt ons minder afhankelijk van andere landen. Een sociaal bij-effect is mooi. Via lokaal eigenaarschap profiteert de omgeving van groen opgewekte stroom, met een omgevingsfonds draagt het duurzame energiepark bij aan een groene en sociale leefomgeving.

Ben je privé ook zo bevlogen?

Zeker, toen ik hier kwam werken had ik nog een auto. Die heb ik de deur uit gedaan. Ik heb mezelf uitgedaagd alles met het openbaar vervoer en op de fiets te bereiken. Daarmee kom ik heel ver. Als ik echt in het buitengebied moet zijn, maak ik gebruik van een deelauto. Ik eet zoveel mogelijk plantaardig. Mijn huis heb ik geïsoleerd en binnenkort wil ik van het gas af. Vliegen doe ik niet meer, tenzij het niet anders kan. Ik heb mijn leven wel heringericht en het is nog steeds leuk. Ik voel me er zelfs beter bij. 

Meer verhalen van onze collega's

Puur Linda

“Mijn inlevingsvermogen nam ik mee uit de zorg. Om acceptatie in duurzame projecten te vergoten, is het belangrijk energie te steken in elkaars belevingswereld.”

CTA WerkenBij Pure Energie Linda

Puur Jeroen

“Uniek zijn wordt hier gewaardeerd. Focus vooral op waar je goed in bent en plezier in hebt. Voor andere zaken schakel ik met collega’s die juist daar weer energie uit halen.”

CTA WerkenBij Pure Energie Jeroen 2

Puur Jelle

"Kennis en ervaring deel ik in gastcollege, tijdens excursies bij windparken en begeleiding van stagiairs en afstudeerders."

CTA WerkenBij Pure Energie Jelle

Puur Marleen

“Samen komen we ook in ons bedrijfsrestaurant, waar elke collega die dat wil gebruik kan maken van een gezonde lunch. Collega’s van verschillende afdelingen zitten bij elkaar aan tafel.”

CTA WerkenBij Pure Energie Marleen
CTA WerkenBij Pure Energie Matthijs Linda Loes

Wat maakt jouw werkgever uniek? 

Puur werkt

"Bij Pure Energie maak je verschil. We maken werk van de energietransitie op een unieke manier, echt samen. Het klimaat is wat mij betreft het belangrijkste thema. Soms sta je in de frontlinie, maar dat is juist de plek om impact te maken. Wie hier werkt, wil maatschappelijk bijdragen. Een groene goeroe hoef je niet te zijn, al bestaat de kans dat je steeds duurzamer wordt. Waar je mee omgaat, raak je mee besmet. "

Ons verhaal

Onze uitdagende vacatures

Word jij de nieuwe collega van Matthijs?

Header WerkenBij Pure Energie Marleen

Eerst een kijkje in onze wereld?

Bij twijfel doen, zeggen wij. Plan een afspraak voor een koffiemoment met een betrokken collega.