Alles over de terugleverbijdrage
Terugleverbijdrage en zonnepanelenTerugleverbijdrage voor zakelijke klanten met zonnepanelen
In Nederland wekken we steeds meer groene stroom op met windmolens en zonneparken. Dat is goed nieuws als we kijken naar de energietransitie. Huishoudens en bedrijven met zonnepanelen wekken op zonnige dagen vaak meer stroom op dan er verbruikt wordt, waardoor er veel groene stroom wordt teruggeleverd aan het net. Het terugleveren van deze stroom brengt uitdagingen met zich mee. Om er voor te zorgen dat alle klanten kunnen blijven
profiteren van voordelige groene stroom, introduceren we de terugleverbijdrage voor consumenten en zakelijke kleinverbruikers met zonnepanelen. Dit is een transparante oplossing om de rekening voor het terugleveren van stroom aan het energienet eerlijk te verdelen. Zo blijft groene stroom voordelig voor klanten met en zonder zonnepanelen en kunnen we samen verder bouwen aan onze duurzame missie: schone energie voor iedereen.
Wat is de terugleverbijdrage?
Stroom terugleverenDe terugleverbijdrage is een bijdrage die consumenten en zakelijke kleinverbruikers met zonnepanelen betalen voor het terugleveren van stroom aan het energienet. Hoeveel je bijdraagt, is afhankelijk van het aantal kWh dat je jaarlijks aan het net teruglevert. De terugleverbijdrage is een nieuw onderdeel op de energierekening en wordt maandelijks verrekend in je termijnbedrag.
Meer informatieWaarom een terugleverbijdrage?
Bij schone energie hoort een eerlijke prijs. En daarom moeten we de rekening voor terugleveren aan het energienet eerlijk verdelen. Om te begrijpen waarom de terugleverbijdrage er is, moeten we even terug in de tijd. Jeroen van de afdeling Klantgeluk legt het uit in deze video.
De terugleverbijdrage bij Pure Energie
Eerlijk verdelenDe terugleverbijdrage is opgedeeld in 9 schalen. De hoogte van de terugleverbijdrage is afhankelijk van hoeveel je jaarlijks teruglevert aan het net. Op deze manier betaalt iedereen een eerlijke prijs voor zijn verbruik en teruglevering. Hoe minder je teruglevert, hoe lager de terugleverbijdrage. Vul bij het aanmelden je verbruik en teruglevering om uit te rekenen hoeveel terugleverbijdrage jij naar verwachting moet betalen.
Start berekeningVeelgestelde vragen over de terugleverbijdrage
Wij snappen dat je misschien vragen hebt. Daarom hebben we de meest gestelde vragen over de terugleverbijdrage op een rij gezet.
Het kan zijn dat door de variabele tariefwijzigingen van de terugleverbijdrage jouw termijnbedrag niet helemaal meer past bij jouw daadwerkelijke verbruik. Daarom is het handig om na 1 juli 2024 te controleren of jouw termijnbedrag nog toereikend is. Dit kun je eenvoudig doen via Mijn Pure Energie. We houden in ons nieuwe advies dan rekening met de eventuele terugleverbijdrage en de nieuwe variabele energietarieven.
Normaal wijzigen de variabele energietarieven 2 keer per jaar, namelijk op 1 januari en op 1 juli. In verband met fluctuerende marktomstandigheden, kan het zijn dat we het tarief tussentijds moeten wijzigen. Dit kan betekenen dat je tarief omlaag of omhoog gaat. We informeren je altijd minimaal 30 dagen van te voren over een eventuele wijziging. Wij hanteren geen opzegtermijn, zodat variabele klanten op ieder gewenst moment kunnen overstappen.
Je bent een kleinverbruiker als je een aansluiting hebt met een grootte van maximaal 3x80 Ampère en met een gasmeter tot het type G25. De meeste huishoudens hebben een elektriciteitsaansluiting van 1x35 of 3x25 Ampère en een gasmeter van het type G4 of G6. Een standaard huishouden valt binnen de categorie kleinverbruikers. Of je als bedrijf een kleinverbruiker bent, is afhankelijk van je aansluitcapaciteit. Je kunt je type aansluiting terugvinden door in te loggen op Mijn Pure Energie.
Meer informatie
De terugleverbijdrage heeft geen invloed op salderen. Voor de berekening van de terugleverbijdrage gaan we uit van alle stroom die je teruglevert aan het elektriciteitsnet. De stroom die je direct zelf verbruikt uit je zonnepanelen telt daarom niet mee. Probeer dus zoveel mogelijk stroom zelf te verbruiken op het moment dat de zon schijnt.
Bij de terugleverbijdrage werken we met 9 schalen en bij iedere schaal hoort een ander tarief. Hoe meer stroom je teruglevert aan het net, hoe hoger de terugleverbijdrage per maand is. Via de berekening op onze website zie je direct welke schaal bij jouw teruglevering hoort en hoe hoog de terugleverbijdrage voor jou is ingeschat.
Op de jaarafrekening - of aan het einde van je energiecontract - kan blijken dat je meer of minder hebt teruggeleverd dan van tevoren is ingeschat. Het verschil wordt dan altijd automatisch met je verrekend. Daar hoef je zelf niets voor te doen.
Ben je al klant bij Pure Energie? Dan kun je via Mijn Pure Energie alle gegevens van je energiecontract inzien bij "Contracten". Daarin vind je ook de schaal die hoort bij jouw teruglevering.
Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract maken we een schatting van jouw verwachte teruglevering op basis van de historische teruglevering op jouw adres. Als op je jaarafrekening blijkt dat je daadwerkelijke teruglevering afwijkt van de schaal waarin je ingedeeld bent, dan verrekenen we het verschil op je jaar- of eindafrekening.
Met zonnepanelen op je dak draag je bij aan de energietransitie. Zonnepanelen zijn nog steeds een goede investering, ondanks dat je een terugleverbijdrage moet betalen voor de teruggeleverde stroom aan het energienet. Je wekt zelf groene stroom op die je voor een deel direct ook weer gebruikt. Hierdoor neem je minder stroom af van je energieleverancier. Het is slim om zoveel mogelijk stroom te verbruiken op de momenten waarop je zelf stroom opwekt met zonnepanelen. Hierdoor lever jij minder stroom terug aan het net, waardoor de terugleverbijdrage zo laag mogelijk blijft.
Bovendien kun je nog steeds je opgewekte stroom salderen en ontvang je een terugleververgoeding voor de te veel opgewekte stroom. Door de terugleverbijdrage af te trekken van je opbrengsten, kun je direct uitrekenen hoeveel je overhoudt aan de stroom die je zelf opwekt met zonnepanelen.
Kies je ervoor om gedurende je energeriecontract zonnepanelen te kopen, dan betaal je vanaf dat moment een terugleverbijdrage voor de stroom die je teruglevert aan het net. We maken dan op basis van je verwachte verbruik en het aantal zonnepanelen een schatting van hoeveel stroom jij teruglevert. Als aan het einde van je contract blijkt dat je meer of minder teruglevering had, wordt het verschil verrekend bij de jaarafrekening.
Wij snappen deze vraag heel goed en daarom leggen we het graag aan je uit. Door de salderingsregeling kun je de opwek van jouw zonnepanelen in de zomer wegstrepen tegen je energieverbruik in de winter. Terwijl stroom in de zomer, op zonnige dagen, veel goedkoper is dan in de winter. Om ervoor te zorgen dat groene stroom voordelig blijft voor iedereen hebben we nu de terugleverbijdrage.
Door de terugleverbijdrage moedigen we onze klanten ook aan om de zelf opgewekte stroom direct zelf te verbruiken. Zelfconsumptie noemen we dat. Zo zetten we samen de volgende stap in de energietransitie.
Klanten met zonnepanelen profiteren bovendien nog steeds van hun zelf opgewekte energie. Ook met de terugleververgoeding blijven zonnepanelen nog steeds een hele rendabele investering.
Ja, ook huishoudens met zonnepanelen krijgen straks een terugleverbijdrage op de energierekening. Voor consumenten gelden dezelfde regels en voorwaarden als bij zakelijke kleinverbruikers.
Meer informatie