• Persoonlijk contact met je eigen adviseur
  • Advies specifiek voor jouw situatie
  • 100% groene stroom met SMK-certificaat

Wanneer grootverbruiker energie?

Grootverbruikaansluiting
Laatst bewerkt op 05 oktober 2023 3 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Wanneer heb je een grootverbruikaansluiting nodig? In de zakelijke energiesector maken we onderscheid tussen grootverbruikers en kleinverbruikers. Waar je als bedrijf onder valt heeft te maken met het type aansluiting van jouw pand. Heb je een grootverbruikaansluiting, dan heeft dit invloed op de facturatie van je energieleverancier en op een aantal andere voorwaarden in je energiecontract. Het is dus van belang om te weten of je valt onder grootverbruik energie, of niet.

Energieaansluiting

De grootte van je aansluiting bepaalt hoeveel energie je per seconde door de aansluiting kan onttrekken, zonder dat de zekeringen doorbranden. Voor bedrijven die hun energieverbruik gelijkmatig verdelen over de dag en het jaar volstaat dus een kleinere aansluiting bij een hoger verbruik. Bedrijven met een hoge piekbelasting moeten voor die momenten een grotere aansluiting hebben. Wil je een energiecontract afsluiten als grootzakelijk energieverbruiker? Vraag dan een offerte aan. Bedrijven met een grootverbruik aansluiting sturen wij graag een offerte op maat. Wij zetten nét dat stapje extra en bellen je graag om de situatie in kaart te brengen. 

Wanneer is er sprake van grootverbruik energie?

Volgens de Elektriciteitswet is er sprake van grootverbruik energie als de aansluiting groter is dan 3 x 80 ampère. Dat is de minimale capaciteit voor stroom. Voor gas geldt de grens van 40 m³, groter dan G25. De grootte van het bedrijf, het pand, de omzet of het aantal medewerkers spelen hierin geen directe rol. En gek genoeg zegt het energieverbruik van een bedrijf niet altijd iets over het type aansluiting. 

Gevolgen grootverbruikaansluiting energierekening

Omdat grootverbruikers in de energie vaak bedrijven zijn, worden dit ook wel grootzakelijke energieklanten genoemd. Heeft jouw bedrijfspand een grootverbruikaansluiting, dan ben je per definitie een grootzakelijke klant. Dat heeft een aantal gevolgen voor je energiecontract. Je ontvangt iedere maand een afrekening op basis van je daadwerkelijke verbruik. De netbeheerder houdt de meterstanden bij en baseert daarop de energierekening. Daarnaast krijg je als grootverbruiker een aparte factuur van je netbeheerder met netbeheerkosten, wat voor andere gebruikers al bij de energieprijs inbegrepen zit. 

Tegenovergestelde van grootverbruik: kleinzakelijke verbruikers

Tegenover de grootverbruikers in de bedrijfswereld, staan de kleinzakelijke verbruikers. Zij betalen maandelijks een vast termijnbedrag voor hun energie verbruik. Aan het einde van het jaar worden eventuele overschotten terugbetaald en eventuele tekorten juist gefactureerd in de jaarafrekening. Net als bij de particuliere energiegebruiker geven ook kleinzakelijke verbruikers hun meterstanden zelf door. In de basis althans, want steeds meer bedrijven hebben slimme meters die dat automatisch doen. Tot slot worden netbeheerkosten ook via de energieleverancier in rekening gebracht. Kleinverbruikers hoeven geen ATO af te sluiten en geen meetbedrijf te contacteren.

Offerte aanvragen grootzakelijk energie

Steeds meer grootverbruik energie bedrijven kiezen voor groene energie of wekken zelf energie op met zonnepanelen. Samen kunnen we écht iets bereiken. We bouwen windmolens en zonnepanelen in Nederland en de energie uit onze energiebronnen leveren we aan onze klanten. Meer niet. Gewoon echt groene energie voor grootzakelijke energieklanten. Laat de keuze voor écht duurzaam voor je werken. We kijken graag met je mee en maken een voorstel op maat.