Header Stijgende Prijzen Pure Energie

Stijgende energieprijzen

Dit betekent het voor jou

Wat betekenen de stijgende energietarieven voor jou?

De actuele ontwikkelingen in Oekraïne hebben direct grote invloed op de energiemarkt. Door de sterke prijsstijgingen op de energiemarkt is het erg moeilijk om tegen acceptabele risico’s energie in te kopen voor onze klanten. Om deze reden is het afsluiten van een vast energiecontract voor nieuwe klanten tijdelijk niet mogelijk. Logisch dat jij je afvraagt wat de stijgende

energieprijzen voor jouw huidige energiecontract betekenen. Huishoudens met een vast energiecontract hebben geen last van de stijgende energieprijzen. Maar als je vaste contract binnenkort afloopt of als je een variabel contract hebt afgesloten, krijg je hier juist wel mee te maken. Wij snappen dat deze onzekere tijden zorgen voor vragen over je energiecontract.

Energiecontract Kolommen Prijsstijging Pure Energie

Wat verandert er voor mijn energiecontract?

Lees hier welke gevolgen de hoge energieprijzen hebben voor jouw energierekening.

Meer informatie
Betaalhulp Kolommen Prijsstijging Pure Energie

Hulp bij het betalen van je energierekening

Wat doet de overheid om de hoge energierekening te compenseren?

Meer informatie
Prijsstijging Kolommen Prijsstijging Pure Energie

De hoge energieprijzen: dit is er aan de hand

De actuele ontwikkelingen in Europa hebben direct invloed op de energiemarkt.

Meer informatie
Bespaartips Kolommen Prijsstijging Pure Energie

Bespaar met deze tips op je energierekening

Met onze bespaartips kun jij al snel flink besparen op je energierekening.

Naar bespaartips
Energiecontract Kolommen Prijsstijging Pure Energie

Wat verandert er voor mijn energiecontract?

Lees hier welke gevolgen de hoge energieprijzen hebben voor jouw energierekening.

Meer informatie
Betaalhulp Kolommen Prijsstijging Pure Energie

Hulp bij het betalen van je energierekening

Wat doet de overheid om de hoge energierekening te compenseren?

Meer informatie
Prijsstijging Kolommen Prijsstijging Pure Energie

De hoge energieprijzen: dit is er aan de hand

De actuele ontwikkelingen in Europa hebben direct invloed op de energiemarkt.

Meer informatie
Bespaartips Kolommen Prijsstijging Pure Energie

Bespaar met deze tips op je energierekening

Met onze bespaartips kun jij al snel flink besparen op je energierekening.

Naar bespaartips
CTA stijgende energieprijzen

Waarom stijgen de energieprijzen?

Stijgende gas- en stroomprijzen

De actuele ontwikkelingen in Oekraïne hebben direct invloed op de energiemarkt, waardoor de olie- en gasprijzen stijgen. De situatie in Oekraïne zorgt voor onzekerheid op de energiemarkt en een stijging van de energieprijzen. Door deze hoge prijzen is het voor nieuwe klanten tijdelijk niet mogelijk is om een vast contract af te sluiten. 

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de stijgende energieprijzen

Kan er een tekort aan gas ontstaan?

Wij snappen dat je jezelf afvraagt of er een moment komt waarop we zonder gas komen te zitten. Gelukkig is dat niet het geval. Nederland heeft op dit moment voldoende gas op voorraad voor de komende maanden. Het wordt de komende maanden langzaam warmer waardoor de vraag naar gas afneemt. Simpelweg omdat we ons huis niet meer hoeven te verwarmen.

Door de harde sancties tegen Rusland vanwege het binnenvallen van Oekraïne wordt verwacht dat de gasleveringen ontregeld raken. Er is ook een scenario waarbij Rusland doet besluiten om de gaskraan naar Europa dicht te draaien. Deze onzekerheid op de energiemarkt zorgt voor een stijging van de energieprijzen.

De overheid heeft een Bescherm- en Herstelplan Gas opgesteld die als handvat moet dienen tijdens een (dreiging van een) aanzienlijke vermindering van de gaslevering.


Meer informatie
Is Pure Energie een gezond energiebedrijf, ben ik verzekerd van levering?

Gezien de ontwikkelingen op de energiemarkt is het niet zo gek dat veel consumenten zich afvragen of hun energieleverancier wel financieel gezond is en dat er behoefte is aan informatie. Al meer dan 25 jaar is Pure Energie een zelfstandig opererend energiebedrijf. Wij hebben een hoge solvabiliteit en zijn een financieel gezond energiebedrijf. Met een solvabiliteitsratio van 38% behoren wij zelfs tot één van de meest gezonde energieleveranciers van Nederland. Bij ons hoef je dus niet bang te zijn dat je zonder energie komt te zitten of dat lopende leveringscontracten eenzijdig worden omgezet of zelfs opgezegd.


Meer informatie
Wat zijn de gevolgen van de huidige marktomstandigheden voor jullie solvabiliteit?

De inkoopstrategie van Pure Energie is erop gericht om zo goed mogelijk aan te sluiten op de samenstelling van onze klantenportefeuille. Wij kopen dus vooruit gas in op basis van het geschatte volume dat wij verwachten te moeten gaan leveren. Rondom de inkoopstrategie hanteren wij ook nog een risicostrategie. Deze risicostrategie is afgestemd op onze financiële draagkracht.

Daarbij komt dat Pure Energie meer is dan alleen een energieleverancier. Wij produceren tevens elektriciteit uit door ons zelf ontwikkelde en gerealiseerde wind- en zonneparken, voorzien woningen en bedrijven van duurzame installaties en bieden daarnaast nog ondersteunende diensten aan voor het ontwikkelen en beheren van duurzame projecten.

Het aanbieden van verschillende diensten en producten maakt ons als onderneming minder afhankelijk van alleen het leveren van energie aan particulieren en bedrijven. We genereren onder andere dus ook inkomsten uit de verkoop van geproduceerde energie op de energiemarkt. Pure Energie is mede daardoor een zeer solvabele onderneming met een solvabiliteitsratio van 38%.  


Meer informatie
Komt er compensatie vanuit de overheid voor de stijgende energietarieven?

In 2021 stegen de energieprijzen dusdanig hard, dat het kabinet heeft besloten om diverse maatregelen te nemen om de stijging van de energierekening in 2022 te verminderen. De belastingtarieven voor consumenten en het mkb zijn gewijzigd op 1 januari 2022 voor de duur van een jaar. Per 1 januari 2022 is dus de energiebelasting verlaagd. Door de oorlog in Oekraïne zijn de marktprijzen voor energie nog verder gestegen en daarom kondigde de overheid aanvullende maatregelen aan. Naast de aanpassing van de energiebelasting wordt per 1 juli 2022 ook de btw op energie verlaagd. Uiteraard gaan wij dit automatisch voor alle lopende contracten wijzigen. 


Meer informatie
Waarom stijgen de prijzen van groene stroom?

De productie van stroom uit eigen opwek en het leveren van deze stroom aan de consument zijn twee van elkaar gescheiden trajecten. Dat komt door de wijze waarop in Nederland de energiemarkt is georganiseerd. Daardoor is het helaas niet mogelijk om rechtstreeks onze eigen opwek te leveren aan- en te verrekenen met de eindgebruiker. In dit geval dus onze klanten. De garantie van oorsprong certificaten (GVO’s) behouden wij natuurlijk zelf, zodat wij kunnen aantonen dat de door de klant verbruikte stroom duurzaam is opgewekt in Nederland door middel van wind & zon uit door ons ontwikkelde wind- en zonneparken.

Het gros van de energie wordt in Nederland nog steeds opgewekt met gas- en kolencentrales. Elektriciteit opgewekt door gascentrales is, vanwege de hoge gasprijzen, op dit moment de duurste vorm van elektriciteitsproductie. In ons land wordt maar één prijs gehanteerd voor elektriciteit, ongeacht de manier waarop deze wordt opgewekt. Zolang de productie van elektriciteit door gasgestookte centrales nodig is, zal een hoge gasprijs dan ook leiden tot een hoge elektriciteitsprijs. Ook de prijs van onze groene stroom afkomstig van onze eigen windmolens- en zonnepalen is afhankelijk van de prijs op de elektriciteitsmarkt (APX beurs).

Wij zouden dit heel graag anders zien, maar helaas hebben wij daar geen invloed op.


Waar komt ons gas vandaan?

Wij kopen ons gas in via een groothandel die wereldwijd inkoopt uit verschillende landen. Zelf hebben wij geen contracten met gasleveranciers uit het buitenland. Een netwerkbedrijf voor gas mengt vervolgens deze ‘gasstromen’ en vult daarmee de gasleidingen. Het gas dat wij leveren aan onze klanten bestaat dus uit een internationale mix, met gas afkomstig uit verschillende bronnen. Hierdoor is het onmogelijk om te achterhalen welk deel van het gas waarvandaan komt. We weten dat ongeveer 15 tot 20 procent van het gas dat wij inkopen afkomstig is uit Rusland, maar het is onmogelijk om vast te stellen waar dit percentage zich in de mix bevindt.

Wij zouden graag zien dat de herkomst van gas net als bij elektriciteit certificaten van herkomst krijgen en de gasmarkt transparanter wordt. Zoals bij ons alle stroom 100% groen is omdat we het in Nederland opwekken met door onszelf ontwikkelde wind- en zonneparken. Het gas dat wij verkopen is altijd 100% CO2 gecompenseerd volgens de hoogst mogelijke kwaliteit. De zogenaamde 'Gold Standard' van het Wereld Natuur Fonds.