Header Stijgende Prijzen Pure Energie

Stijgende energieprijzen

Dit betekent het voor jou

Wat betekenen de stijgende energietarieven voor jou?

Door de blijvende onzekerheid op de energiemarkt zijn de energieprijzen nog steeds historisch hoog. Door deze sterke prijsstijgingen is het afsluiten van een nieuw vast energiecontract tijdelijk niet mogelijk. Dit vinden we uiteraard erg vervelend. De hoge energieprijzen hebben gevolgen voor jouw energierekening als

je vaste contract binnenkort afloopt of als je een variabel contract hebt afgesloten. Logisch dat jij je afvraagt wat de hoge energieprijzen voor jouw energiecontract betekenen. We helpen je graag, of het nu gaat om advies over je contract, energie besparen of hulp bij betalen.

CTA Klantenservice

Prijsplafond voor de energierekening

Nieuwe maatregelen

Er ligt een plan om een prijsplafond voor consumenten vast te stellen tot een bepaald vast niveau van stroom- en gasverbruik. Om zo de hoge energierekening voor huishoudens zo veel mogelijk te compenseren. Lees hier wat we al weten over deze maatregel.

Meer informatie
Energiecontract Kolommen Prijsstijging Pure Energie

Wat verandert er voor mijn energiecontract?

Lees hier welke gevolgen de hoge energieprijzen hebben voor jouw energiecontract.

Meer informatie
Betaalhulp Kolommen Prijsstijging Pure Energie

Hulp bij het betalen van je energierekening

Wat doet de overheid om de hoge energierekening te compenseren?

Meer informatie
Prijsstijging Kolommen Prijsstijging Pure Energie

De hoge energieprijzen: dit is er aan de hand

De actuele ontwikkelingen in Europa hebben direct invloed op de energiemarkt.

Meer informatie
Bespaartips Kolommen Prijsstijging Pure Energie

Bespaar met deze tips op je energierekening

Met onze bespaartips kun jij al snel flink besparen op je energierekening.

Naar bespaartips
CTA stijgende energieprijzen

Waarom stijgen de energieprijzen?

Stijgende gas- en stroomprijzen

De prijzen op de energiemarkt zijn nog steeds ongekend hoog. Gezien de ontwikkelingen op de energiemarkt is het niet zo gek dat jij je afvraagt wat de stijgende energieprijzen voor jou betekenen. We leggen je graag uit hoe dat komt en wat dit betekent voor je energierekening.

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de stijgende energieprijzen

Is Pure Energie een gezond energiebedrijf, ben ik verzekerd van levering?

Gezien de ontwikkelingen op de energiemarkt is het niet zo gek dat veel consumenten zich afvragen of hun energieleverancier wel financieel gezond is en dat er behoefte is aan informatie. Al meer dan 25 jaar is Pure Energie een zelfstandig opererend energiebedrijf. Wij hebben een hoge solvabiliteit en zijn een financieel gezond energiebedrijf. Met een solvabiliteitsratio van 38% behoren wij zelfs tot één van de meest gezonde energieleveranciers van Nederland. Bij ons hoef je dus niet bang te zijn dat je zonder energie komt te zitten of dat lopende leveringscontracten eenzijdig worden omgezet of zelfs opgezegd.


Meer informatie
Wat zijn de gevolgen van de huidige marktomstandigheden voor jullie solvabiliteit?

De inkoopstrategie van Pure Energie is erop gericht om zo goed mogelijk aan te sluiten op de samenstelling van onze klantenportefeuille. Wij kopen dus vooruit gas in op basis van het geschatte volume dat wij verwachten te moeten gaan leveren. Rondom de inkoopstrategie hanteren wij ook nog een risicostrategie. Deze risicostrategie is afgestemd op onze financiële draagkracht.

Daarbij komt dat Pure Energie meer is dan alleen een energieleverancier. Wij produceren tevens elektriciteit uit door ons zelf ontwikkelde en gerealiseerde wind- en zonneparken, voorzien woningen en bedrijven van duurzame installaties en bieden daarnaast nog ondersteunende diensten aan voor het ontwikkelen en beheren van duurzame projecten.

Het aanbieden van verschillende diensten en producten maakt ons als onderneming minder afhankelijk van alleen het leveren van energie aan particulieren en bedrijven. We genereren onder andere dus ook inkomsten uit de verkoop van geproduceerde energie op de energiemarkt. Pure Energie is mede daardoor een zeer solvabele onderneming met een solvabiliteitsratio van 38%.  


Meer informatie
Komt er compensatie vanuit de overheid voor de stijgende energietarieven?

De belastingtarieven voor consumenten en het mkb zijn al op 1 januari 2022 gewijzigd voor de duur van een jaar. Per 1 januari 2022 is dus de energiebelasting al verlaagd. In verband met de aanhoudende prijsstijgingen ter gevolge van de oorlog in Oekraïne, besloot de overheid om per 1 juli 2022 ook de btw op energie te verlagen. Uiteraard hebben wij dit automatisch voor alle lopende contracten gewijzigd.

 

Op dit moment liggen er plannen om de hoge energierekening verder te compenseren. Wij houden de nieuwe ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Zodra er meer bekend is over aanvullende maatregelen, brengen wij onze klanten hiervan op de hoogte.


Lees hier wat de overheid nog meer doet
Zijn we minder afhankelijk van aardgas als we kiezen voor duurzame energiebronnen?

Ja, we zijn minder afhankelijk van aardgas als we kiezen voor duurzame energiebronnen. Als je kiest voor duurzame energie uit Nederland, dan kies je bewust voor lokale, groene energie. De energie die jij verbruikt, helpt ons weer bij het realiseren van nieuwe duurzame energieprojecten. Bovendien zijn er verschillende alternatieven om op een duurzame manier je woning te verwarmen. Denk aan stadswarmte, de elektrische warmtepomp en groen gas. Hoe meer mensen bewust voor duurzaamheid kiezen, hoe minder we allemaal afhankelijk we zijn van aardgas.


Waarom stijgen de prijzen van groene stroom?

De productie van stroom uit eigen opwek en het leveren van deze stroom aan de consument zijn twee van elkaar gescheiden trajecten. Dat komt door de wijze waarop in Nederland de energiemarkt is georganiseerd. Daardoor is het helaas niet mogelijk om rechtstreeks onze eigen opwek te leveren aan- en te verrekenen met de eindgebruiker. In dit geval dus onze klanten. De garantie van oorsprong certificaten (GVO’s) behouden wij natuurlijk zelf, zodat wij kunnen aantonen dat de door de klant verbruikte stroom duurzaam is opgewekt in Nederland door middel van wind & zon uit door ons ontwikkelde wind- en zonneparken.

Het gros van de energie wordt in Nederland nog steeds opgewekt met gas- en kolencentrales. Elektriciteit opgewekt door gascentrales is, vanwege de hoge gasprijzen, op dit moment de duurste vorm van elektriciteitsproductie. In ons land wordt maar één prijs gehanteerd voor elektriciteit, ongeacht de manier waarop deze wordt opgewekt. Zolang de productie van elektriciteit door gasgestookte centrales nodig is, zal een hoge gasprijs dan ook leiden tot een hoge elektriciteitsprijs. Ook de prijs van onze groene stroom afkomstig van onze eigen windmolens- en zonnepalen is afhankelijk van de prijs op de elektriciteitsmarkt (APX beurs).

Wij zouden dit heel graag anders zien, maar helaas hebben wij daar geen invloed op.


Waar komt ons gas vandaan?

Wij kopen ons gas in via een groothandel die wereldwijd inkoopt uit verschillende landen. Zelf hebben wij geen contracten met gasleveranciers uit het buitenland. Een netwerkbedrijf voor gas mengt vervolgens deze ‘gasstromen’ en vult daarmee de gasleidingen. Het gas dat wij leveren aan onze klanten bestaat dus uit een internationale mix, met gas afkomstig uit verschillende bronnen. Hierdoor is het onmogelijk om te achterhalen welk deel van het gas waarvandaan komt.

Wij zouden graag zien dat de herkomst van gas net als bij elektriciteit certificaten van herkomst krijgen en de gasmarkt transparanter wordt. Zoals bij ons alle stroom 100% groen is omdat we het in Nederland opwekken met door onszelf ontwikkelde wind- en zonneparken. Het gas dat wij verkopen is altijd 100% CO2 gecompenseerd volgens de hoogst mogelijke kwaliteit. De zogenaamde 'Gold Standard' van het Wereld Natuur Fonds.