- De actuele energieprijzen
- Ontwikkeling van de energieprijzen
- Ontwikkeling van de stroomprijs
- Ontwikkeling van de gasprijs
- Waardoor stijgen of dalen de energieprijzen?
- Opbouw energieprijzen
- Ontwikkeling van dynamische tarieven
- Kies voor zekerheid met een vast energiecontract
- Meer lezen over energieprijzen
- Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
- Energietarieven onder het prijsplafond
- 100% Groene stroom uit Nederland
Ontwikkeling energieprijzen 2025
- De actuele energieprijzen
- Ontwikkeling van de energieprijzen
- Ontwikkeling van de stroomprijs
- Ontwikkeling van de gasprijs
- Waardoor stijgen of dalen de energieprijzen?
- Opbouw energieprijzen
- Ontwikkeling van dynamische tarieven
- Kies voor zekerheid met een vast energiecontract
- Meer lezen over energieprijzen
De energieprijs verandert elke dag en is altijd in beweging. Hoe de energieprijs zich ontwikkelt is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe staat het er nu voor met de energieprijzen? De energieprijzen zijn na de energiecrisis in 2021 gedaald, maar nog steeds aan de hoge kant. Lees hier meer over de ontwikkeling van de energieprijzen.
De actuele energieprijzen
De actuele stroomprijs verandert per uur en is afhankelijk van vraag en aanbod op de energiemarkt. Gedurende de dag kan de stroomprijs dalen of stijgen. Hierbij daalt de prijs als de vraag laag is en stijgt de prijs als de vraag hoog is.
Ontwikkeling van de energieprijzen
De energieprijzen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen door verschillende factoren zoals de vreselijke oorlog in Oekraïne en de stijgende vraag naar vloeibaar gas. In 2023 stabiliseerden de prijzen zich, maar bleven ze hoger dan in 2021 en 2020. De energieprijzen zijn nog steeds relatief hoog, maar gelukkig wel gestabiliseerd.
Wil je teruglezen wat er tijdens de energiecrisis allemaal met de energieprijs gebeurde? Lees dan de terugblik op onze website.
Ontwikkeling van de stroomprijs
Bekijk hieronder de ontwikkeling van de stroomprijs van de afgelopen 12 maanden. Steeds meer stroom in Nederland is groene stroom. Een mooie ontwikkeling, maar toch wordt nog bijna de helft van de stroom in Nederland steeds opgewekt met fossiele brandstoffen. Daardoor heeft de eventuele prijsontwikkeling van fossiele brandstoffen, zoals gas, grote invloed op de stroomprijs. Andersom kan ook: wanneer we een stroom overschot hebben op de momenten waarop we veel groene stroom opwekken, dalen de prijzen omdat op deze momenten de vraag naar stroom laag is.
Ontwikkeling stroomprijzen grafiek

Ontwikkeling van de gasprijs
Bekijk hieronder de ontwikkeling van de gasprijs van de afgelopen 12 maanden. Net als de stroomprijs wordt de gasprijs sterk beïnvloed door vraag en aanbod en andere belangrijke factoren zoals de weersomstandigheden en de olieprijzen. De gasprijs is altijd in beweging en kan per seizoen erg verschillen.
Ontwikkeling gasprijzen grafiek
Waardoor stijgen of dalen de energieprijzen?
De energieprijzen blijven erg onzeker. Ontwikkelingen in de toekomst kunnen direct zorgen voor prijsstijgingen, maar ook voor prijsdalingen. De energieprijs is afhankelijk van veel verschillende factoren. We zetten ze voor je op een rij:
Het weer
Strenge winters kunnen de Europese gasvoorraden snel doen slinken, wat leidt tot hogere gasprijzen.
Vraag naar gas
De vraag naar gas vanuit andere landen en de wereldwijde overgang naar duurzame alternatieven beïnvloeden de gasprijzen.
Conflicten en oorlogen
Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en onrust in het Midden-Oosten blijft de gasprijs erg onzeker.
Netcongestie
Door drukte op het elektriciteitsnet raakt het soms uit balans. Dit zorgt voor extra kosten en hogere stroomprijzen op drukke momenten.
Gasvoorraden
Lage vullingsgraden in gasopslagen zorgen voor onzekerheid op de gasmarkten. Het vullen van gasbuffers in de zomermaanden is cruciaal voor de winter van 2025-2026.
De verwachting van de energieprijzen is dat ze de komende tijd stabiliseren. In een andere blog lees je alles over de verwachting van de energieprijzen en of het slim is om je energiecontract wel of niet vast te zetten.
Opbouw energieprijzen
Het is handig om te weten hoe de energieprijs is opgebouwd. Je energietarief is opgedeeld in verschillende onderdelen:
Vaste en variabele leveringskosten
De variabele leveringskosten zijn het kale tarief per 1 kWh stroom of 1 m³ gas. Dit tarief wordt vermenigvuldigd met je verbruik. Naast de variabele leveringskosten, betaal je ook nog vaste leveringskosten. De vaste leveringskosten vormen samen een vast tarief per jaar per stroom- en/of gasaansluiting.
Energiebelasting
Een groot deel van jouw energiekosten bedraagt overheidsheffingen, namelijk Energiebelasting. Dit zijn heffingen die jij aan jouw energieleverancier moet betalen per verbruikte kilowattuur (kWh) stroom en per kubieke meter (m³) gas.
Netbeheerkosten
De netbeheerkosten zijn de kosten voor je aansluiting, het transport van de groene energie naar je huis en de kosten voor het onderhoud aan het energienet. Naar verwachting gaan de netbeheerkosten de komende jaren flink stijgen. Dit komt doordat er veel geld nodig is om het elektriciteitsnet toekomstproof te maken.
Ontwikkeling van dynamische tarieven
Bij een dynamisch energiecontract staan de energietarieven niet vast. Het stroomtarief verandert ieder uur en de gasprijs iedere dag om 6.00 uur 's ochtends. Dynamische energieprijzen schommelen continu en zijn afhankelijk van vraag en aanbod. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de prijs. Zo heeft het weer hier en in de rest van de wereld een grote invloed op de stroom- en gasprijs.
Met een dynamisch energiecontract kun jij profiteren van lage of negatieve stroomprijzen. Door stroom te gebruiken op de momenten waarop de stroomprijs laag is kun je zelfs geld toe krijgen.
Kies voor zekerheid met een vast energiecontract
Wil je toch liever zekerheid over je energiekosten? Met een vast energiecontract maak jij het jezelf makkelijk. Jouw tarief staat vast. De rest regelen wij. Zo heb jij zekerheid over je energiekosten. Zolang je energiecontract duurt.