• Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
  • Energietarieven onder het prijsplafond
  • 100% Groene stroom uit Nederland

Netbeheerkosten op je energierekening

Netbeheerkosten in 2024

Zodra je energie afneemt, moet je ook netbeheerkosten betalen. De netbeheerkosten zijn de ­­kosten die je betaalt voor het transporteren van stroom en gas naar jouw woning. De netbeheerder in jouw regio zorg voor het transporteren van energie en ze schieten te hulp bij storingen. Het is dus niet zo gek dat je hier netbeheerkosten voor moet betalen. Wij vertellen je hoe het zit.

Netbeheerkosten 2024

De netbeheerkosten gaan omhoog. Gemiddeld gaat een huishouden in 2024 ongeveer € 8,- per maand meer betalen aan de netbeheerder voor de stroom- en gasaansluiting. Hoeveel netbeheerkosten je in 2024 precies gaat betalen, is afhankelijk van je netbeheerder en kun inzien via Mijn Pure Energie.

Netbeheerkosten 2023

Ook in 2023 gingen de netbeheerkosten omhoog. Een gemiddeld huishouden betaalt in 2023 ongeveer € 10,- per jaar meer netbeheerkosten dan in 2022. Een flinke stijging in combinatie met de hoge energieprijzen. Deze stijging van de netbeheerkosten kwam destijds mede door de hoge inkoopkosten voor netbeheerders en doordat de btw op energie weer is teruggezet naar 21%. 

Netbeheerkosten betalen

De netbeheerkosten betaal je aan jouw energieleverancier. Wij betalen deze kosten vervolgens weer aan jouw netbeheerder. Wie je netbeheerder is wordt bepaald op basis van jouw woonplaats. Anders dan bij een energieleverancier, kun je niet zelf kiezen wie je netbeheerder is en kun je ook niet overstappen van netbeheerder.

Netbeheerkosten op de energierekening

De netbeheerkosten zijn een onderdeel op je energierekening en worden dus automatisch verrekend in je maandelijkse termijnbedrag. De exacte netbeheerkosten vind je op de website van jouw netbeheerder.

Energierekening uitgelegd Energierekening uitgelegd

Hoe hoog zijn de netbeheerkosten?

Hoeveel netbeheerkosten je moet betalen is afhankelijk van de aansluiting die je hebt. Het grootste deel van de huishoudens heeft een 3x25 ampère stroomaansluiting en een G4 of G6 gasaansluiting. Wanneer er sprake is van een grotere aansluiting worden er meer netbeheerkosten aangerekend. De netbeheerkosten verschillen per netbeheerder. Een netbeheerder kan weer per regio verschillen, maar er wordt bij het bepalen van de netbeheerkosten niet gekeken naar hoeveel energie een huishouden verbruikt.

Hoog of laag gasverbruik?

Je netbeheerkosten voor gas dalen als je jaarlijks minder dan 500 m³ gas verbruikt. Bij een verbruik hoger dan 4.000 m³ per jaar, gaan je netbeheerkosten juist omhoog. De netbeheerder kijkt in dit geval naar je gasverbruik van een paar jaar. Als je dan een jaar wat minder of juist meer gebruikt, past de netbeheerder het dus niet meteen aan.

Onderdelen netbeheerkosten

Verschillende onderdelen vormen samen de netbeheerkosten: de jaarlijkse transportkosten, het capaciteitstarief, de systeemdienstentoeslag en de jaarlijkse huur voor jouw meter.

Jaarlijkse aansluitkosten energie

De jaarlijkse aansluitkosten energie zijn de kosten die je betaalt voor het onderhouden van jouw aansluiting. Deze kosten betaal je aan je eigen energieleverancier.

Jaarlijkse transportkosten

Bij de jaarlijkse energie transportkosten gaat het om een vast tarief welke wordt in rekening gebracht voor het transport van de energie. Dit is onafhankelijk van het verbruik en wordt slechts één keer per jaar betaald.

Capaciteitstarief energie

Het capaciteitstarief is een vast bedrag per jaar. De hoogte van het capaciteitstarief voor gas en stroom wordt door de netbeheerder van jouw energieaansluiting bepaald. Hierbij wordt er gekeken naar de hoeveelheid elektriciteit of gas die jouw aansluiting kan verwerken.

Systeemdienstentoeslag

Alleen stroomverbruikers betalen systeemdienstentoeslag. Deze wordt namelijk aangerekend voor het onderhouden van het hoogspanningsnet in Nederland.

Huurkosten voor jouw meter

De huurkosten voor jouw meter zijn de kosten die je moet betalen voor de huur van de meter in je meterkast, maar ook voor het onderhouden en beheren van de meter. De meter is eigendom van jouw netbeheerder.

Netbeheerkosten bij Pure Energie

Tijdens het aanmelden voor groene stroom rekenen wij met onze standaard netbeheerkosten voor kleinverbruikers. Wanneer je aanmelding gereed is, kun je jouw daadwerkelijke netbeheerkosten terugvinden in je energiecontract of via Mijn Pure Energie. De werkelijke netbeheerkosten zijn dus afhankelijk van je woongebied en de capaciteit van jouw aansluiting.

Op de website van Autoriteit Consument & Markt (ACM) vind je de actuele netbeheerkosten per regionale netbeheerder.

Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer