• Nederlandse stroom uit Ede
  • 100% Windenergie
Header Windpark Maanderbroek Ede Pure Energie

Windpark Maanderbroek in Ede

Groene stroom sinds 2015

Windpark Maanderbroek is helaas uitverkocht maar er zijn nog genoeg andere bronnen

93% beveelt ons aan. 8.6 / 10 100 86
Nederlandse stroom uit Ede 100% Windenergie
Nu met €350,00 korting op je contract

Windpark Maanderbroek is helaas uitverkocht maar er zijn nog genoeg andere bronnen

93% beveelt ons aan. 8.6 / 10 100 86
Nederlandse stroom uit Ede 100% Windenergie
Nu met €350,00 korting op je contract
Infographic Windpark Maanderbroek

Over Windpark Maanderbroek

Dit moet je weten

Sinds 2015 staan er twee windmolens naast de A12. Ter hoogte van Ede wekt de wind ieder jaar ruim elf miljoen kilowattuur op waar duizenden gezinnen in Nederland gebruik van kunnen maken. Dit windpark heeft zijn naam te danken aan het nabijgelegen knooppunt Maanderbroek. Naast de windmolens vind je het bedrijventerrein BT A12 waar meerdere bedrijven dankzij hun zonnepanelen voor nog meer groene energie zorgen!

Maak kennis met Windpark Maanderbroek

Open Winddag Maanderbroek Ede Pure Energie

Kijkje achter de schermen

Open Winddag 2018

In 2018, op een warme dag in juni, vond de jaarlijkse Open Winddag plaats. Een dag waarop we alle geïnteresseerden uitnodigen om een kijkje te nemen bij de windmolen. In 2018 was Windpark Maanderbroek het decor van deze jaarlijks terugkerende dag. Terwijl veel jonge fanatiekelingen zich vermaakten op met de vliegers, mega bellenblazen en het springkussen keken de ouderen rond bij de windmolen. Alle vragen over de techniek achter een windmolen werden beantwoord. Een geslaagde dag voor jong en oud.

1 Stappenplan Bouw Windpark Maanderbroek

Solide basis

Het begin

De bouw van een windmolen begint altijd met een stevige fundering van staal en beton waar de mastdelen op komen te staan.

2 Stappenplan Bouw Windpark Maanderbroek

Bestickering

Wel zo handig

Het bestickeren van de gondel, die bovenop de mast komt te staan, doen we logischerwijs voordat 'ie de lucht in gaat. Op de grond kun je er makkelijker bij dan op tientallen meters hoogte!

3 Stappenplan Bouw Windpark Maanderbroek

Hijsen van de mastdelen

De hoogte in

Bovenop de fundering komen dus de mastdelen. Deze grote onderdelen worden stuk voor stuk omhoog gehesen. Hier zie je hoe de onderste mastdelen met behulp van twee kranen de lucht in gaan.

4 Stappenplan Bouw Windpark Maanderbroek

Het laatste mastdeel

Nog iets hoger

De mast van een windmolen bestaat uit meerdere mastdelen. Hier zie je hoe het laatste mastdeel boven op de andere mastdelen wordt geplaatst. Van binnenuit worden de delen aan elkaar bevestigd.

5 Stappenplan Bouw Windpark Maanderbroek

De gondel

Het kloppende hart

De gondel, die eerder al bestickerd werd, kan ook de lucht in zodra alle mastdelen op hun plek staan. In de gondel vind je het 'kloppende hart' van een windturbine, hier wordt de groenste stroom gemaakt!

6 Stappenplan Bouw Windpark Maanderbroek

De wieken

Veel publiek

Met de mastdelen en de gondel op hun plek kan het meest indrukwekkende deel de lucht in: de drie wieken. In deze fase van de bouw kunnen we altijd op veel publiek rekenen dat veilig op afstand toe kan kijken.

7 Stappenplan Bouw Windpark Maanderbroek

De groenste stroom

Het hele jaar door

De windmolens staan op hun plek en zorgen ervoor dat de komende jaren duizenden huishouden gebruik kunnen maken van echte groene stroom. Gewoon uit de Nederlandse wind, jaar in jaar uit!

2015
2015
2015
2015
2015
2015
2022
Windpark Maanderbroek Bronnenkaart

Benieuwd naar onze andere windparken?

Energiebronnen

Naast Windpark Maanderbroek in Ede hebben wij nog meer wind- en zonneparken. Bekijk waar wij nog meer pure energie opwekken in Nederland. 

Energiebronnen
Profielfoto v3

Samen een project starten?

Bij Pure Energie staan we altijd open voor nieuwe projecten. Wil je ook een project beginnen zoals Windpark Maanderbroek, heb je hulp nodig of heb je gewoon een vraag? Neem gerust contact met ons op.

Henk Schoonvelde

Projectleider