• Energietarieven onder het prijsplafond
  • 100% groene stroom uit Nederland
  • Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar

Stroometiket 2022: de herkomst van energie

Stroometiket Pure Energie

Maar wat is nu precies een stroometiket? Op een stroometiket zie je in één oogopslag hoe jouw geleverde stroom wordt opgewekt, of dit in Nederland wordt gedaan en wat het aandeel is van de gebruikte energiebron. Sinds 2020 zijn energieleveranciers wettelijk verplicht om een stroometiket samen te stellen. Dit wordt ieder jaar uiterlijk voor 1 mei bekend gemaakt en gaat over de geleverde energie van het jaar daarvoor. We leggen het je graag nog verder uit.

Wat is het doel van een stroometiket?

Doordat het stroometiket door iedere energieleverancier op dezelfde manier wordt opgesteld is het voor jou als klant makkelijk te vergelijken. Dit is vooral interessant als je jouw steentje wilt bijdragen door duurzame energie af te nemen.

Hoe ziet jullie stroometiket eruit?

Het stroometiket van Pure Energie 2022 is heel simpel: wij leveren alleen groene stroom uit onze eigen energiebronnen. Zo lees je dat onze groene energie in 2021 voor 98% bestond uit windenergie. De overige 2% was afkomstig van zonnepanelen. Wij ontwikkelen, realiseren en beheren windmolens en zonnepanelen in Nederland. De stroom die we daarmee opwekken leveren we aan onze klanten. Dat is precies de reden dat de Consumentenbond in het duurzaamheidsrapport onze groene stroom weer met een 10 beoordeelt.

CTA Stroometiket Pure Energie

Hoe weet ik dat het stroometiket klopt?

Energieleveranciers in Nederland zijn verplicht om voor iedere megawatt aan elektriciteit uit groene energiebronnen een Garantie van Oorsprong (GvO) in te leveren. Dit is een certificaat waarmee energieleveranciers kunnen bewijzen dat hun groene energie op een duurzame manier is opgewekt. Het toont aan dat jouw energie echt is opgewekt uit zonne-energie, windenergie, waterkracht of biomassa. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is de organisatie die dit jaarlijks controleert.

Hoeveel energie is groene energie in Nederland?

Goed nieuws! De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen is in 2022, vergeleken met een jaar eerder, met 20% gestegen. Hernieuwbare bronnen zijn bronnen die nooit opraken en automatisch weer worden aangevuld. De elektriciteitsproductie uit fossiele bronnen daalde met 11%. In 2022 kwam 40% van de totale elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen. Vorig jaar was dit 33%. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Hoe kan ik zelf het aandeel duurzame energie groter maken?

Steeds meer mensen bekijken het stroometiket om energieleveranciers te vergelijken op duurzame energie. Wil jij jouw steentje bijdragen en ons helpen het aandeel duurzame energie nóg groter te maken? Word dan energiemaker door zonnepanelen op je dak te plaatsen. Grote kans dat jouw dak daarvoor geschikt is. Naast dat je met jouw zonnepanelen bespaart op jouw energierekening, lever je ook een bijdrage aan een beter milieu. 

Draag nu jouw steentje bij en vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan voor eigen zonnepanelen met een van onze specialisten.

Voordelige energietarieven onder het prijsplafond

Kies voor duurzaam en word ook energiemaker! Stel zelf je energiepakket samen en meld je aan. Daarna hoef je niets te doen, want wij regelen de rest.

Bereken je energietarief Bereken je energietarief
Geschreven door
Mariël
Mariël Content Marketeer