markus winkler  m5JqBg1AMg unsplash 1

Gemiddeld stroomverbruik per jaar

Gemiddeld stroomverbruik per jaar: verbruik jij veel of weinig elektriciteit?

Het stroomverbruik per jaar verschilt per huishouden. Je verbruik hangt namelijk sterk af van het type huis waarin je woont en het aantal bewoners. Steeds meer Nederlanders worden zich bewust van hun stroomverbruik, maar hebben geen idee hoe dat verbruik in verhouding staat tot het gemiddelde van een gezin. Gebruiken jullie thuis relatief veel of juist weinig stroom en gas? Om te weten of je verbruik binnen de perken blijft, heb je meer cijfers nodig dan alleen die op jouw eindafrekening. Daarom geven we je graag wat meer informatie over het gemiddeld stroomverbruik van een gezin per jaar.

Type woning en energieverbruik

Het stroomverbruik verschilt per type woning. Hierin maken we onderscheid in de grootte van een woning: Kleiner dan 100 m², middelgroot van 100 m² tot 150 m² en groter dan 150 m². Daarnaast wordt er gekeken naar hoe oud een woning is. Woningen die voor 1992 gebouwd zijn vallen bij onderstaande cijfers onder de categorie 'oud'. Woningen die na 1992 gebouwd zijn, vallen onder de categorie 'nieuw'. 

Gemiddeld stroomverbruik 1 persoons huishouden

Laten we beginnen met het gemiddeld stroomverbruik van een eenpersoonshuishouden. Daarbij maken we onderscheid tussen verschillende type woningen. Zo is volgens Milieu Centraal het gemiddelde stroomverbruik per jaar in een nieuw appartement kleiner dan 100 m² ongeveer 1610 kilowattuur (kWh) per jaar. In een ouder klein appartement is dat 1550 kWh per jaar. In een oude kleine hoekwoning, tussenwoning of een twee onder één kap is dat ongeveer 2000 kWh. En in een middelgrote woning is dat 2000 kWh. De gemiddelden kunnen dus behoorlijk uiteen lopen.

Gemiddeld stroomverbruik 2 persoons huishouden

Het gemiddeld verbruik voor 2 personen ligt natuurlijk ietsje hoger, maar ook hier spelen meerdere factoren mee. In een oud appartement kleiner dan 100  verbruiken 2 personen jaarlijks gemiddeld 2220 kWh. In een oude kleine woning is het verbruik iets meer, namelijk 2780 kWh per jaar. Huishoudens in een oude middelgrote woning verbruiken ongeveer 3190 kWh, daar waar een nieuwe middelgrote woning 3260 kWh verbruikt. In een oude grote woning is dat 3860 kWh en in een oude grote vrijstaande woning 4450 kWh.

Gemiddeld stroomverbruik 4 persoons huishouden

Bij een 4 persoons huishouden ligt het gemiddelde stroomverbruik op ongeveer 3930 kWh per jaar. Het Centraal bureau CBS heeft het aantal kilowattuur hierbij niet opgesplitst voor de verschillende woontypen. Maar het geeft in ieder geval een richtlijn. Goed nieuws is ook dat het gemiddelde stroomverbruik voor alle huishoudens al jaren aan een stuk daalt. En de verwachting is dat dit alleen nog maar meer zal dalen. Niet omdat we minder apparaten gaan gebruiken. Maar omdat deze apparaten steeds energiezuiniger zijn.

Hoeveel betaalt een gemiddeld huishouden aan stroom?

Een huishouden betaalde in 2018 gemiddeld € 450 euro aan stroom. In 2019 was dat ongeveer € 567 euro. Dat komt dus niet omdat het gemiddelde verbruik stijgt, maar de prijzen voor stroom doen dat over het algemeen wel. Naast elektriciteit staat er op de energierekening natuurlijk ook nog vaak gas vermeld. Gas is duurder dan stroom. Voor aardgas betaalden we in 2018 gemiddeld € 1.049 euro en in 2019 € 1.216 euro. De gemiddelde jaarlijkse energierekening bedroeg dus zo’n € 1.599 euro.

Inzicht in je energieverbruik

In Mijn Pure Energie kun je per maand, per week en zelfs per uur zien hoeveel energie je verbruikt. Als je regelmatig jouw energieverbruik controleert, dan kom je later ook niet voor onverwachte kosten te staan. Steeds meer klanten houden het energieverbruik zo zelf in de gaten. Zo kun je precies zien waarop je kunt besparen. Natuurlijk staan onze energieadviseurs ook voor je klaar. We maken graag vrijblijvend een tussentijdse berekening voor je. Zo kun je controleren of je voorschotbedrag past bij je daadwerkelijke verbruik. Bovendien kun je met onze Pure Energie Meter en bijbehorende app jaarlijks 10% besparen op je energierekening. Deze Pure Energie Meter is beschikbaar voor nieuwe klanten. Vraag hem vandaag nog aan en start met je eigen bespaarplan. 

Pure Energie Meter bestellen