• Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
  • Altijd scherpe energietarieven
  • 100% Groene stroom uit Nederland

Gemiddeld stroomverbruik per jaar

Energieverbruik huishouden

Het gemiddeld stroomverbruik per jaar verschilt per huishouden. Steeds meer huishoudens worden zich bewust van hun jaarlijkse stroomverbruik, maar hebben geen idee hoe dat verbruik in verhouding staat met een gemiddelde stroomverbruik in ons land. Een huishouden in Nederland verbruikt jaarlijks gemiddeld 1.110 m3 gas en 2.640 kWh stroom. Hoeveel je hiervoor betaalt, hangt af van je energiecontract.Bron: NIBUD 2023 kosten van energie en waterBekijk hier de cijfers

Gemiddeld energieverbruik gezin

Je gemiddelde stroomverbruik per gezin hangt sterk af van het type huis waarin je woont en het aantal bewoners. Het gemiddelde van 2.640 kWh per huishouden zegt voor de meeste huishoudens dus niet zoveel: het maakt nogal een verschil of je alleen in een klein en nieuw appartement woont of met een groot gezin in een oud vrijstaand huis. Er wordt dus vooral gekeken naar hoe oud en hoe groot een woning is.

Gemiddeld energieverbruik per jaar

Het gemiddelde energieverbruik per jaar verschilt per huishouden en is afhankelijk van verschillende factoren. Hoeveel een huishouden voor stroom moet betalen is afhankelijk van het energiecontract. Heb je in het voorjaar van 2023 een vast energiecontract afgesloten, dan betaal je gemiddeld meer voor energie dan wanneer je in maart 2024 een vast energiecontract hebt afgesloten. Dit komt doordat de energieprijzen een jaar geleden nog een stuk hoger waren.

Gemiddelde energiekosten per jaar

Personen huishouden
1
2
3
4
5 of meer
Gemiddeld per huishouden
Energieverbruik per jaar
1.750 kWh
2.700 kWh
3.250 kWh
3.790 kWh
4.150 kWh
2.640 kWh
Kosten per jaar (mei 2024)
€ 455
€ 702
€ 845
€ 975
€ 1.079
€ 686

Ga voor 100% groene stroom

Kies je voor stroom van Pure Energie, dan kies je voor 100% groene stroom uit Nederlandse wind en zon. Samen maken we Nederland steeds een stukje duurzamer. Help jij mee?

Bereken termijnbedrag Bereken termijnbedrag

Gemiddeld stroomverbruik per jaar 1 persoon

Laten we beginnen met het gemiddelde stroomverbruik van een 1-persoons huishouden. Daarbij maken we onderscheid tussen verschillende type woningen. Wij gaan bij het maken van een berekening voor een 1 persoons huishouden in een appartement uit van een gemiddeld stroomverbruik van 900 kWh per jaar. Daar komt het gemiddelde gasverbruik per jaar dus nog bij. Voor een 1 persoons huishouden in een hoekwoning of een tussenwoning ligt het jaarlijkse stroomverbruik tussen de 1.200 en 1.500 kWh. In een vrijstaande woning loopt dit al op tot 2.100 kWh per jaar. Het gemiddelde stroomverbruik voor een 1 persoons huishouden per jaar kan dus erg verschillen.

Gemiddeld stroomverbruik per jaar 2 personen

Het gemiddeld stroomverbruik voor 2 personen ligt natuurlijk ietsje hoger, maar ook hier spelen meerdere factoren mee. In een appartement verbruiken 2 personen jaarlijks gemiddeld 1.300 kWh. In een tussenwoning of hoekwoning is het verbruik iets meer, namelijk tussen de 1.600 en 1.900 kWh per jaar. In een vrijstaande woning verbruikt een 2 persoons huishouden jaarlijks gemiddeld 2.500 kWh. Maar ook het stroomverbruik van een 2 persoons huishouden geldt: in een oude woning verbruik je meer stroom dan in een nieuwe woning.

Gemiddeld stroomverbruik per jaar 4 personen

Bij een 4 persoons huishouden ligt het gemiddelde stroomverbruik in een appartement op ongeveer 2.100 kWh per jaar. Voor een 4 persoons huishouden in een tussenwoning of een hoekwoning ligt dit verbruik al rond de 2.500 kWh per jaar en in een vrijstaande woning loopt dit al op tot 3.300 kWh per jaar.

Gemiddeld stroomverbruik per dag

Wanneer we kijken naar het stroomverbruik per jaar, wil je ook weten wat het gemiddelde stroomverbruik per dag in Nederland is. Per dag verschilt het stroomverbruik per huishouden logischerwijs enorm. Dit heeft te maken met verschillende factoren. Ga je op vakantie? Werk je vanuit thuis? Ben je met veel personen in huis? Al deze factoren hebben invloed op het dagelijkse stroomverbruik. In Nederland ligt het gemiddelde stroomverbruik per dag voor een huishouden op zo'n 7,2 kWh. 

Inzicht in je energieverbruik

In Mijn Pure Energie of de Pure Energie App kun je per maand, per week en zelfs per uur zien hoeveel energie je verbruikt. Als je regelmatig jouw energieverbruik controleert, dan kom je later ook niet voor onverwachte kosten te staan. Steeds meer klanten houden het energieverbruik zo zelf in de gaten. Zo kun je precies zien waarop je kunt besparen.

Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer