Gemiddeld stroomverbruik per jaar

Header gemiddeld stroomverbruik

Het gemiddeld stroomverbruik per jaar verschilt per huishouden. Steeds meer huishoudens worden zich bewust van hun jaarlijkse stroomverbruik, maar hebben geen idee hoe dat verbruik in verhouding staat met een gemiddelde stroomverbruik in ons land. Een huishouden in Nederland verbruikt jaarlijks gemiddeld 1.200 m3 gas en 2.500 kWh stroom. Hoeveel je hiervoor betaalt, hangt af van je energiecontract.*

Gemiddeld energieverbruik verschilt

Je gemiddelde stroomverbruik hangt sterk af van het type huis waarin je woont en het aantal bewoners. Het gemiddelde van 2.500 kWh per huishouden zegt voor de meeste huishoudens dus niet zoveel: het maakt nogal een verschil of je alleen in een klein en nieuw appartement woont of met een groot gezin in een oud vrijstaand huis. Er wordt dus vooral gekeken naar hoe oud en hoe groot een woning is.

Gemiddeld stroomverbruik per dag

Wanneer we kijken naar het stroomverbruik per jaar, wil je ook weten wat het gemiddelde stroomverbruik per dag in Nederland is. Per dag verschilt het stroomverbruik per huishouden logischerwijs enorm. Dit heeft te maken met verschillende factoren. Ga je op vakantie? Werk je vanuit thuis? Ben je met veel personen in huis? Al deze factoren hebben invloed op het dagelijkse stroomverbruik. In Nederland ligt het gemiddelde stroomverbruik per dag voor een huishouden op zo'n 7,4 kWh.

Stroomkosten gemiddeld huishouden

De stroomprijs is het afgelopen jaar flink gestegen, waardoor de prijs per 1 kWh per huishouden op dit moment erg verschilt. Heb je in de zomer van 2022 een nieuw (variabel) energiecontract afgesloten, dan betaal je voor een gemiddeld stroomverbruik van 2.500 kWh per jaar ongeveer € 2.080,-. Als je op dit moment nog een vast energiecontract hebt die inging voor de zomer van 2021, dan betaal je gemiddeld € 270,- per jaar. Daar gaat dit jaar dan nog de Vermindering Energiebelasting vanaf. Deze is voor het jaar 2022 vastgesteld op € 825,-.

Genoemde bedragen zijn inclusief 21% btw, maar exclusief ODE, Energiebelasting, Vaste Leveringskosten en Netbeheerkosten. In een ander artikel leggen we je uit hoe een energierekening is opgebouwd.

Gemiddeld stroomverbruik 1 persoon

Laten we beginnen met het gemiddeld stroomverbruik van een 1 persoons huishouden. Daarbij maken we onderscheid tussen verschillende type woningen. Wij gaan bij het maken van een berekening voor een 1 persoons huishouden in een appartement uit van een gemiddeld stroomverbruik van 900 kWh per jaar. Daar komt het gemiddelde gasverbruik per jaar dus nog bij. Voor een 1 persoons huishouden in een hoekwoning of een tussenwoning ligt het stroomverbruik tussen de 1.200 en 1.500 kWh. In een vrijstaande woning loopt dit al op tot 2.100 kWh per jaar. Het gemiddelde stroomverbruik voor een 1 persoons huishouden kan dus erg verschillen.

Gemiddeld stroomverbruik 2 personen

Het gemiddeld stroomverbruik voor 2 personen ligt natuurlijk ietsje hoger, maar ook hier spelen meerdere factoren mee. In een appartement verbruiken 2 personen jaarlijks gemiddeld 1.300 kWh. In een tussenwoning of hoekwoning is het verbruik iets meer, namelijk tussen de 1.600 en 1.900 kWh per jaar. In een vrijstaande woning verbruikt een 2 persoons huishouden jaarlijks gemiddeld 2.500 kWh. Maar ook het stroomverbruik van een 2 persoons huishouden geldt: in een oude woning verbruik je meer stroom dan in een nieuwe woning.

Gemiddeld stroomverbruik 4 personen

Bij een 4 persoons huishouden ligt het gemiddelde stroomverbruik in een appartement op ongeveer 2.100 kWh per jaar. Voor een 4 persoons huishouden in een tussenwoning of een hoekwoning ligt dit verbruik al rond de 2.500 kWh per jaar en in een vrijstaande woning loopt dit al op tot 3.300 kWh per jaar.

Gemiddeld stroomverbruik daalt

Het gemiddelde stroomverbruik per huishouden daalt al een aantal jaren en de verwachting is dat dit nog meer zal dalen. Niet omdat we minder apparaten gaan gebruiken, maar omdat onze woningen en apparaten steeds energiezuiniger zijn. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen en goede isolatie. Bovendien zijn steeds meer huishoudens zich vanwege de hoge stroomprijzen bewust van hun energieverbruik. In 2021 daalde het stroomverbruik per jaar met zo’n 15% ten opzichte van het jaar ervoor.

Eenvoudig energie besparen

Door de hoge energieprijzen worden steeds meer Nederlanders zich bewust van hun jaarlijkse stroomverbruik. Met kleine aanpassingen kun je al snel flink besparen op je energierekening. Laat bijvoorbeeld geen lampen onnodig aanstaan, haal opladers uit het stopcontact en hang je was buiten te drogen. De kans is groot dat ook jij energieslurpers in huis hebt. Dat zijn apparaten die veel stroom verbruiken zonder dat je het doorhebt. Ga aan de slag met onze bespaartips en bekijk hoe jij stroom kunt besparen.

Inzicht in je energieverbruik

In Mijn Pure Energie of de Pure Energie App kun je per maand, per week en zelfs per uur zien hoeveel energie je verbruikt. Als je regelmatig jouw energieverbruik controleert, dan kom je later ook niet voor onverwachte kosten te staan. Steeds meer klanten houden het energieverbruik zo zelf in de gaten. Zo kun je precies zien waarop je kunt besparen.

* Het gemiddelde verbruik in 2022 volgens prognose van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) voor woningen met aardgasaansluiting.

Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer