Header Zonnepanelen in Oldenzaal

Btw op zonnepanelen terugvragen

Zelf energie opwekken

Heb jij zonnepanelen geplaatst of wil je zonnepanelen aanschaffen? Goed nieuws! Als particulier ben je in principe ondernemer voor de btw, mits je energie teruglevert aan het net. Je kunt dan de betaalde btw op gekochte zonnepanelen en de montage terugvragen, maar wat houdt dit eigenlijk in? De btw-teruggave bij het opwekken van zonne-energie vraagt om specifieke uitleg. 

Teruggave van btw bij zonnepanelen, hoe werkt dat?

In principe kan iedereen de btw op zonnepanelen terugvragen. Als jij zonnepanelen op je dak plaatst, word je eigenlijk een klein energiebedrijf. Je bent ondernemer voor de btw als je met enige regelmaat diensten levert waar je een vergoeding voor krijgt, zoals terugleveren. Met zonnepanelen wek je eigen energie op. Het kan zijn dat deze energie een aanvulling is op je totale energieverbruik, maar het komt vaak voor dat zonnepanelen meer energie opwekken dan nodig. Deze te veel opgewekte energie lever je terug aan het energienet. Het terugleveren van energie noemen we salderen. Hiermee verkoop je in principe energie en dat maakt je een ondernemer. Je mag daarom de btw over de aanschaf van je zonnepanelen terugvragen.

Wat betekent dit voor jou?

Als energiemaker betaal je niet de btw op de aanschaf en de montage van zonnepanelen. Deze kun je terugvragen in het jaar van aanschaf. Ook de btw kosten voor de aanvraag btw teruggave kan je terugvragen. Er dient ook een laag bedrag aan btw over de opgewekte energie betaald te worden. Dit is slechts een fractie van de terug te vragen btw.

3 uitzonderingen

Er zijn 3 situaties waarbij er extra goed moet worden gekeken naar de btw teruggave. Er bestaat een kans dat de btw niet teruggevraagd kan worden. Indien het antwoord op 1 of meer van onderstaande vragen 'ja' is, dan is er sprake van een uitzondering. Onze adviseurs kijken dan graag samen met jou naar de mogelijkheden, zodat je zeker weet dat de btw teruggave goed verloopt. 

1. Heb je al eerder btw op zonnepanelen teruggevraagd of is de KOR al van toepassing?
2. Ben je al ondernemer of wil je binnen nu en 3 jaar ondernemer worden?
3. Is de btw op de factuur €2.500 euro of meer?

Het is ook mogelijk om de btw terug te vragen op naam van je partner. Dit kan onder de voorwaarde dat het energiecontract ook op naam van je partner staat. Is dit niet het geval? Dan passen wij dit kosteloos voor je aan.

Btw teruggave regelen? Wij regelen het!

Ondanks dat de wetgeving over de btw op zonnepanelen in de toekomst kan veranderen, blijft het de moeite waard. Bij een gemiddelde zonnepanelen-installatie (10 zonnepanelen) levert dit al snel €700 tot €900 euro op. Vind je het lastig om zelf de btw op zonnepanelen terug te vragen? Als je bij Pure Energie zonnepanelen aanschaft, kun je gratis gebruik maken van onze btw-teruggave service. Dit houdt in dat wij de administratie voor de btw-teruggave en de ontheffing zodat je vrijgesteld bent van omzetbelasting voor je regelen. Belasting terugvragen over jouw zonnepanelen is op die manier heel eenvoudig. Vraag hier een offerte aan of plan een adviesgesprek met een van onze specialisten. 

Vraag een offerte aan