Btw op zonnepanelen terugvragen

Wij zijn energiemakers

Btw op zonnepanelen terugvragen

De investering in zonnepanelen is aanzienlijk. Daarbij is het mooi meegenomen dat je de btw, die je hebt betaald bij de zonnepanelen, kunt terugvragen. Er zijn ook mogelijkheden met betrekking tot salderen als het aankomt op extra besparen met je zonnepanelen. Deze twee zaken staan niet geheel los van elkaar. De btw-teruggave bij het opwekken van zonne-energie verdient specifieke aandacht.

Teruggave van btw bij zonnepanelen, hoe werkt dat?

Over het algemeen geldt dat je alleen als ondernemer btw kunt terugvragen. De btw-teruggave bij zonnepanelen is echter voor iedereen weggelegd. Iedereen die gebruik maakt van zijn of haar eigen zonnepanelen kan zich namelijk aanmerken als ondernemer. Tenminste, als je daarvoor kiest.
Door gebruik te maken van zonnepanelen wek je je eigen energie op. Het kan zijn dat dit een aanvulling is op je totale energieverbruik. Maar het komt regelmatig voor dat zonnepanelen meer energie opwekken dan verbruikt wordt. Deze teveel opgewekte energie wordt terug gestuurd naar je energieprovider. In principe verkoop je daarmee energie en dat maakt je een ondernemer.

De voor- en nadelen van btw-teruggave bij zonnepanelen

Wettelijk gezien kan de overheid mensen die gebruik maken van zonnepanelen zien als ondernemers. In de praktijk betekent dit een voor- en een nadeel.

Het nadeel is dat er btw geheven kan worden over opbrengsten die je verkrijgt van de te veel opgewekte energie.

Nu valt dit nadeel in de praktijk wel weer mee. Als je jaarlijks niet meer dan € 1.345,- zou moeten afdragen, kun je ontheffing krijgen. Dit is voor de gemiddelde particuliere gebruiker van zonnepanelen ideaal, omdat ze niet in de buurt komen van bovenstaand bedrag. Pas wel op als je zzp’er bent. Aangezien andere btw plichten ertoe kunnen leiden dat je wel tot dit bedrag komt.

Let er wel op dat de wetgeving over de btw op zonnepanelen in de toekomst kan veranderen. Toch kan het zeker de moeite waard zijn. Bij een gemiddelde zonnepanelen-installatie kan het al gauw om zo’n € 700 tot € 900 euro gaan. Je kunt de benodigde administratie zelf uitvoeren. Vind je dit lastig? Dan kun je dit ook laten invullen. Als je zonnepanelen bij Pure Energie aanschaft, krijg je er gratis btw-service bij. Dit houdt in dat wij de administratie voor de btw-teruggave voor jou regelen.