• Zonnepanelen van A-kwaliteit
  • Installatie door gecertificeerde installateurs
  • Altijd met 25 jaar vermogensgarantie

Btw teruggave zonnepanelen

Zelf energie opwekken

Ben je van plan om zonnepanelen te kopen of heb je kort geleden zonnepanelen op je dak geplaatst? Dan heb je vast eens gehoord van de btw teruggave voor zonnepanelen. Je kunt na het aanschaffen van zonnepanelen de btw op de gekochte zonnepanelen en de montage terugvragen, maar wat houdt dit eigenlijk in?

Header Teruggaveservice Pure Energie

Btw op zonnepanelen 2023

Vanaf 1 januari 2023 heeft het kabinet de btw op zonnepanelen afgeschaft. Dit houdt in dat de btw op zonnepanelen omlaag is gegaan van 21% naar 0%. Door de btw op zonnepanelen af te schaffen, hoef je bij de aankoop van zonnepanelen de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Het kabinet hoopt hiermee huishoudens te stimuleren om zonnepanelen te plaatsen. Het afschaffen van de btw op zonnepanelen is onderdeel van het Belastingplan 2023.

Waarom btw teruggave zonnepanelen regelen?

In principe kan je ook zelfde btw op zonnepanelen terugvragen. Als jij zonnepanelen op je dak plaatst, dan ziet de Belastingdienst jouw huis als een klein energiebedrijf. Je bent ondernemer voor de btw als je met enige regelmaat diensten levert waar je een vergoeding voor krijgt, zoals de terugleververgoeding. Met zonnepanelen wek je zelf zonne-energie op. De zelf opgewekte stroom kun je salderen en/of terugleveren. Hiermee 'verkoop' je in principe je eigen energie aan het net. Daarom mag je de btw over de aanschaf van je zonnepanelen terugvragen.

Zonnepanelen btw terugvragen

Als energiemaker kun je de btw op de aanschaf én de montage van zonnepanelen terugvragen. Deze btw bedraagt 21%. Je kunt de betaalde btw terugvragen tot maximaal 6 maanden na afloop van het jaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft. Koop je dit jaar nog zonnepanelen, dan is de deadline voor de btw teruggave van zonnepanelen dus 1 juli 2023.

Wat heb je nodig? 

Je hebt een aantal dingen nodig als je de btw teruggave van zonnepanelen gaat regelen. Allereerst heb je een factuur van de levering en installatie van zonnepanelen nodig. Deze factuur moet op jouw naam staan. Verder heb je nog de overeenkomst met de energieleverancier voor de levering van de elektriciteit en het totale opwekvermogen van jouw zonnepanelen nodig. Dit laatste staat vermeldt in de offerte of in de overeenkomst met de leverancier. 

Offerte zonnepanelen

Door de salderingsregeling en het afschaffen van de btw op zonnepanelen is het plaatsen van zonnepanelen extra interessant. Benieuwd hoeveel jij op je energierekening kunt besparen met zonnepanelen op je dak?

Offerte aanvragen Offerte aanvragen
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer