- 100% groene stroom uit Nederland
- Meer dan 25 jaar ervaring in duurzaamheid
- Persoonlijk advies van onze specialisten
CSRD: verplichte duurzaamheidsrapportage
Corporate Sustainability Reporting DirectiveWat is de impact van jouw bedrijf op het milieu en de samenleving? Hoe verwerk je duurzaamheid in je bedrijfsstrategie en welke stappen neem je om deze doelen te bereiken? Zo maar een paar vragen die je als bedrijf moet beantwoorden in een verplichte duurzaamheidsrapportage. Dit is vastgelegd in een nieuwe Europese richtlijn: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). In deze blog lees je alles over deze richtlijn en wat dit voor jouw bedrijf betekent.
CSRD betekenis
Maar wat is CSRD nu precies? De CSRD richtlijn is een nieuwe Europese regel die bedrijven verplicht om te rapporteren hoe hun activiteiten invloed hebben op mensen en het milieu. Zaken als CO2-uitstoot, sociaal kapitaal, biodiversiteit en mensenrechtenschendingen. Sinds 2024 moeten grote bedrijven hierover rapporteren. Het doel van de richtlijn is om duidelijker en beter te laten zien hoe bedrijven omgaan met duurzaamheid. Deze richtlijn is een uitbreiding van de bestaande Non-Financial Reporting Directive (NFRD). Voor niet-beursgenoteerde mkb-bedrijven wordt gekeken naar een lichtere variant van de CSRD die beter uitvoerbaar is.
Voor wie geldt de CSRD?
De CSRD geldt sinds 1 januari 2024 voor grote bedrijven. Volgens de wet is een bedrijf groot als het voldoet aan minimaal twee van onderstaande voorwaarden:
- Meer dan 250 medewerkers (gemiddeld over een jaar)
- De omzet is hoger dan €50 miljoen per jaar
- Meer dan 25 miljoen euro op de balans
Voor beursgenoteerde mkb-bedrijven geldt de CSRD vanaf 1 januari 2026.
CSRD voor mkb'ers: bereid je nu alvast voor
Als mkb'er hoef je geen duurzaamheidsrapportage te maken, maar grote bedrijven kunnen wel vragen stellen over jouw producten. Ze willen weten hoe en door wie je producten gemaakt worden, en of dat eerlijk en verantwoord gebeurt. Grote bedrijven letten streng op hun leveranciers, omdat ze zelf aan richtlijnen moeten voldoen. Zorg dus dat je de vragen van je klanten kunt beantwoorden. Anders kiezen ze misschien voor een concurrent die dat wel kan.
Heb je een rustig moment of ben je bezig met de administratie? Breng dan in kaart hoe jouw keten in elkaar zit. Waar komen je producten vandaan? Welke materialen gebruik je en hoe duurzaam zijn die? Breng ook de vragen in kaart die jij zelf niet kunt beantwoorden en betrek hier andere partijen in de keten bij, zoals jouw leveranciers of importeurs. Een handige tool die je hierbij kan helpen is de ‘MVO risico checker’. Daarmee kun je ontdekken welke risico’s voorkomen in jouw keten én welke maatregelen je daartegen kunt treffen.
CSRD rapportage
Hoe ziet een CSRD rapportage eruit? Dit wordt bepaald door de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Dankzij deze standaarden weten bedrijven precies welke duurzaamheidsinformatie in hun rapport moet staan, zoals gegevens over vervuiling en werknemers. De ESRS zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde manier rapporteert, waardoor het eenvoudiger wordt om rapporten van verschillende bedrijven te vergelijken.
Onderwerpen duurzaamheidsrapportage
Volgens de ESRS moet er gerapporteerd worden over de volgende duurzaamheidsonderwerpen:
- Milieu: klimaatverandering, vervuiling, water en mariene bronnen, biodiversiteit, materiaalgebruik en circulaire economie
- Sociaal: eigen werknemers, arbeiders in de keten, invloed op gemeenschappen, klanten en eindgebruikers
- Governance: governance, risicomanagement en interne beheersing, bedrijfsvoering
Veelgestelde vragen over CSRD
Het doel van de CSRD is om meer duidelijkheid te geven over de duurzaamheidsinspanningen van bedrijven en organisaties, en om de kwaliteit van duurzaamheidsinformatie te verbeteren. Hierdoor kunnen consumenten en klanten bedrijven beter vergelijken op hun inzet voor duurzaamheid.
De CSRD is de naam van de wetgeving, terwijl de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) richtlijnen geven voor hoe bedrijven volgens deze wet moeten rapporteren.
Als je niet aan de CSRD-eisen voldoet, kun je te maken krijgen met juridische en reputatierisico's. Bedrijven die niet op tijd en nauwkeurig rapporteren, kunnen boetes en sancties krijgen van toezichthouders. Daarnaast kunnen investeerders, klanten en andere belanghebbenden negatief reageren. Dit kan leiden tot een verlies van vertrouwen en een daling van de aandelenkoers. Bovendien kan het moeilijker worden om financiering te verkrijgen en kunnen er problemen ontstaan bij het aangaan van nieuwe zakelijke relaties.
De CSRD is onderdeel van de bredere Europese duurzaamheidsregelgeving, de Green Deal.
De CSRD geldt sinds 1 januari 2024 voor bedrijven die nu onder de non-financial reporting directive (NFRD) vallen. Sinds 2025 geldt de CSRD ook voor grote bedrijven die nu niet onder de NFRD vallen. Voor beursgenoteerde mkb-bedrijven geldt de CSRD vanaf 1 januari 2026.
Het voldoen aan de CSRD biedt veel voordelen voor mkb'ers. Het kan helpen om makkelijker kapitaal aan te trekken, omdat investeerders graag zien dat bedrijven transparant zijn over hun duurzaamheidspraktijken en ESG-doelen. Een goede duurzaamheidsrapportage kan ook de reputatie van een bedrijf verbeteren en de relaties met klanten en leveranciers versterken. Daarnaast helpt de CSRD bedrijven om hun duurzaamheidsrisico's en -kansen beter te begrijpen en te beheren, wat kan leiden tot efficiëntere bedrijfsvoering en kostenbesparingen. Het stelt bedrijven ook in staat om beter in te spelen op veranderende wet- en regelgeving en marktverwachtingen.
Ondanks de voordelen zijn er ook uitdagingen bij de invoering van de CSRD. Mkb'ers hebben vaak beperkte middelen en kennis op het gebied van duurzaamheid en rapportage. Het opzetten van de benodigde systemen en processen kan veel tijd en geld kosten. Daarnaast kan het verzamelen van betrouwbare en consistente ESG-gegevens lastig zijn, vooral voor bedrijven met complexe toeleveringsketens.
CSRD: wat kun je nu al doen?
Identificeer alvast relevante duurzaamheidsinformatie binnen je bedrijf. Dat betekent niet alleen het verzamelen van deze gegevens, maar ook het evalueren van bestaande rapportageprocessen en -systemen. Wil je nog duurzamer bezig zijn? Kies dan voor onze zakelijke energie. We leveren 100% groene stroom uit Nederland aan bedrijven zoals die van jou. Benieuwd wat we nog meer voor je kunnen betekenen? Vraag nu een gratis adviesgesprek aan!