• 100% groene stroom uit Nederland
  • Meer dan 25 jaar ervaring in duurzaamheid
  • Persoonlijk advies van onze specialisten

Energiebesparingsplicht

Dit betekent het voor jouw bedrijf

Nederland wil voor 2030 55% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. Bedrijven krijgen daarom met steeds meer maatregelen te maken. De energiebesparingsplicht is daar een van. De energiebesparingsplicht verplicht bedrijven om alle energiebesparende maatregelen te nemen die je binnen vijf jaar terugverdient en hierover te rapporteren. Deze rapportage wordt voor de meeste bedrijven gecontroleerd door de gemeente. We gaan dieper in op wat de energiebesparingsplicht inhoudt en wat dit voor jouw bedrijf betekent. 

Energiebesparingsplicht in het kort

De energiebesparingsplicht is van toepassing op bedrijven die jaarlijks minimaal 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruiken. Deze bedrijven zijn verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Sinds 2023 moet dit ook over maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder die geen energie besparen, maar wel CO2-uitstoot verminderen. Energiebesparing geldt voor alle aspecten van het bedrijf, inclusief gebouwen, faciliteiten en bedrijfsprocessen. Als bedrijf met energiebesparingsplicht moet je elke vier jaar rapporteren welke energiebesparende maatregelen je treft. Dit heet ook wel de informatieplicht energiebesparing.

Energiebesparende maatregelen nemen

Geldt de energiebesparingsplicht voor jouw bedrijf? Dan kun je sommige maatregelen zelf uitvoeren, terwijl je voor andere hulp zult moeten inschakelen. 

Zelf maatregelen nemen

Met een paar relatief eenvoudige ingrepen kun je direct besparen op je energieverbruik.

  • Plaats tijdschakelaars: installeer tijdschakelaars op je verlichting en ventilatie- en verwarmingssystemen. Zo voorkom je onnodig verwarmen of koelen buiten werktijden en zorg je ervoor dat lampen niet branden als er niemand aanwezig is. Tijdschakelaars kun je ook gebruiken voor andere apparaten, zoals kopieermachines en printers. Zelfs in ruststand verbruiken sommige apparaten energie.
  • Bespaar op verlichting: vervang je verlichting door energiezuinige ledlampen. Ledlampen gaan langer mee en verbruiken vijf keer minder stroom dan halogeenlampen. Plaats bewegingssensoren zodat ruimtes die niet gebruikt worden, niet onnodig verlicht zijn.
  • Voorkom tocht: heb je een pand waar veel in- en uitgelopen wordt door bezoekers of medewerkers? Installeer deurdrangers op buitendeuren, zodat deze na gebruik automatisch sluiten.

Maatregelen laten uitvoeren

Voor complexe of specialistische energiebesparingsmaatregelen heb je vakmensen nodig.

  • Bedrijfspand isoleren: als je bedrijfspand niet goed geïsoleerd is, gaat veel warmte of kou verloren via de muren. Laat daarom je spouwmuur isoleren. Goede isolatie van je warmwaterleidingen helpt ook om warmteverlies te verminderen.
  • Vervang dubbel glas: vervang enkel of dubbel glas door hoogrendementsglas. Als je kozijnen ook aan vervanging toe zijn, kies dan voor HR+++ glas. Dit driedubbele glas biedt de beste isolatie, maar past niet in kozijnen voor dubbel glas. Als je kozijnen nog in goede staat zijn, kun je kiezen voor HR++ glas. Dit isoleert veel beter dan normaal dubbel glas en kan in je bestaande kozijnen worden geplaatst.

Rapporteren over de energiebesparingsplicht

Een handig hulpmiddel voor het rapporteren van energiebesparende maatregelen is de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML). De EML maakt het op een makkelijke en praktische manier mogelijk om te voldoen aan de energiebesparingsplicht. Deze lijst is onderverdeeld in categorieën zoals gebouwen, faciliteiten en processen, en is ook beschikbaar in een databank. De EML biedt verschillende voordelen. Je kunt eenvoudig zoeken op het type energieverbruik, zoals verwarming, ventilatie of binnen- en buitenverlichting. Voor elk type energieverbruik geeft de lijst meerdere concrete maatregelen om energie te besparen. Daarnaast dient de EML als rapportagetool, waarbij elke maatregel een eigen code heeft.

Energiebesparingsplicht: subsidies en financiering

Om energie te besparen en klimaatverandering tegen te gaan, zijn er verschillende subsidies beschikbaar. We sommen de belangrijkste voor je op:

  • Energie-investeringsaftrek (EIA): investeer je in energiezuinige technieken en duurzame energie? Met deze regeling kun je 40% van de investeringskosten van de energiebesparende maatregelen aftrekken van je winst. Bekijk alle voorwaarden op de website van de belastingdienst.
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): met de KIA kun je investeringen in bedrijfsmiddelen gedeeltelijk aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Dit is handig als je bijvoorbeeld LED-verlichting aanschaft. De KIA is stapelbaar met de EIA. Bekijk alle voorwaarden op de website van de belastingdienst. 
  • Regeling groenprojecten: Via de regeling Groenprojecten kun je bij je bank of beleggingsinstelling een groenverklaring aanvragen. Met deze verklaring krijg je een lening tegen een lagere rente dan de marktrente. Bekijk alle voorwaarden op de website van de RVO.
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA): de MIA biedt fiscale voordelen voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Hiermee kun je de fiscale winst verlagen. Bekijk alle voorwaarden op de website van de RVO.
100% groene stroom uit Nederland

Groene stroom voor bedrijven

Kiezen voor zakelijke energie van Pure Energie is de eerste stap naar een energieneutraal bedrijf. Met al meer dan 25 jaar ervaring in duurzame energie hebben we alle kennis in huis om jou als ondernemer te ontzorgen en te helpen bij het verduurzamen van jouw onderneming. Kies je zakelijk energiecontract en stap nu over op zakelijke energie voor het mkb.

Bereken je termijnbedrag Bereken je termijnbedrag