Bedrijven en instellingen die jaarlijks meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m³ aardgas verbruiken, zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Het gaat hierbij specifiek om energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Daarop zit het Activiteitenbesluit milieubeheer toe. Dit is een onderdeel van de wet milieubeheer, net als de informatieplicht energiebesparing.
Energiebesparingsplicht bedrijven
Hoe kan ik invulling geven aan die energiebesparingsplicht voor bedrijven? Deze vraag krijgen wij regelmatig te horen van onze zakelijke klanten. Wij hebben een aantal punten op een rij gezet. Kom je er niet uit? Geen probleem. Via Pure Energie kom je in aanmerking voor een vrijblijvend adviesgesprek bij één van onze partners. Zij kunnen voor je, tegen een vergoeding, alle zaken rondom de energiebespaarplicht afwikkelen.
Zelf energiebesparende maatregelen nemen
Allereerst kun je alle energiebesparende maatregelen toepassen, die binnen jouw organisatie een terugverdientijd hebben van 5 jaar of minder. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je bedrijfspand, het plaatsen van een warmtepomp, of het toepassen van een energiezuinig ventilatiesysteem. Maak je zelf de keuzes? Dan is het vervolgens nog wel aan het bevoegd gezag om te bepalen of je bedrijf hiermee ook daadwerkelijk voldoet aan de energiebesparingsplicht. Je loopt het risico om te weinig te doen, of zelfs te veel. Hoewel: investeren in energiebesparing is nooit mis.
Erkende maatregelen voor energiebesparing toepassen
Je kunt er ook voor kiezen om de erkende maatregelenlijst voor energiebesparing toe te passen. Deze lijsten zijn door de overheid gemaakt. Ze bevatten voor maar liefst 19 verschillende bedrijfstakken een overzicht van alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Denk bijvoorbeeld aan de maatregelen voor hotels en restaurants, voor kantoren en voor de mobiliteitsbranche. Maar ook voor onderwijsinstellingen, sport en recreatie en zelfs de rubber- en kunststofindustrie. Voordeel van het doorvoeren van al deze maatregelen is dat je dan zeker weten voldoet aan de energiebesparingsplicht.
Een deel van de erkende maatregelen toepassen
De Wet milieubeheer laat ook nog wat ruimte over voor eigen initiatief. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om slechts een deel van de erkende maatregelen voor energiebesparing toe te passen. Maar in dat geval moet je wel een gelijkwaardig of zelfs beter alternatieve maatregel treffen voor elke toepasselijke erkende maatregel die je níet neemt. Daarmee moet je dus net zoveel energie besparen. Het risico is ook hier weer dat je iets op eigen houtje bepaalt en dat het bevoegd gezag vervolgens nog moet beoordelen of je hiermee wel voldoet aan de energiebesparingsplicht.
Wet milieubeheer en informatieplicht energiebesparing
In aanvulling op het activiteitenbesluit uit de Wet milieubeheer, is er sinds 1 juli 2019 ook een informatieplicht energiebesparing van kracht. Dit betekent dat elk bedrijf moet rapporteren welke energiebesparende maatregelen er zijn uitgevoerd. Dat doe je bij het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Voor deze informatieplicht energiebesparing gelden dezelfde voorwaarden. Het gaat hierbij specifiek om bedrijven en instellingen die jaarlijks 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruiken.
Groene energie opwekken valt niet onder de energiebesparingsplicht
Goed om te weten is dat het zelf opwekken van groene energie niet onder de energiebesparingsplicht valt. Wanneer je zonnepanelen op je dak laat leggen, of een windpark op de bedrijfsgrond installeert, geldt dat dus niet als energiebesparende maatregel. Toch kunnen wij bij Pure Energie alleen maar aanmoedigen om dat wél te doen. Zo sla je namelijk twee vliegen in één klap. Met de energiebesparende maatregelen bespaar je direct op het energieverbruik. Met het opwekken van eigen groene stroom bespaar je nog eens extra op je energierekening.
Adviesgesprek energie besparen
De overheid stimuleert duurzame energieopwekking in de vorm van subsidie. Onze adviseurs helpen je graag bij de financiering, de mogelijkheden voor combinaties van opwek en de eventuele verkoop van jouw opgewekte energie. Vraag een gratis adviesgesprek aan met onze ontwikkelaars en dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Wil je meer informatie over de informatieplicht energiebesparing en de energiebesparingsplicht en wat dit betekent voor jouw bedrijf? Neem contact op met een van onze energieadviseurs.