Opzegvergoeding: wat is het en waarom?

Persoonlijk advies
Laatst bewerkt op 17 november 2022 3 min
Artikel delen

Als je vroegtijdig overstapt naar een andere energieleverancier kan het zijn dat je een opzegvergoeding moet betalen. Een opzegvergoeding wordt ook wel een overstapboete genoemd. De hoogte van de opzegvergoeding verschilt per situatie. Kijk daarom eerst goed naar jouw persoonlijke energiecontract voordat je gaat overstappen. Maar waarom bestaat er een opzegvergoeding en hoe kun je overstappen van energieleverancier zonder zo’n boete te krijgen? Onze adviseurs leggen het graag aan je uit.

Wat is een opzegvergoeding precies?

De opzegvergoeding is het bedrag dat je moet betalen als je een contract met vaste looptijd vroegtijdig wilt beëindigen. Bekijk voordat je overstapt naar de vorm en looptijd van je huidige contract. Dit kan invloed hebben op hoe lang van tevoren je overstapt naar een andere leverancier. Variabele contracten kun je meestal zonder enig probleem opzeggen. Maar bij vaste contracten met een looptijd van 1 of zelfs meerdere jaren, moet je in de meeste gevallen een opzegvergoeding betalen als je een energiecontract vroegtijdig beëindigd.

Waarom moet ik een opzegvergoeding betalen?

Als je een energiecontract vroegtijdig beëindigd, pleeg je eigenlijk contractbreuk. Jouw energieleverancier verwacht dat jij voor een bepaalde periode klant blijft. Op basis van deze periode wordt jouw verwachte energieverbruik en je termijnbedrag vastgesteld. De energieleverancier reserveert voor jou een hoeveelheid energie en kan door het vroegtijdig beëindigen van een contract tegen onvoorziene kosten aanlopen. Daarom moet je in sommige gevallen een opzegvergoeding betalen.

Hoeveel kost een boete bij overstappen van energieleverancier?

De hoogte van de opzegvergoeding is afhankelijk van het energiecontract dat je hebt en de resterende looptijd. De opzegvergoeding voor huishoudens die stroom én gas verbruiken kan verschillen per energieleverancier, maar mag nooit hoger zijn dan € 250,- euro. Voor (groot)zakelijke klanten kan de opzegvergoeding hoger zijn. Zoals in onze productvoorwaarden staat beschreven, betaal je bij ons € 50,- euro boete per aansluiting als de resterende looptijd van je contract korter is dan 1,5 jaar. Bij 1,5 tot 2 jaar is dit € 75,- euro, bij 2 tot 2,5 jaar is dit € 100,- euro en de opzegvergoeding bedraagt € 125,- euro per aansluiting als je resterende looptijd langer is dan 2,5 jaar. De opzegvergoeding geldt dus per aansluiting. Met een resterende looptijd korter dan 1,5 jaar voor stroom en gas, betaal je dus een opzegboete van €100,- euro (2 x €50 per aansluiting). 

Hoe kun je overstappen van energie zonder boete?

Je kunt natuurlijk ook overstappen van energie zonder opzegvergoeding. Het beste moment om over te stappen is aan het einde van je contract met een vaste looptijd of als je een variabel contract hebt. Je kunt ook overstappen na de einddatum van je vaste contract. Vaak wordt je contract dan automatisch overgezet naar een variabel contract voor onbepaalde tijd. Stap jij over naar Pure Energie? Dan houden wij altijd rekening met jouw eventuele opzegtermijn bij je oude energieleverancier. Zo voorkomen we dat jij een opzegvergoeding moet betalen.

Overstappen kan interessant zijn ondanks de opzegvergoeding energie

In sommige gevallen is het ondanks een overstapboete alsnog interessant om over te stappen. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Het kan zijn dat de prijs per 1 kWh ergens lager is dan bij je huidige energie leverancier of dat de energieprijzen gedurende de looptijd van je huidige contract flink zijn gedaald. Soms is je voordeel verdeeld over je nieuwe contract nog groter dan de overstapboete die je moet betalen. Dan ben je alsnog voordeliger uit aan het einde van je nieuwe contract, ondanks dat je een overstapboete moet betalen. Er zijn ook energieleveranciers die er voor kiezen om geen opzegvergoeding in rekening te brengen bij het beëindigen van een contract. Controleer goed of dit bij jou huidige energieleverancier het geval is.

Overstappen naar Pure Energie

Overstappen naar groene energie is heel eenvoudig. Heb je nog een contract bij een andere leverancier? Geen probleem. Wij zeggen het huidige contract voor je op en zorgen ervoor dat je nooit zonder energie komt te zitten. Geef bij het aanvragen de juiste einddatum van je huidige contract door en dan regelen wij je overstap. Wil je weten of overstappen op Pure Energie interessant is ondanks je opzegvergoeding?* Neem dan contact op voor een vrijblijvend energie adviesgesprek.

Stap over naar 100% groene energie

* Pure Energie betaalt in geen enkel geval de opzegvergoeding, tenzij specifiek vermeld in de actievoorwaarden.