Overstapboete: wat is het en waarom?

Persoonlijk advies

Als je vroegtijdig overstapt naar een andere energieleverancier kan het zijn dat je een overstapboete moet betalen. Een overstapboete wordt ook wel een opzegvergoeding genoemd. De hoogte van de overstapboete verschilt per situatie. Kijk daarom eerst goed naar jouw persoonlijke energiecontract voordat je gaat overstappen. Maar waarom bestaat er een overstapboete en hoe kun je overstappen van energieleverancier zonder zo’n boete te krijgen? Onze adviseurs leggen het graag aan je uit.

Wat is een overstapboete precies?

De overstapboete is het bedrag dat je moet betalen als je een contract met vaste looptijd vroegtijdig wilt beëindigen. Bekijk voordat je overstapt naar de vorm en looptijd van je huidige contract. Dit kan invloed hebben op hoe lang van tevoren je overstapt naar een andere leverancier. Variabele contracten kun je meestal zonder enig probleem opzeggen - met de inachtneming van de 30 dagen opzegtermijn. Maar bij vaste contracten met een looptijd van 1 of zelfs meerdere jaren, moet je in de meeste gevallen een overstapboete betalen als je een energiecontract vroegtijdig beëindigd.

Waarom moet ik een overstapboete betalen?

Als je een energiecontract vroegtijdig beëindigd, pleeg je eigenlijk contractbreuk. Jouw energieleverancier verwacht dat jij voor een bepaalde periode klant blijft. Op basis van deze periode wordt jouw verwachte energieverbruik en je termijnbedrag vastgesteld. De energieleverancier reserveert voor jou een hoeveelheid energie en kan door het vroegtijdig beëindigen van een contract tegen onvoorziene kosten aanlopen. Daarom moet je in sommige gevallen een overstapboete betalen.

Hoeveel kost een boete bij overstappen van energieleverancier?

De hoogte van de overstapboete is afhankelijk van het energiecontract dat je hebt en de resterende looptijd. De overstapboete voor huishoudens die stroom én gas verbruiken mag nooit hoger zijn dan € 250,- euro. Dat bedrag betaal je als jouw contract nog langer dan 2,5 jaar loopt. Vervolgens daalt de boete steeds met € 50,- euro per half jaar. Dus voor minder dan 1,5 jaar betaal je € 100,- euro boete, tussen de 1,5 en 2 jaar betaal je € 150,- euro boete en tussen de 2 en 2,5 jaar betaal je € 200,- euro. De overstapboete geldt per aansluiting. Heb je alleen een contract voor stroom of gas? Dan bedraagt de boete slechts de helft van de bovengenoemde bedragen.

Hoe kun je overstappen van energie zonder boete?

Je kunt natuurlijk ook overstappen van energie zonder overstapboete. Het beste moment om over te stappen is aan het einde van je contract met een vaste looptijd of als je een variabel contract hebt. Je kunt ook overstappen na de einddatum van je vaste contract. Vaak wordt je contract dan automatisch overgezet naar een variabel contract voor onbepaalde tijd. Deze kun je altijd opzeggen met een opzegtermijn van 30 dagen. Stap jij over naar Pure Energie? Dan houden wij altijd rekening met jouw opzegtermijn. Zo voorkomen we dat jij een overstapboete moet betalen.

Overstappen kan interessant zijn ondanks de overstapboete energie

In sommige gevallen is het ondanks een overstapboete alsnog interessant om over te stappen. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Het kan zijn dat de prijs per 1 kWh ergens lager is dan bij je huidige energie leverancier of dat de energieprijzen gedurende de looptijd van je huidige contract flink zijn gedaald. Soms is je voordeel verdeeld over je nieuwe contract nog groter dan de overstapboete die je moet betalen. Dan ben je alsnog voordeliger uit aan het einde van je nieuwe contract, ondanks dat je een overstapboete moet betalen. 

Overstappen naar Pure Energie

Overstappen naar groene energie is heel eenvoudig. Heb je nog een contract bij een andere leverancier? Geen probleem. Wij zeggen het huidige contract voor je op en zorgen ervoor dat je nooit zonder energie komt te zitten. Geef bij het aanvragen de juiste einddatum van je huidige contract door en dan regelen wij je overstap. Wil je weten of overstappen op Pure Energie interessant is ondanks je overstapboete?* Neem dan contact op voor een vrijblijvend energie adviesgesprek.

Stap over naar 100% groene energie

* Pure Energie betaalt in geen enkel geval de overstapboete, tenzij specifiek vermeld in de actievoorwaarden.