Samen met energiecoöperaties werken aan wind- en zonneparken

Wij zijn energiemakers

Nederland heeft in het Klimaatakkoord afgesproken om in 2030 49% minder CO2 uit te stoten. Een van de manieren om de CO2-uitstoot te verlagen, is elektriciteit opwekken met wind- en zonne-energie, wat betekent dat er meer wind- en zonneparken worden ontwikkeld. In datzelfde Klimaatakkoord staat ook dat er bij het ontwikkelen van die wind- en zonneparken een streven is naar 50% lokaal eigenaarschap. Daar kan invulling aan gegeven worden door de samenwerking op te zoeken met een lokale energiecoöperatie. In deze blog vertel ik meer over onze samenwerking met energiecoöperaties.

Wat doet een energiecoöperatie?

Energiecoöperaties produceren lokale, duurzame energie met zonnepanelen (zowel op grote daken als op land) of met een windmolen. Een energiecoöperatie is ideaal voor iedereen die duurzame energie wil opwekken, maar dat niet alleen kan of wil doen.

Iedereen die wil, kan investeren in deze projecten tegen vaak een goed rendement. Daarnaast beslissen leden van de coöperatie met elkaar wat er wordt gedaan met de overige opbrengsten uit een wind- of zonnepark. De energiecoöperatie kan bijvoorbeeld bijdragen aan de bouw van een buurthuis, de aanleg van snel internet of het leggen van zonnepanelen op woningen. Zo is de duurzame energieopwekking ook in handen van de lokale bewoners en geeft de opbrengst hen ruimte om regie te nemen op verbetering van hun leefomgeving.

We werken al vanaf 2015 samen

Het samenwerken met energiecoöperaties is iets wat Pure Energie al ruim voor het Klimaatakkoord deed. In 2015 heeft Pure Energie samen met Deventer Energie het eerste windpark gebouwd dat is ontstaan door samenwerking tussen een duurzaam energiebedrijf en een lokale energiecoöperatie. Sindsdien zoekt Pure Energie bij nieuwe wind- of zonneparken altijd naar de mogelijkheid om met een lokale energiecoöperatie samen te werken. 

Lokale band

Pure Energie werkt graag samen met energiecoöperaties vanwege de band die zij hebben met de plek waar het wind- of zonnepark komt. Vaak hebben zij ter plekke al projecten uitgevoerd en weten zij hoe ze de inwoners en ondernemers uit de buurt het beste kunnen betrekken bij een nieuw project. Ook kennen zij  hun eigen woon- of werkplek en hebben ze contact met plaatselijke belangenorganisaties. De energiecoöperatie heeft daarmee waardevolle kennis. Voor de omgeving kan een lokale energiecoöperatie een makkelijker aanspreekpunt zijn dan een duurzaam energiebedrijf. Vaak wonen de leden van de coöperatie ook in de buurt en weten de omwonenden de coöperatie makkelijk te vinden. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen en acceptatie.

Rolverdeling

Elke partij neemt in het proces de rol op zich die het beste bij die partij past. Zo levert een duurzaam energiebedrijf vaak meer de inhoudelijke informatie aan, zorgt voor de begeleiding van onderzoeken en zet de aanbestedingen uit. Een energiecoöperatie richt zich vaak meer op de relatie met de omgeving, het ophalen van zorgen en wensen en het  goed in gesprek blijven met de omgeving. Beide kanten van het proces zijn nodig om het proces voor de bouw van een wind- of zonnepark zorgvuldig te doorlopen.

Niet alleen de lusten, ook de lasten

Wat bij lokaal eigenaarschap hoort, is investeren en ondernemen. Wanneer de energiecoöperatie vanaf het begin gelijkwaardig meedoet, maken we afspraken over taken, verantwoordelijkheden en kosten die vooraf moeten worden gemaakt. Dat betekent dat de energiecoöperatie een startkapitaal (eigen vermogen) moet hebben of ophalen bij haar leden om investeringen te kunnen doen. Daarnaast loopt de lokale coöperatie ook dezelfde risico’s als Pure Energie. Bijvoorbeeld, als een project niet wordt gerealiseerd, dan zijn we beiden de voorinvestering meestal kwijt. Gelukkig zijn er voor energiecoöperaties in de meeste gevallen financiële regelingen om deze risico`s te verminderen. In gelijkwaardige samenwerkingen dragen we samen de lusten én de lasten. Dit levert ook mooie en langdurige samenwerkingen op, die bijdragen aan het verduurzamen van Nederland.

In gesprek met de omgeving

Wind- en zonneparken worden niet zomaar gebouwd. Daar gaat een uitgebreid proces met de omgeving aan vooraf. Denk aan gesprekken met direct omwonenden, inwoners, dorpsverenigingen, lokale energiecoöperaties, natuur- en milieuverenigingen, gemeenten en andere overheden. Een proces dat tijd vraagt, want voor echt goede gesprekken is vertrouwen nodig. Dat verdient een aanpak met geduld en doorzettingsvermogen. We beginnen het liefst zo snel mogelijk samen met een energiecoöperatie aan de gesprekken.

Bij Pure Energie zijn we fan van energiecoöperaties! Deze burgerinitiatieven spelen een belangrijke rol in de transitie naar duurzame energie. We werken dan ook graag en veel met ze samen.