Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

Woning verduurzamen
pexels daria shevtsova 12571102

Subsidie energiebesparing eigen huis: voorwaarden en meer

Je hebt een koopwoning en wilt graag maatregelen nemen om structureel op je energieverbruik te besparen. Dan kun je een beroep doen op de zogenaamde Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). De SEEH wordt ook wel de isolatie subsidie genoemd. Met deze subsidie hoopt de overheid Nederlanders te stimuleren hun huis te verduurzamen. In dit artikel lees je over de achtergrond, de voorwaarden en de hoogte van de SEEH-subsidie. 

Wat houdt de subsidie energiebesparing eigen huis in?

Met de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) wil de overheid het treffen van energiebesparende maatregelen in bestaande koopwoningen stimuleren. Je kunt de subsidie aanvragen om je dak, gevel, of vloer te isoleren. Maar bijvoorbeeld ook om enkel of dubbel glas te vervangen door triple glas of HR++ isolatieglas. Wanneer de isolatie van een woning in orde is kun je via de SEEH ook aanspraak doen op een subsidie voor aanvullende maatregelen. Zoals een energiezuinig ventilatiesysteem, een slimme thermostaat of isolerende deuren. 

Voorwaarden SEEH-regeling

Een belangrijke voorwaarde van de SEEH is dat je minimaal 2 isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Je moet in het bezit zijn van een geldig burgerservicenummer, eigenaar zijn van de woning en de maatregelen laten uitvoeren door een deskundig bouwbedrijf. Je krijgt alleen subsidie voor het isoleren van een bestaande woning. Dus niet voor het isoleren van een nieuwe aanbouw of een nieuwbouwwoning. Ook moet je rekening houden met de minimale isolatiewaarde van de maatregelen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft daarvan een handig overzicht op haar website

Online SEEH-subsidie aanvragen

De Subsidie energiebesparing eigen huis kun je aanvragen op de website van de RVO. Dat kan zodra je één van de beoogde 2 maatregelen hebt laten uitvoeren door een erkende partij en hier ook voor hebt betaald. Op de website vul je een aantal uitvoerdersformulieren in en je levert foto’s aan van de genomen maatregelen. Vervolgens klik je op 'SEEH aanvragen' en log je in met je DigiD. Je vult opnieuw een formulier in en voegt daarna de gevraagde documenten toe. Dat zijn bijvoorbeeld de uitvoerdersformulieren en betaalbewijzen. Tot slot moet je de aanvraag ondertekenen en verzenden.

Hoeveel subsidie je krijgt via SEEH

Als woningeigenaar kun je via de SEEH wel een vijfde van de totale kosten terugvragen die je besteedt aan het nemen van isolatiemaatregelen. De subsidie voor energiebesparende maatregelen is maximaal € 10.000 euro per woning, maar kan oplopen tot 15.000 euro als je gaat voor een ‘zeer energiezuinig pakket’. De subsidie kun je vooraf inschatten met een handige rekentool. In totaal heeft de overheid 84 miljoen euro opzij gezet om SEEH-subsidie te verstrekken. 

SEEH-subsidie in 2023

In 2023 worden er een aantal wijzigingen doorgevoerd aan de SEEH-subsidie. Het subsidiebedrag is tijdelijk verhoogd en kan nu meerdere keren door hetzelfde huishouden worden aangevraagd. Wel moet je nog steeds 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren om in aanmerking te komen. Dit mogen niet dezelfde maatregelen zijn als bij de eerste aanvraag. Vanaf 1 januari 2021 worden de SEEH-subsidie en de ISDE-subsidie samengevoegd tot één subsidiepot. Benieuwd hoe jij je huis kunt verduurzamen? Op onze website vind je meerdere besparingstips. Met kleine aanpassingen kun jij al flink besparen op je energierekening.