Alle locaties waar mensen werken of wonen, hebben een verblijfsfunctie. Bij het afsluiten van een energiecontract vragen we of het adres waar de stroom op geleverd gaat worden een verblijfsfunctie heeft. Als het adres een verblijfsfunctie heeft, heb je recht op vermindering energiebelasting. Dit wordt ook wel de heffingskorting genoemd. De voordelen van een verblijfsfunctie zijn dus zeer interessant.
Wanneer is er sprake van een verblijfsfunctie?
Van een verblijfsfunctie is volgens de Belastingdienst sprake als het gaat om energie voor een pand waarin mensen kunnen verblijven. Denk daarbij aan een woning of een bedrijf, zoals een fabriek of restaurant. Een toiletgebouw, parkeergarage, volkstuin of aanlegsteiger hebben geen verblijfsfunctie. Ook hier is energie nodig, maar er verblijft niemand. Een gebouw zonder verblijfsfunctie komt dan ook niet in aanmerking voor de voordelen op energiebelasting.
Voordelen verblijfsfunctie op energiebelasting
Een stroomaansluiting in een gebouw mét een verblijfsfunctie komt daarvoor wel in aanmerking. De verblijfsfunctie heeft een positieve invloed op de heffingskorting. Dit betekent dat je korting krijgt op de heffing van energiebelasting en dus over een gedeelte van je energierekening geen belasting betaalt. Deze korting is in het leven geroepen, omdat energie wordt gezien als een basisbehoefte van elke Nederlander.
Heffingskorting bij verblijfsfunctie energiebelasting
De heffingskorting is elk jaar een vast bedrag. Je kunt de vermindering energiebelasting zien als een korting op je energiebelasting. In 2023 is de vermindering energiebelasting vastgesteld op € 596,86,- euro inclusief 21% btw. Je hebt alleen recht hebt op vermindering energiebelasting wanneer er een daadwerkelijk verbruik is gemeten.
Verblijfsfuncties op een rij
Benieuwd of jij recht hebt op deze heffingskorting? Controleer dan of jouw energievoorziening voldoet aan de voorwaarde van ‘verblijfsfunctie’. Voorbeelden van elektriciteitsaansluitingen mét verblijfsfunctie zijn:
- Objecten voor bewoning (zoals een bungalow, huis, flat, kelder, leegstaand pand, woonboot of souterrain).
- Objecten voor tijdelijke bewoning of vakantie (zoals een camping, caravan of vakantiewoning).
- Objecten voor het uitoefenen van een beroep (zoals een fabriek, crèche, gemeentehuis, kantoor, school, winkel of zorginstelling).
Objecten voor evenementen (zoals een circus of feesttent). - Land- en tuinbouwbedrijven (zoals boerderijen, kassen, kwekerijen, stallen, tuinderijen, veeteeltbedrijven).
- Bouwaansluitingen met verblijfsmogelijkheid op een WOZ-perceel (zoals een bouwkeet, directiekeet, of bemande kraan).
- Ruimtes voor het houden van voorstellingen (zoals een bioscoop, concertzaal, museum of schouwburg).
- Verenigingshuizen of overdekte terreinen (zoals clubhuizen, dorpshuizen, golfbanen, gymzalen, overdekte ijsbanen en andere sportaccommodaties).
- Horecagelegenheden (zoals een café, hotel, kantine, pension of restaurant)
- Religieuze gebouwen (zoals een kerk, moskee of synagoge).
- Aula (van bijvoorbeeld een crematorium).
- Brughokje met mogelijkheid voor bemanning.
Advies nodig?
Bijna de helft van jouw energiekosten bedraagt energiebelasting. Dit zijn heffingen die jij moet betalen per verbruikte kilowattuur (kWh) aan stroom en per kubieke meter (M³) aan gas. Je kunt de kosten op je energierekening al snel verlagen door slim te investeren in duurzame oplossingen. Bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze specialisten staan voor je klaar.