Beton van de buren voor fundering windmolen

Lokale samenwerking
Fundering IPWK Pure Energie

Maandag 10 oktober reden vrachtwagens vol beton ongeveer 70 keer af en aan naar Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Het beton voor de fundering van de windmolen op IPKW werd geleverd. Ver rijden was niet nodig, het beton kwam namelijk van de buren: Dyckerhoff Basal Betonmortel dat vlakbij IPKW is gevestigd. Dankzij deze lokale samenwerking is de basis gelegd voor de laatste te bouwen windmolen van Windpark Koningspleij.

Samen met lokale partners 

De bedrijven op IPKW hadden weinig hinder van de vrachtwagens, omdat de wagens ‘via de achterdeur’ bij de windmolenlocatie konden komen. En ook de omgeving buiten het park had er nauwelijks last van, want de betonfabriek ligt praktisch naast IPKW. Collega en projectleider bouw Ramon Jillings legt uit waarom we waar mogelijk kiezen voor een lokale samenwerking: “We werken vaak samen met lokale partners: onder andere om de lokale bedrijvigheid te bevorderen. In dit geval was het letterlijk een kwestie van de hoek om rijden. Daarmee was de overlast op en rond de locatie minimaal.”   

Een windmolenfundering in cijfers 

Voor een windmolen is een stevige basis nodig. Er komt namelijk nogal wat op te staan. Als je de cijfers van zo'n fundering op een rijtje zet is het best indrukwekkend: 

Funderingdiameter: 17 meter 
Funderingshoogte: 3,2 m meter 
Aantal betonnen heipalen: 30 stuks 
Gewicht van de wapening: 66.956 kilo
Omvang van het beton: 463 kubieke meter

De heipalen zijn in augustus al aangebracht met een boorstelling. Omdat de gaten zijn voorgeboord en niet de grond in zijn geslagen, werd ook tijdens dit proces de overlast voor de bedrijven op IPKW beperkt. En voor wie zich afvraagt; zoveel materiaal produceren kost toch ook energie? Dat klopt inderdaad. Gelukkig wekt een moderne windmolen binnen gemiddeld 23 weken genoeg energie op om dit te compenseren.   

Korte communicatielijntjes 

Een windmolen bouwen op een industriepark dat vol in bedrijf is, brengt uitdagingen met zich mee. Daarom overleggen wij en de betrokken aannemers tweewekelijks met de verantwoordelijken van IPKW. Meestal is het overleg op het park zelf in Arnhem. Julian Smink is projectleider bouw van IPKW en licht de samenwerking toe: “Het voordeel is dat je dan meteen ‘live’ kunnen kijken als er een vraag opkomt. Dat werkt goed samen.“ Ook de communicatie wordt zorgvuldig afgestemd. Marloes Huinink, communicatiemedewerker van IPKW: “Mijn prioriteit ligt bij het informeren van parkbewoners, maar we willen op het juiste moment ook onze trots met de buitenwereld delen. Dat pakken we samen met Pure Energie op en het werkt heel prettig samen!” 

De laatste windmolen van Windpark Koningspleij 

De windmolen op IPKW is een van de vier windmolens langs de Pleijroute in Arnhem: samen vormen ze Windpark Koningspleij. Drie windmolens staan er al. De laatste liet even op zich wachten omdat er voor de bouw van de windmolen op IPKW meer maatwerk nodig bleek te zijn.  

De windmolen zal net als de andere drie windmolens van het merk Enercon (type E-115) zijn. Volgens de huidige planning wordt hij aan het einde van dit jaar opgebouwd. Vanaf begin volgend jaar gaat de windmolen naar verwachting ongeveer 8.000.000 kilowattuur duurzame stroom per jaar opwekken.  

Met de windmolen wordt het park nóg duurzamer. De IPKW’ers, die veelal werken aan de energietransitie, worden namelijk al voorzien van stroom uit 24.000 zonnepanelen, die op de gebouwen op het park liggen. Op deze locatie is dus mooi te zien dat de energietransitie in volle gang is en daar zijn we best trots op! 

Benieuwd naar de ontwikkelingen van dit project? Op www.windparkkoningspleij.nl delen we regelmatig updates over de bouw.