Bustours naar de bouwplaats van Windplan Groen

Koud, maar leerzaam
Laatst bewerkt op 23 januari 2023 3 min
Bericht delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Windplan Groen januari

Afgelopen vrijdag namen we zo'n 100 omwonenden en andere geïnteresseerden mee naar de bouwplaats van Windplan Groen. Op de locatie, die per bus bereikt werd, stonden informatieborden en vertelden verschillende collega's alles over de werking van windmolens en het bijzondere project dat op dit moment gebouwd wordt in Flevoland.  

De dag begon al vroeg. Rond half negen klopten de eerste bezoekers al op de staldeur van JandLis Meat van de familie Renken, de uitvalsbasis voor die dag. Een halfuurtje later was de eerste groep compleet en werd de dag geopend met een korte uitleg. Daarna kon het echt beginnen: helmen op, hesjes aan en gezamenlijk de bus in.  

Onderweg naar de bouwplaats  

Eenmaal in de bus gaf collega Matthijs nog wat aanvullende informatie. Na een korte busrit stapten de eerste vijftig omwonenden en geïnteresseerden uit bij de onderdelen van Windpark Flevo Ventum. Dat is een van de vier windparken die we momenteel bouwen als onderdeel van Windplan Groen.  
 
Tussen de windmolenonderdelen stonden vier bouwhekdoeken met feiten en cijfers van de windparken. Hoe wordt een windpark gebouwd? Wat wegen de onderdelen? En welke afmetingen hebben ze? Een groot deel van de vragen van de bezoekers werd hiermee direct beantwoord. Voor de overige vragen stond een team van collegas klaar met antwoorden.

Opendag windplangroen 2

In aanraking met windenergie  

De locatie is overigens niet zomaar uitgezocht. Iets verderop stonden de eerste windmolens van dit windpark namelijk al overeind met de wieken in de wind. Op die manier werd het perspectief goed duidelijk. Veel bezoekers trokken dezelfde conclusie: als je naast de windmolenonderdelen staat die op de grond liggen zijn ze heel groot, zodra ze opgebouwd zijn en in de vrije omgeving staan lijken ze veel kleiner.  
 
Dit is ook het doel van dit soort activiteiten: geïnteresseerden dichter bij windenergie brengen. Voor veel mensen zijn windmolens toch nog onbekend terrein en alleen door middel van verbinding kunnen we de mensen dichterbij brengen. En daar hebben de rondleidingen van vrijdag aan bijgedragen.

Opendag windplangroen

Opwarmen en napraten  

Na de uitleg en rondvraag op het bouwterrein met temperaturen rond het vriespunt, was het tijd om weer op te warmen. Bij de familie Renken ontvingen de bezoekers een kop koffie of thee met een zelfgemaakte delicatesse en werden de laatste vragen gesteld aan de specialisten van Pure Energie. Voor de eerste groep kwam hiermee niet alleen een eind aan de ochtend maar ook aan een informatieve sessie. Aan het begin van de middag werd het hele programma herhaald voor een tweede groep. Zij zijn tijdens dit bezoek getrakteerd op ‘een toetje’: bij een windmolen verderop werd net op het moment van de rondleiding een mastdeel gehesen. De bezoekers zaten zo wel heel letterlijk op de eerste rang. Veel dichter bij de bouw kun je niet komen. 

De geïnteresseerden stelden het bezoek aan de bouwplaats zeer op prijs. We kijken terug op een leerzame en succesvolle dag. Kon je er niet bij zijn? Houd onze website of social media kanalen dan goed in de gaten, de datum voor de volgende open dag maken we snel bekend.