Gesloten Distributiesysteem Groen officieel geopend

Het grootste stopcontact van Nederland
Laatst bewerkt op 31 augustus 2023 2 min
Bericht delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

GDS

Met de officiële opening van het Gesloten Distributiesysteem Groen (GDG) in Dronten op 17 maart, zijn we nu met onze partners ook netbeheerder. Samen laten we zien hoe wind, zon en energieopslag efficiënt gebruik gaan maken van één gezamenlijke aansluiting op het elektriciteitsnet.   

Het GDG maakt mogelijk dat 56 van de 90 windmolens van Windplan Groen via één aansluiting versneld op het elektriciteitsnet worden aangesloten. De overige 34 windmolens in het plan maken gebruik van al bestaande aansluitingen. Een nog te bouwen zonnepark en in de toekomst te plaatsen batterijen voor opslag van schone energie, sluiten eveneens aan op het GDG, dat ongekend snel ontwikkeld, vergund en gerealiseerd is. Het systeem dat in twee jaar gebouwd is, is de schakel tussen acht windparken van Windplan Groen en het onderstation van TenneT/Liander. Daartoe behoren drie windparken van Pure Energie: Windpark Hoge Vaart-Zuid, Windpark Hondtocht en Windpark Oldebroekertocht. 

Stroomversnelling

Om de schone energie van de windmolens naar het stopcontact bij jou thuis te krijgen, moeten ze worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Het Nederlandse stroomnet staat onder druk en is in steeds meer gebieden ‘vol’. Het aansluiten van een groot als Windplan Groen, dat bestaat uit 11 windparken en 90 windmolens is dan ook een uitdaging. Een aansluiting voor elk windpark afzonderlijk zou nog jaren duren. Initiatiefnemers en beheerders van acht windparken bedachten samen een creatieve en duurzame oplossing, die met positieve energie en inzet van betrokken bouwpartners, leveranciers, netbeheerders en overheden is uitgevoerd. Met het GDG hebben we de aansluiting kunnen versnellen en anticiperen we op toekomstige opslag. 

Uitdagend bouwproject 

Tijdens de officiële opening op 17 maart met circa negentig betrokkenen is met trots teruggeblikt op de gezamenlijke inspanning. Om 56 windmolens verdeeld over acht windparken aan te sluiten op het stroomnet, is zo’n 66 kilometer aan kabels gelegd. De kabels die ongeveer anderhalve meter onder agrarische grond en een meter onder openbare grond liggen, komen uiteindelijk uit bij twee transformatoren die per schip zijn aangekomen. De transformatoren wegen maar liefst 167.000 kilo per stuk. De acht parken leveren samen circa anderhalf miljard kilowattuur op, dat is stroom voor bijna zeven keer de Gemeente Dronten. 

Dit is een mijlpaal waar Pure Energie met trots aan bijgedragen heeft. Dank aan ieders inzet. Bestuursvoorzitter van Windplan Groen Wim Luijkx is tijdens de opening in het zonnetje gezet. Zijn naam is verbonden aan de toegangsweg naar het GDG, het Wim Luijkxpad.  

Lees meer over het grootste stopcontact van Nederland.