Groen licht om windpark waar te maken

Windenergie in Oss
Laatst bewerkt op 19 juni 2024 2 min
Bericht delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Met de openbaarmaking van de uitspraak van de Raad van State over Windpark Elzenburg - De Geer zijn de omgevingsvergunningen en het bestemmingsplan definitief. Dat betekent dat er vier windmolens gebouwd mogen worden aan de rand van het bedrijventerrein Elzenburg - De Geer in Oss. Deze gaan naar verwachting ongeveer vijftig miljoen kilowattuur groene stroom opwekken en een belangrijk deel van de duurzame ambities van de gemeente waarmaken. De initiatiefnemers, De Wachtmeesters en wij, Pure Energie, kunnen nu de financiering van het windpark regelen en de bouw ervan gaan voorbereiden. Dat duurt naar verwachting nog een half jaar tot een jaar. 

Vliegwiel voor duurzaamheid

De Wachtmeesters en Pure Energie ontwikkelen het windproject samen. Twee windmolens komen via De Wachtmeesters in lokaal eigendom. Met de andere twee wekken wij groene stroom op die geleverd wordt aan energieklanten in Nederland. Samen dragen we vanuit de opbrengst van het windpark bovendien bij aan een omgevingsfonds en duurzaamheidsfonds. Beide fondsen kunnen door de omgeving ingezet kunnen als vliegwiel voor meer duurzame initiatieven. 

De bouw van Windpark Elzenburg - De Geer

Welke windmolens in Oss gebouwd worden staat nog niet vast. Beide partners mogen elk twee windmolens bouwen met een ashoogte tussen de 100 en 145 meter en een tiphoogte van maximaal 210 meter. Als de bouw in zicht komt, bespreken we met de omgevingsraad die al sinds de planvorming is betrokken, over hinderbeperking en communicatie tijdens de bouw. 

Doorzetten

We zijn blij met de uitspraak van de Raad van State. De ontwikkeling van een windpark vraagt om geduld en doorzettingsvermogen. We geloven in schone energie voor iedereen in Nederland. Daar is windenergie voor nodig. We nemen bewust samen met een lokale partner initiatief en betrekken gezamenlijk de omgeving in onze plannen.

Wil je meer weten over Windpark Elzenburg - De Geer, bekijk dan ook eens de projectwebsite.