Header Obstakelverlichting Pure Energie

Groen licht voor uitschakelen rood licht

Innovatieve techniek

De rode lampen op windmolens die momenteel verplicht branden in het donker zijn binnenkort mogelijk verleden tijd. De obstakelverlichting is verplicht met het oog op de veiligheid van de luchtvaart. Dankzij een goedgekeurde innovatie kunnen de lampen binnenkort pas gaan branden op het moment dat een vliegtuig het windpark nadert. Zo kan de overlast voor omwonenden verder teruggedrongen worden.

De huidige situatie

Momenteel is het verplicht om bij windmolens met een tiphoogte hoger dan 150 meter rode verlichting aan te brengen op de windmolen. Dit heeft te maken met de luchtvaart. De verlichting zorgt ervoor dat de windmolens ’s avonds en ‘s nachts goed zichtbaar zijn vanuit vliegtuigen. Zo zie je ook vaak verlichting op hoge gebouwen of bruggen. Voor omwonenden van windparken kan het echter overlast opleveren. Vooral doordat windparken vaak in het buitengebied worden gebouwd. In deze gebieden is het ’s avonds en ’s nachts vaak helemaal donker. Bij Windpark Bijvanck is dit een klacht die we vaak horen, daar kunnen we nu iets aan gaan doen.

Termen bij een Windmolen 2021

Transpondertechnologie

De oplossing voor het uitschakelen van de obstakelverlichting is te vinden in de transponders van vliegtuigen. Elk vliegtuig beschikt over een transponder die een signaal uitzendt. Door deze signalen op te pikken, ‘weet’ de windmolen als het ware wanneer er een vliegtuig in de buurt is. Op dat moment kunnen de lampen aan gaan. Zodra het vliegtuig is gepasseerd gaan de lampen weer uit. De verwachting is dat de lampen dan nog slechts incidenteel branden. Tot op heden werd deze techniek nog niet in Nederland toegepast doordat de wetgeving er nog niet klaar voor was. Daar is nu verandering ingekomen dankzij een succesvolle test elders in het land.

Volgende stappen

Bij Pure Energie hebben we de testfase nauwlettend in de gaten gehouden en omarmen we deze techniek. Nu er groen licht is voor het uitschakelen van de rode verlichting pakken we direct door. Momenteel zijn we verschillende leveranciers van de apparatuur aan het vergelijken en zoeken we verder uit of we de techniek kunnen toepassen bij Windpark Bijvanck. De ambitie is om de techniek nog dit kalenderjaar toe te passen.